posavje

Na meji s Hrvaško za zdaj še niso začeli postavljati ograj

11.11.2015 | 07:30 | STA

Foto: arhiv DL; B. B.

Foto: arhiv DL; B. B.

Brežice/Zavrč - Na meji s Hrvaško se postavljanje ovir, ki naj bi služile nadzorovanemu prehodu beguncev v državo, za zdaj še ni začelo. Po poročanju dopisnikov STA do 7. ure niso potekale nobene aktivnosti v zvezi s postavitvijo ograj niti na območju Zavrča niti na Brežiškem.

Na Brežiškem naj bi se po neuradnih informacijah aktivnosti začele sredi dneva. Za zdaj pa tako v lokalni skupnosti kot tudi na novomeški policijski upravi pravijo, da še niso bili o ničemer obveščeni. Na avtocesti med Krškim in Brežicami pa naj bi opazili vojaški konvoj.

Tudi za območje Zavrča novih informacij ni. Župan Miran Vuk pravi, da informacij o morebitni spremembi načrta nima. V torek pa je pojasnil, da se bo ograje postavljalo v več občinah hkrati, in sicer najprej tam, kjer je teren najbolj prehoden. V završki občini naj bi bil najprej na vrsti del ob Dravi med njihovo občino in občino Gorišnica ob zeleni meji.

Vlada je v ponedeljek sklenila, da začne s postavljanjem tehničnih ovir na meji, a da meja ostaja odprta. Župani štirih obmejnih občin so se v torek sestali s predstavniki civilne zaščite in notranjega ministrstva in pretresli načrtovane ukrepe ob predvidenih novih prihodih beguncev. Po sestanku pa je Vuk pojasnil, da se bo postavljanje ograj začelo v sredo zjutraj.

V Dobovo ponoči prispelo 1067 migrantov

Okoli 1. ure ponoči je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak s 1067 begunci. Policisti so v skladu z logističnimi in nastanitvenimi zmogljivostmi vse tujce, ki so v Dobovo prispeli v torek, z vlaki in avtobusi že prepeljali v nastanitveni center Šentilj in proti Jesenicam oz. Podrožci.

Migrante so ob prihodu v državo zdravstveno in humanitarno oskrbeli, policisti pa so opravili identifikacijske postopke, so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

V Brežicah in na Obrežju je še nekaj več kot 500 migrantov, ki bodo v jutranjih urah v spremstvu policistov z vlakom nadaljevali pot proti Jesenicam.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov okoli 8. ure pričakujejo naslednji vlak z okoli 1000 ljudmi.

Včeraj je v Slovenijo vstopilo več kot 5000 beguncev, samo v Dobovo so pripeljali štirje hrvaški vlaki s skupaj skoraj 4300 migranti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava