novice

V Dobovo danes že okoli 3300 beguncev

31.10.2015 | 16:40 | J. S., STA

Ilustrativna fotografija, arhiv DL

Ilustrativna fotografija, arhiv DL

Ljubljana, Dobova - Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes s Hrvaške prispeli trije vlaki s skupno 3300 begunci, ki so jih policisti po opravljenih postopkih in oskrbi pospremili naprej proti Šentilju. Od tam sta dopoldne odšli dve večji skupini beguncev v Avstrijo, kjer pa je medtem potekal shod zagovornikov zaprtja avstrijske meje.

V sprejemnem centru v Dobovi je trenutno še 790 tujcev. Ostale so z avtobusi prepeljali v namestitvena centra Petišovci in Dolga vas, so pojasnili na Policijski upravi Novo mesto.

Sprejemni center Brežice je od četrtka zvečer večinoma prazen, v njem je le še nekaj posameznikov, ki čakajo na svojce, ki so v oskrbi v bolnišnici.

Kot so sporočili iz humanitarnega društva Adra, so njihovi prostovoljci po 14 dneh nenehne prisotnosti na terenu danes prvič dežurni od doma; v pripravljenosti je ekipa za hiter odziv. Na lokaciji v Dobovi na območju nekdanje tovarniške hale družbe Beti, ki so jo primarno oskrbovali, namreč že dva dni ni beguncev. Čas, ko so centri na Brežiškem prazni, prostovoljci in delavci to izkoristijo za čiščenje in dezinfekcijo prostorov.

Mejni prehod Rigonce so v sredo odprli, na tamkajšnji zeleni meji od srede ni bilo prebežnikov.

Železniški potniški promet znova vzpostavljen
Železniški potniški promet med Slovenijo in Hrvaško je danes od 11. ure po navodilu državnih organov znova vzpostavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic. Dodali so, da bo začasni plato za izstop migrantov z vlakov v Šentilju končan danes, v nedeljo po 7. uri pa bodo do platoja vozili vsi posebni vlaki z migranti.

Železniški potniški promet med Brežicami in Zagrebom je bil sicer zaradi begunske krize prekinjen od 16. oktobra vse do petka popoldne, ko so ga znova vzpostavili. A ne za dolgo. Po le nekaj urah je bil promet prekinjen, danes ob 11. uri pa so ga ponovno vzpostavili.

Na železnicah pojasnjujejo, da bo vzpostavitev prometa med državama veljala vse dokler bo mednarodni železniški promet potekal nemoteno. V primeru težav pa lahko državni organi mednarodni železniški potniški promet takoj ponovno ustavijo.

Vsi potniški vlaki po Sloveniji medtem vozijo neovirano, po voznih redih, z izjemo mednarodnega vlaka, ki iz Dobove proti Ljubljani odpelje ob 5.45.

Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov, zaradi česar bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih, opozarjajo na železnicah.

Kot še dodajajo, s prevozi neposredno zagotavljajo, da potekajo migracije ogromnega števila prebežnikov čez Slovenijo urejeno in nadzorovano. Pri tem sodelujejo s policijo in drugimi državnimi organi. Z urejenimi posebnimi prevozi migrantov lahko zagotovijo, da se migranti ne bi nenadzorovano gibali po cestah in progah ter s tem ogrožali sebe in druge udeležence v prometu ali popolnoma ustavili promet. Poleg tega pa urejen in usklajen odziv vseh državnih organov in drugih omogoča najvišjo raven varnosti za vse, poudarjajo na železnicah.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava