posavje

Nove skupine migrantov, iz Dobove in Brežic jih vozijo naprej

22.10.2015 | 22:30 | STA, M. M.

Danes v Brežicah... (Foto: Branko Brečko)

Danes v Brežicah... (Foto: Branko Brečko)

Brežice - Okoli 17. ure je v bližino Rigonc s Hrvaške prišla nova skupina prebežnikov, po prvih ocenah policije jih je okoli 2000, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Policisti bodo tujce namestili v začasni center v Dobovi, ko bodo migrante, ki so sedaj v centru, prepeljali v namestitvene in sprejemne centre po državi.

Kakor pravijo na PU Novo mesto, policisti nadaljujejo z organizacijo prevozov prebežnikov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre drugod po državi.

Slovenija zaprosila za pomoč EU v okviru mehanizma za civilno zaščito

Foto: Branko Brečko

Foto: Branko Brečko

Slovenija je spričo begunske krize danes aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, ki omogoča nefinančno pomoč članic unije, je preko družbenega omrežja Twitter sporočila govorka Evropske komisije za migracije Natasha Bertaud.

To je tvitnila tudi govorka komisije Mina Andreeva, ki je pojasnila še, da je Slovenija zaprosila za šotore, odeje, posteljnino in drugo opremo.

Slovenija je za pomoč EU zaprosila po današnjem obisku evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopolusa v Ljubljani. Komisar je svoj obisk nocoj na Twitterju označil kot zelo ploden, vse članice EU pa pozval, naj se odzovejo prošnji Slovenije v okviru mehanizma za civilno zaščito.

Na razpolago so sicer tri možnosti pomoči, ki se med seboj ne izključujejo: poleg pomoči v okviru mehanizma za civilno zaščito še nujna finančna pomoč iz evropskih skladov ter načrt za premestitev beguncev znotraj EU.

Vlada za vključevanje nekdanjih policistov v pomožno policijo

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji ter določila seznam prednostnih prevoznih storitev v železniškem prometu, so sporočili po seji vlade. Spremembe naj bi nudile podlago za učinkovitejše spopadanje z begunskim valom.

S predlogom novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki ga pošiljajo v DZ, želi vlada fleksibilneje urediti delo pomožnih policistov.

S predlagano novelo se bo lahko v pomožno policijo vključilo že preizkušene, preverjene in usposobljene nekdanje in upokojene policiste do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje teh nalog v policiji.

Sprememba je po prepričanju vlade nujna, saj se policija ob izredno velikem begunskem valu srečuje s kadrovsko stisko. Pomožni policisti pa so pomemben kadrovski potencial za pomoč policistom pri tovrstnih razmerah, pravijo na vladi. Ta predlagana sprememba prinaša tudi pomembne finančne prihranke, so še dodali na vladi.

Na podlagi zakona o železniškem prometu pa je vlada pooblastila ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da na pobudo notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar določi vlake, ki morajo voziti, ter po potrebi omeji mednarodni in notranji železniški promet. Vse aktivnosti pa se mora voditi tako, da bo nastajala čim manjša gospodarska škoda v železniškem prometu.

Vlada je še sklenila, da se sredstva za povračilo stroškov prevozov iz naslova obvezne gospodarske javne službe in za škodo zaradi ustavljenega mednarodnega železniškega prometa ter vzpostavitve izrednih potniških vlakov v notranjem železniškem potniškem prometu evidentirajo v skladu z navodilom za povračilo stroškov kot posledico migrantskega toka.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava