novice

V času martinovanj poziv k odgovorni vožnji

5.11.2015 | 20:00 | STA

ilustrativna slika (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Ljubljana - Policija bo skupaj z drugimi partnerji v času pred martinovim in po njem na slovenskih cestah, pa tudi v lokalih in trgovinah ponovno izvedla akcijo 0,0 Šofer - trezna odločitev, s katero želi javnost ozavestiti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi.

Kot so zapisali na ministrstvu za zdravje, alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomenijo večje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi v obdobjih različnih praznovanj, še posebej ob koncih tedna, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah. Čas okoli martinovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, poleg decembra, med najbolj problematičnimi. Tokratna akcija 0,0 šofer - trezna odločitev bo potekala med 6. in 15. novembrom, v njej pa poleg policije sodelujejo ministrstvo za zdravje, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe ter druge strokovne institucije in nevladne organizacije.

Poleg voznikov tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivajo, da pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oziroma ponujajo opitim in mladoletnim. Nadzor bodo izvajali tudi nad spoštovanjem omenjenega zakona.

Foto: PU Novo mesto, arhiv DL

Foto: PU Novo mesto, arhiv DL

Različne preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru osnovnih in srednjih šol, avtošol, prireditvenih prostorov in gostinskih lokalov po Sloveniji, bodo hkrati izvajale tudi strokovne institucije in nevladne organizacije.

Po podatkih policije se je do konca septembra zgodilo 13.164 prometnih nesreč (lani v tem obdobju 13.517), od katerih so jih 1076 (lani 1118) povzročili alkoholizirani udeleženci. Ti so povzročili 24 (lani 15) prometnih nesreč s smrtnim izidom ter 97 (lani 95) s hudimi telesnimi poškodbami. Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, je sicer v primerjavi z letom 2014 rahlo padel, vendar pa se je žal povečal delež nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami.

Policisti so v prvih devetih mesecih letos odredili 267.411 alkotestov, od katerih je bilo 9641 pozitivnih, 276 oseb pa je alkotest odklonilo, so sporočili z ministrstva.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava