posavje

V Dobovo ponoči prvi današnji vlak s tisoč migranti

5.11.2015 | 07:40 | STA

V Dobovo ponoči prvi današnji vlak s tisoč migranti

Dobova/Ljubljana - Na mednarodnem železniškem mejnem prehodu v Dobovi so nekaj po 3. uri sprejeli prvi današnji vlak s 1015 migranti. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, naj bi po podatkih hrvaških varnostnih organov v Dobovo okoli 8. ure pripeljal vlak z nekaj več kot 1000 migranti. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je nastanjenih 1229 migrantov.

Na železniški postaji v Dobovi in v tamkajšnjem sprejemnem centru trenutno poteka registracija in oskrba migrantov, ki jih bodo glede na logistične in nastanitvene zmogljivosti po zaključenih postopkih prepeljali v notranjost države.

Sicer pa so tudi migrante z dveh vlakov, ki so v Dobovo prispeli v sredo malo po 20. uri in okoli polnoči, po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi, policisti z vlaki in avtobusi že pospremili proti Šentilju in Jesenicam.

Zvečer in ponoči so v nastanitveni center v Gornjo Radgono iz sprejemnih centrov v Petišovcih in Dolgi vasi pripeljali 566, iz Dobove 343 in iz Dobovca 320 migrantov. Predvidoma danes v dopoldanskem času bodo iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljali okoli 300 migrantov.

V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Razprava o obvladovanju vala beguncev v DZ predvidoma tudi z nagovorom Pahorja

DZ bo nadaljeval obravnavo predloga priporočil vladi o razmerah na meji s Hrvaško, ki so jo v sredo prekinili, da bi pridobili mnenje predsednika republike Boruta Pahorja. Njegovo pisno mnenje v DZ pričakujejo dopoldne, popoldne na seji pa bo Pahor stališče predvidoma tudi ustno predstavil in tako prvič v tem mandatu DZ nagovoril poslance.

Izredno sejo o priporočilih vladi, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in poslanca iz skupine nepovezanih poslancev, je DZ začel v sredo. Poslanci so v uvodu seje z 79 glasovi za in nobenim proti potrdili predlagano zahtevo za mnenje predsednika republike in tako sejo prekinili.

Pahor ima v skladu s sklepom, ki ga je DZ sprejel v sredo nekaj po 9. uri, za posredovanje pisnega mnenja na voljo 24 ur. Predvidoma pa bo na seji, ki se bo nadaljevala danes ob 14. uri, poslance tudi nagovoril. Sledila pa bo razprava o predlogu priporočil, za katero je na voljo nekaj več kot sedem ur.

Kot menijo predlagatelji seje, je vlada sicer pričakovan val migrantov pričakala povsem nepripravljena tako z vidika varovanja državne meje, ki je hkrati tudi meja schengenskega območja, kot tudi z vidika varnosti slovenskih državljanov ter varnosti samih migrantov in zagotavljanja ustrezne humanitarne pomoči. Vladi med drugim priporočajo, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Predlagatelji so pred začetkom razprave želeli tudi mnenje predsednika republike kot vrhovnega poveljnika oboroženih sil. Kot je v sredo v imenu predlagateljev pojasnil Jože Tanko (SDS), se je Pahor že vključil v reševanje migrantske krize, ni pa izkoristil ustavne možnosti, da nagovori DZ in predstavi svoje poglede na to vprašanje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava