kronika

Na sodišču obtožni predlog proti pogrebniku Maleriču

26.10.2015 | 09:20 | M. M.

Pokopališče v Črnomlju (Foto: J. A., arhiv DL)

Pokopališče v Črnomlju (Foto: J. A., arhiv DL)

Črnomelj - Skoraj dve leti po prijavi suma, da je pogrebnik Boštjan Malerič iz Črnomlja neprimerno ravnal s trupli pokojnikov, je tožilstvo na sodišče vložilo obtožni predlog, danes poroča Delo. Obtožnica mu očita tri kazniva dejanja skrunitve trupla in groba, najmanj en pogreb naj bi potekal pred prazno žaro.

»Policisti so na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zoper 36-letnega osumljenca z območja Policijske uprave Novo mesto zaradi kaznivih dejanj skrunitve trupla in oviranja pogreba in skrunitve groba. Policisti so med preiskavo ugotavljali nepravilnosti pri opravljanju pogrebne dejavnosti,« je marca letos sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Na novomeškem okrožnem tožilstvu so informacijo tedaj potrdili in dodali, da gre za več skrunitev trupel in dve kaznivi dejanji oviranja pogreba in skrunitve groba ter da naj bi se kazniva dejanja zgodila na območju Bele krajine.

Zgodbo razkrila nekdanja žena

Policija in tožilstvo seveda ne govorita o imenih in priimkih, zato pa je brez dlake na jeziku za medije spregovorila Rozalija Gršič, nekdanja žena Boštjana Maleriča, lastnika pogrebnega podjetja Miklavž Malerič iz Vojne vasi. »Nisem več zdržala pritiska, zato sem bivšega moža ovadila, to sem morala narediti zaradi svoje vesti,« je za Dolenjski list povedala Gršičeva, ki se je od Maleriča ločila leta 2012, a je bila v njegovem pogrebnem podjetju zaposlena do novembra leta 2013.

Povedala je, da ve za dva primera, ko so pokopali žari brez pepela pokojnikov, ima vso dokumentacijo v zvezi s tem in jo je predala policiji. »Čeprav se po Beli krajini govori, da naj bi Boštjan pokojnike hranil v garaži in jih potem več hkrati vozil v Ljubljano, zagotavljam, da to ni res, kajti truplo začne hitro razpadati, in če bi kdo to naredil, bi verjetno zbolela vsa vas.« Omeni, da se je enkrat res zgodilo, da je prišla v ponedeljek zjutraj v službo in je ugotovila, da je v mrliškem avtu pokojnik ležal že od sobote popoldne, kajti v Ljubljani sežigalnica ob sobotah popoldne in nedeljah ne dela; pogrebna podjetja trupla v tem času navadno hranijo ali v hladilnicah ali mrliških vežicah.

Sogovornica je svojega partnerja zaradi nepravilnosti ovadila konec decembra 2013, a je sprva niso jemali resno. »Prejšnjo jesen se je začela preiskava. Če ne bi bilo osnove, kakor mi očitajo, bi prijavo zavrgli, tako pa vem, da so kriminalisti odkopali nekaj grobov, in vem, da je o tem že seznanjeno tožilstvo,« pravi Gršičeva, ki zavrača očitke, da se želi maščevati nekdanjemu možu in pridobiti posel, kajti po ločitvi je tudi ona odprla podjetje za pogrebno dejavnost. »Poleg tega imam na železniški postaji v Črnomlju lokal. Nočem škoditi Boštjanu, gre za to, da so se dogajale nesprejemljive stvari. V Beli krajini bi vsekakor imela konkurenco tudi brez njega, zdaj je tu šest pogrebnih služb.«

Omenila je dogodek iz leta 2013, ko naj bi po njenih besedah na Sinjem Vrhu pokopali žaro brez pokojnika, saj je ona žaro s pepelom pripeljala pol ure po pogrebu. Zatrdila je, da je o tem takrat obvestila črnomaljsko komunalo in krajevno skupnost, vendar niso ukrepali. To naj bi se po njenem pripovedovanju ponovilo še enkrat. »Ne vem, kako je Boštjan takrat to rešil, ali je pepel naknadno dal v grob, ampak vem, da se to ne sme delati.«

Malerič: Vse skupaj je laž

Ker ne bi bilo pošteno, da bi predstavljali samo eno plat zgodbe, smo se obrnili tudi na Boštjana Maleriča, ki pa ni bil pripravljen govoriti z nami brez svoje odvetnice. »Vse skupaj je ena velika laž, moje nekdanja žena se mi maščuje,« je rekel in dodal, da bo resnica prišla na dan, če ne prej, pa na sodišču.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava