posavje

Policiste, vojake idr. začeli cepiti proti gripi

2.11.2015 | 14:45 | STA, M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Brežice, Ljubljana - V Brežicah so danes začeli cepiti proti gripi vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki so aktivni pri delu z begunci in ki so izrazili pripravljenost na cepljenje. Cepljenje bo potekalo še jutri in v sredo, je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Šestan pravi, da ne ve, koliko ljudi se bo cepilo. "Prisiliti ne moremo nikogar," je dejal. Podatka o skupnem številu policistov in vojakov v Brežicah nima, tistih v okviru civilne zaščite pa je približno 500, je dejal. Po njegovem pojasnilu v to skupino sodijo humanitarni delavci, pripadniki civilne zaščite in nekateri prostovoljci.

"Danes sta na Mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljala še dva vlaka z 2074 migranti. Na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi policisti opravljajo identifikacijske postopke, tujcem je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba, potem pa z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot proti nastanitvenim centrom v notranjosti države," je zgodaj popoldne sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Danes je v spremstvu hrvaških policistov s štirimi vlaki v Dobovo prispelo 4175 tujcev. Trenutno jih je na območju železniške postaje in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1200.

Do 13. ure so policisti na treh vlakih in 28 avtobusih iz Dobove v sprejemne in nastanitvene centre pospremili več kot 4300 tujcev. Dva vlaka sta odpeljala proti Šentilju, en vlak proti Jesenicam, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Lendavo, Gornjo Radgono in Vrhniko, je dodala Drenikova.

Za obvladovanje begunske krize tudi mednarodna materialna pomoč

Pri spopadanju z begunsko krizo Slovenija dobiva tudi humanitarno pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga, Slovaške in Madžarske. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

V Državni logistični center za zaščito in reševanje v Rojah je zjutraj že prispela humanitarna pomoč Luksemburga, predvidoma okoli 16. ure pa bo prispela še pomoč Slovaške in Madžarske. Gre za humanitarno materialno pomoč, večinoma postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva, pa tudi medicinske pripomočke, ki jo bodo dostavili v Roje, od tod pa glede na potrebe v sprejemne in namestitvene centre za migrante po državi, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pomoč Luksemburga vsebuje 26.000 parov rokavic za enkratno uporabo, 3000 zaščitnih oblek, dva kompleta za oživljanje LifePak 15 in 10.000 obraznih zaščitnih mask. Slovaška pošilja 500 odej, 500 spalnih vreč, 275 prevlek za postelje, 135 prenosnih postelj in 15 gasilskih miz, Madžarska pa 78 šotorov za zimske razmere s pečmi na drva ali olje z zmogljivostjo posameznega šotora do 20 ljudi.

Kot so spomnili na upravi, je Slovenija preko mehanizma Civilne zaščite EU in tudi po drugih poteh zaprosila za humanitarno pomoč ter doslej vso ponujeno pomoč tudi sprejela, poleg omenjenih držav še pomoč Češke, Nizozemske, Velike Britanije in Avstrije. Tisoč kompletov za spanje je včeraj ponudila tudi Francija.

Uprava je zaprosila za pomoč v obliki materialno-tehničnih sredstev, zaščitnih sredstev, potrebnih za začasno namestitev in oskrbo beguncev, ter za delovanje reševalnih in humanitarnih delavcev. Poleg pomoči mehanizma Civilne zaščite EU je pomoč na osnovi dvostranskega sodelovanja ponudila tudi Nemčija. Uprava vseskozi sodeluje tudi z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, ki poleg materialne pomoči zagotavlja tudi prevajalce in svetovalce.

V javna dela pri pomoči beguncem se bo zaenkrat vključilo osem kandidatov

V okviru javnih del pri pomoči beguncem bo morda že jutri osem kandidatov sklenilo pogodbe o zaposlitvi. Za dolgotrajno brezposelne, ki se bodo v pomoč pri delu z begunci vključili kot prostovoljci na novo, se bo usposabljanje začelo v tem tednu. V delo z begunci je že vključena tudi večina od 92 javnih uslužbencev, ki so izrazili interes za to.

Napotitve izbranih kandidatov za vključitev v program javnih del na zdravniške preglede v tem tednu potekajo pospešeno, so za STA navedli na Zavodu RS za zaposlovanje. Osem izbranih kandidatov iz Brežic so že napotili na zdravniški pregled. Če ga danes uspešno opravijo, bi lahko z njimi sklenili pogodbe o vključitvi v program, jutri oziroma v sredo pa bi lahko sklenili pogodbe o zaposlitvi. To pomeni, da bi najhitreje jutrik že lahko začeli delati na terenu, so pojasnili.

Nadaljnje zaposlovanje v okviru programa je povezano s tem, koliko izbranih kandidatov bo v najkrajšem možnem času uspešno opravilo zdravniški pregled. Na zavodu v tem tednu pričakujejo intenzivno zaposlovanje v okviru programa, tako da bi bila lahko zaposlena večina izbranih kandidatov, so navedli.

V programu javnih del, ki je namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov, se bo zaposlilo skupaj do 260 dolgotrajno brezposelnih z različnimi ravnmi izobrazbe - glede na dela, ki jih bodo opravljali v sprejemnih in namestitvenih centrih za migrante. V omenjene centre bodo dnevno prihajali na delo, ki bo organizirano v dveh oziroma treh izmenah.

Zaposleni v okviru javnih del bodo delo opravljali 40 ur na teden, predvidoma vse dni v tednu in v več izmenah. Za zdaj so predvidene zaposlitve za obdobje dveh mesecev, torej do izteka koledarskega leta.

Za dolgotrajno brezposelne, ki se bodo v pomoč pri delu z begunci vključili kot prostovoljci na novo, bo koordinator Slovenska filantropija. V novembru se jih bo vključilo približno 50, ki pa morajo prej opraviti usposabljanje. Ta bodo v tem tednu v Brežicah in Mariboru, so za STA povedali v Slovenski filantropiji.

Prostovoljsko delo se po njihovem opozorilu po zadnji noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih nedvoumno šteje med delovno aktivnost. Brezposelni, ki so prejemniki denarne socialne pomoči in delajo kot prostovoljci, tako prejmejo tudi dodatek k denarni socialni pomoči za delovno aktivnost, so opozorili.

Osnovni znesek minimalnega dohodka od 1. avgusta letos znaša malenkost manj kot 271 evrov, dodatek za delovno aktivnost pa po pojasnilu ministrstva za delo 76 evrov.

Za vključitev v aktivnosti, povezane z urejanjem nastanitvenih enot in oskrbe migrantov, je do 30. oktobra izrazilo interes tudi 92 javnih uslužbencev, med njimi 35 z upravnega dela ministrstva za obrambo in 32 z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za pravosodje, so za STA navedli na ministrstvu za javno upravo.

Večina javnih uslužbencev je že vključenih v aktivnosti, nekateri pa bodo v tem tednu. Pri razporejanju se namreč upošteva tudi želja prostovoljcev in soglasje nadrejenih, so dodali.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava