dolenjska

Smučarski center Bela na robu propada

30.10.2015 | 09:10 | R. Nose

Foto: B. Š. S.

Foto: B. Š. S.

Črmošnjice - Edino dolenjsko-belokranjsko smučišče na Gačah pri Črmošnjicah, na katerem so se prvih zavojev učile številne generacije Dolenjcev, Belokranjcev in Posavcev, ugaša. Kot so nam potrdili v Iskri, d. d., ki upravlja Smučarski center Bela, je njihova odločitev o zaprtju dokončna.

Številne ljubitelje smučanja, ki so predvsem zaradi bližine vrsto let zahajali na Gače, je novica presenetila kot strela z jasnega, saj po njihovem mnenju lanska sezona vendarle ni bila tako slaba. »Bila je povprečna, saj smo imeli okoli 39 smučarskih dni, s katerimi smo pokrili vse stroške,« je povedal Martin Sever, nekdanji direktor Iskre Turizma, ki je lani še upravljala smučišče, letos od 30. junija pa podjetje ne obstaja več. Veliko slabša, če že ne katastrofalna, je bila predlanska sezona, ko so imeli po besedah Severja le deset smučarskih dni, k temu pa je veliko pripomogel tudi uničujoči žled, ki je med drugim oteževal dostop do smučišča. »Da bi normalno pokrili stroške obratovanja, bi potrebovali vsaj 40 smučarskih dni, idealno pa bi bilo, če bi jih imeli 55,« še dodaja Sever, ki se lahko le spominja časov, ko so imeli na sezono več kot 80 smučarskih dni in več kot 40.000 obiskovalcev.

Zaradi nenehnih vlaganj v vzdrževanje smučišča in slabših sezon v zadnjih letih je bilo že lani pod vprašanjem njegovo obratovanje, medtem ko za letos, ko bi morala nekatera vzdrževalna dela steči že v juliju, popolno mrtvilo naznanja, da se nad smučiščem zgrinjajo črni oblaki. Za nadaljnje nemoteno obratovanje bi morali vložiti okoli 140.000 evrov, so sporočili iz podjetja Iskra. »Približno polovico odpade na sedežnico, ostalo na pet vlečnic,« so še zapisali in dodali, da so imeli v zadnjih osmih letih s smučiščem že za pol milijona evrov izgube. »Smučišče ni naš core business. Mi imamo odgovornost do naših zaposlenih, da jim zagotavljamo delo ter rast družbe. Na našem zelo kompetitivnem trgu so potrebne vedno nove investicije v obrat, le tako lahko normalno poslujemo. In pri vprašanju, ali vložiti v obrat v Semiču ali v smučišče, dileme ni. Mi nismo nikoli kupili smučišča, ampak smo ga podedovali skupaj z nakupom tovarne v Semiču,« pojasnjujejo odločitev o zaprtju smučišča.

V tiskani izdaji Dolenjskega lista preberite še, kako so se na težave smučišča odzvale občine, kaj o tem menijo v smučarskem društvu Rog ter o pomislekih, da je bilo smučišče v zadnjih letih slabo upravljano.

‹ nazaj

Komentarji (34)

30.10.2015 10 (10) (0)Ocenizvone butala 
Spoštovani Semičani, Belokranjci, Dolenjci. Iskra je obupala, lokalna skupnost je "ignorantska" ali še kaj hujšega. Smučišče Gače-Bela se zapira. Vsa leta vlaganj, truda, slabših in boljših sezon gredo v maloro. Stotine tisoč evrov, tudi evropskega denarja, gre v nič. Za prebivalce Dolenjske in Bele krajine ne bo več opcije, da po šihtu, v dvajsetih minutah, pridejo na smučišče in smučajo. Tisoči otrok ne bodo naredili prvih zavojev na hribu blizu doma. Tisoči otrok se ne bodo nikoli naučili smučanja, ker je, smučanje "daleč" in predrago. Zimski turizem v Beli krajini in na Dolenjskem, kakršenkoli že, bo pozabljen. Sprašujem lokalne oblasti, županje in župane Dolenjske in Bele krajine ali res ni možnosti dogovora, da se najde rešitev, da naprave ostanejo in obratujejo. Preseneča me nezainteresiranost članov občinskih svetov, športnih organizacij, javnosti. Predlagam, da se združimo, napišemo pismo županjam in županom in zahtevamo, da se rešitev najde. Da Gače-Bela ostane smučišče, da se razvije, da se najde upravljalca...
30.10.2015 1 (2) (1)OceniJan 
Krivda je od vsakega po malo, samo vlagati v smučišče na par 100m nadmorske višine je neumnost. Ker je premalo polnih smučarskih dni, da bi se upravičevalo vlaganja.
30.10.2015—   (1) (1)Ocenizvone butala 
@Jan, vrh Gač meri 980 metrov, kar je bistveno več od "par 100m". Slabe sezone, manj snega, imajo tudi na drugih smučiščih, pa preživijo.
30.10.2015 1 (2) (1)Ocenišokec 
Smučišče se začne na 650 nadmorske visine kar je veliko premalo žal ., Občine so že z velikimi preveliki denarjem to sofinancirale pa se ni obneslo , tudi KRKA turizem je bila zraven pa se ni obneslo, Molzenje občin ni rešitev,z davkoplačevalskim denarjem treba ravnat zelo odgovorno ponavadi tisti ki niso nikoli ustvarjali oziroma so živeli privezani na drzavne jasli bi še kar molzli,
30.10.2015 2 (2) (0)Ocenizvone butala 
@šokec, zanimivo razmišljaš. Očitno imaš podatek, koliko denarja je smučišče namolzlo od občine Semič in ostalih občin Dolenjske in Bele krajine. Napiši ga in nas razsvetli. Dejstvo, da je šlo v zgodbo smučišča par milijonov EUR davkoplačevalskega denarja, ki ga bomo pa sedaj zavrgli, je pa zate očitno nepomembno.Da se na Gačah da smučat je dokaz v kar nekaj odličnih sezonah, nekaj povprečnih, nekaj slabih in tudi kakšna totalno zanič. Na večini slovenskih smučišč je situacija podobna in vedno se najde rešitev. Tudi za Gače, sem prepričan, da rešitev da najti. Brez pobude, idej, usklajevanja, povezovanja, napora pa pač ne bo šlo. Gače in tisti del kočevskega Roga so lahko aktualni skozi celo leto. Najlažje je reči se ne izplača in adijo.
30.10.2015Oceniiii 
malo se zgledujte po mariborju ipd, ki ne trži smučišč samo pozimi, ampak skozi celo leto (mtb proge ipd). ampak sej otak to že vse vedo, pa..
30.10.2015Ocenija 
Dobro razmišljaš Zvone, ampak na žalost to ni realno. Če ni snega, če so tople zime, spremembe podnebja - ne gre. Se pa bojim, da gre tudi pri tebi zgolj za nabiranje političnih točk. Kolikokrat si smučal na Gačah oz. Beli?
30.10.2015–3 (1) (4)OceniJan 
Kakšno slabo sezono? Že dolgo ni bilo dolge sezone. In ne: slovenska smučišča se v večini spopadajo z zastarelo in nevzdrževano opremo in napravami, dolgovi in vsako leto bežijo pred bankrotom. Tudi Pohorje je lep primer tega. Razen nekaj večjih, vsa životarijo ali so pred propadom (če še niso propadla). In gre za bistveno boljša smučišča kot so Gače. Tukaj ni prihodnosti za smučarijo. Če bi bilo, bi se našel zasebni vlagatelj in že zdavnaj uredil zadevo, da bi delala poleti in pozimi. Sicer pa nek Krvavec časovno ni bistveno bolj oddaljen od Gač. Govorim BISTVENO, da ne bo sedaj kdo šel kilometre štet. Je pa avtocesta do tja.
30.10.2015Ocenikar 
KAR NAJ PROPADE! SAJ SE JIM ITAK NE DELAT!!!!!!!! Oni imajo pravice; uporabniki pa dolžnosti! Isto velja za MPOV PREVOZE; uporabniki pa naj se gredo solit. Tole dragi moji ste vi Belokranjci? Jaz sem imel dobro mnenje o vas, sedaj pa lep pozdrav in ostanite na V A Š I S T R A N I G O R J A N C E V!!!!!!!!!!! Bomo šli peš proti LJUBLJANI z vami, z drugimi prevozniki pa z avtobusi in vlaki!
30.10.2015 1 (2) (1)Ocenicap15 
Saj bi tudi jaz rad smučal na Gačah, takorekoč pred svojimi hišnimi vrati vendar realnost je drugačna. Vi kateri govorite koliko denarja je šlo v nič, koliko ste pa svojega vložili. Pravijo lahko je s tujim po koprivah mlatit. Če imate jajca vzemite smučišče brezplačno v najem in ga zaženite v pogon. Da vidim koliko se vas bo javilo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava