posavje

Ponoči trije vlaki z begunci; z ministrom o gospodarski škodi

6.11.2015 | 07:45 | STA

Brežiški svetniki so o gospodarski škodi ob begunskem valu že govorili na zadnji izrednji seji, ki so jo v torek sklicali v Dobovi. (Foto: arhiv; M. L.)

Brežiški svetniki so o gospodarski škodi ob begunskem valu že govorili na zadnji izrednji seji, ki so jo v torek sklicali v Dobovi. (Foto: arhiv; M. L.)

Ponoči trije vlaki z begunci; z ministrom o gospodarski škodi

Dobova, Brežice - Minulo noč med 21. in 4. uro so v Dobovo s Hrvaške prispeli trije vlaki s skupno 3285 begunci in migranti. Za zjutraj in dopoldne so hrvaški varnostni organi že napovedali prihod dveh vlakov z nekaj več kot 2200 potniki. Prvi naj bi v Dobovo prispel okoli sedme ure.

Približno polovico tujcev, ki so ponoči prispeli v Dobovo, so po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi policisti z vlaki in avtobusi že pospremili proti Dolgi vasi, Petišovcem, Gornji Radgoni in kraju Podrožca v Avstriji. Za preostale še potekajo postopki evidentiranja na območju livarne v Dobovi. Glede na logistične in namestitvene kapacitete jih bodo policisti pospremili v notranjosti države, so davi sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Tako so okoli 2. ure iz Dobove v sprejemna centra v Petišovce in Gornjo Radgono pripeljali okrog 640 migrantov, ki bodo vsi po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni. Tam predvidoma med 8. in 9. uro pričakujejo novih osem avtobusov z okoli 420 migranti, ki jih bodo tja pripeljali prav tako iz Dobove, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

Po podatkih Policijske uprave Kranj je vlak s 540 evidentiranimi tujci trenutno na poti z Jesenic proti Avstriji, danes pa sta predvidena še dva takšna prevoza. V četrtek so sicer iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo prepeljali tri izredne potniške vlake s skupno 1530 migranti.

Počivalšek v Posavju o gospodarski škodi zaradi begunskega vala

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo danes obiskal z zadnjim migrantskim valom močno obremenjene Brežice in Dobovo. S tamkajšnjimi gospodarstveniki se bo pogovarjal tudi o škodi in posledicah, ki so jih zaradi povečanega prihoda prebežnikov občutili predvsem v turizmu ter v trgovski in obrtni dejavnosti.

Na nedavni izredni seji brežiških občinskih svetnikov, ki so jo v Dobovi sklicali na temo prihoda in organizacije sprejemanja prebežnikov, so predstavniki območne obrtne zbornice in turističnih organizacij navedli, da je tamkajšnje obrtnike in med njimi predvsem vulkanizerje najbolj udarilo zaprtje mejnega prehoda Rigonce, čez katerega po najkrajši poti prihajajo hrvaški kupci.

Padec obiska v približno treh petinah so občutili tudi v turizmu, gostinstvu in trgovinah, kjer se ustavljajo turisti, ki v glavnem prihajajo iz sosednje Hrvaške. Nekateri obrtniki pa govorijo tudi o skoraj polovičnem zmanjšanju prodajnih prihodkov, so opozorili.

Po besedah brežiškega podžupana Jurija Pezdirca, ki je zadolžen za področja gospodarstva, turizma in kmetijstva, v Termah Čatež pa je zaposlen kot direktor prodaje, so v dobovskih Termah Paradiso v času največje begunske krize zabeležili približno 60-odstotno odpoved rezervacij, nekaj odpovedi pa tudi v bližnjih čateških termah. Kot je dodal, bodo posledično gospodarsko škodo občutili tudi v notranjosti občine.

Nekaj škode je zaradi prehoda velikega števila prebežnikov nastalo tudi v kmetijstvu. Več travnikov na območju Rigonc bodo morali dodatno razkužiti, kar pomeni, da trava s teh za živino prihodnje leto ne bo primerna.

V Občini Brežice sicer s podatki o vsej gospodarski škodi, ki je nastala kot posledica okrepljenega prihoda prebežnikov, še niso postregli.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava