dolenjska

Svetniki proti komunalnim podražitvam

22.10.2015 | 14:25 | J. S.

Trebanjski občinski svet (Foto: J. S.)

Trebanjski občinski svet (Foto: J. S.)

Župan Alojzij Kastelic

Župan Alojzij Kastelic

Nova občinska svetnica Nataša Verbič

Nova občinska svetnica Nataša Verbič

Trebnje - Trebanjski občinski svet na včerajšnji seji ni potrdil elaboratov o oblikovanju cene izvajanja storitve javne službe oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode ter ravnanja z odpadki. Gre za elaborate, ki jih je pripravila tukajšnja Komunala in bi na podlagi uskladitev prinesli nekatere podražitve.

Tako bi moral denimo uporabnik, ki mesečno porabi kubični meter vode in ima vodomer DN 20, plačati 0,31 evra več, povprečno gospodinjstvo, ki porabi deset kubičnih metrov vode, pa 0,06 evra več. Podražitvi so nasprotovali predvsem svetniki iz svetniških skupin DROT in SDS, saj da so podražitve tukajšnje občane močno udarile že pred dvema letoma, zato na ponovni dvig cen ne pristajajo. »Svojo dolžnost sem opravil in elaborate dal na odločanje občinskemu svetu. Menim, da je škoda, saj je šlo za minimalne popravke,« je dejal župan Alojzij Kastelic, ki je ob tem še opozoril, da bi lahko zdaj prihajalo do neskladij, s katerimi se bo morala soočiti Komunala. Svetniki so sicer še predlagali, da bi razlike v ceni za zdaj subvencionirala občina, a je bil župan odločen: »Dokler bom jaz župan, tega ne bo,« je dejal.

Na včerajšnji seji pa je občinski svet potrdil predlog pravilnika o subvencioniranju izgradnje malih komunalnih čistilnih naprav, ki določa, da je lahko višina subvencije največ 40 odst. upravičenih sredstev oziroma največ 820 evrov za enostanovanjsko stavbo, 1.640 za dve stanovanjski stavbi in 2.460 za tri ali več stanovanjskih stavb. Pravico do subvencije bodo imeli vlagatelji, ki bodo malo čistilno napravo nabavili in vgradili po uveljavitvi pravilnika. Letos bo sicer v ta namen na voljo 40.000 evrov, razpis bo objavljen v prihodnjih dneh, čeprav župan Kastelic pričakuje, da vseh sredstev upravičenci letos ne bodo mogli počrpati.

Občinski svet je v prvi obravnavi potrdil tudi predlog odloka o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Industrijske cone Trebnje. Stroški opremljanja stavbnega zemljišča so skupaj ocenjeni na približno 1,7 milijona evrov in vključujejo urejanje ceste, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter elektro in telekomunikacijskega omrežja. Potencialni investitorji bodo sicer morali za kvadratni meter zemljišča odšteti med 12 in 13 evrov komunalnega prispevka, kar je po oceni tukajšnjega župana konkurenčna cena. Gre za opremljanje 13 hektarjev zemljišč, ki bi jo lahko začeli prihodnjo jesen, še napoveduje Kastelic.

V drugi obravnavi so tukajšnji občinski svetniki včeraj potrdili tudi predlog odloka o načinu opravljanja izbirne lokalne gospodarske javne službe daljinskega ogrevanja. Gre za gradnjo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, ki jo bo prevzela trebanjska Komunala, ob tem je občinski svet včeraj sprejel še priporočilo, da izvajalec javne službe na javnem razpisu za dobavitelja določi tudi pogoje za izvedbo naročila v smislu upoštevanja vidika lokalne energetske oskrbe surovin, s čimer bi lahko dali prednost lokalnim dobaviteljem.

Občinski svet je potrdil še dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za reševanje prostorske stiske osnovne šole Veliki Gaber, ki predvideva gradnjo novega 6-oddelčnega vrtca in preureditev šole. Na tokratni seji je občinski svet med drugim sprejel še predlog pravilnika o podeljevanju priznanj Športnik leta občin Trebnje in Mirna, ki po novem predvideva deset kategorij priznanj.

Na včerajšnji seji se je občinskemu svetu pridružila nadomestna članica občinskega sveta Nataša Verbič (SLS), ki je na tem mestu zamenjala Mitjo Mikliča. Podobno bo morala občinska volilna komisija zdaj ugotavljati naslednjega kandidata na listi SMC, saj je Vidi Šušteršič, ki se je s 1. septembrom zaposlila v občinski upravi, potekel mandat. Med kadrovskimi zadevami je občinski svet podal še pozitivno mnenje Radu Kostrevcu za ravnatelja trebanjske osnovne šole, za nadomestno članico javnega zavoda CIK Trebnje pa so imenovali Jolando Povhe.

‹ nazaj

Galerija (9)

Seja Trebnje 001
Seja Trebnje 002
Seja Trebnje 003
Seja Trebnje 004
Seja Trebnje 005
Seja Trebnje 006
Seja Trebnje 007
Seja Trebnje 008
Seja Trebnje 009

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava