posavje

FOTO: Žica ponekod ob zeleni meji že stoji

11.11.2015 | 13:20 | STA, M. M., foto: Renata Žnidar

Žico so postavili tik ob Sotli (Foto: Renata Žnidar)

Žico so postavili tik ob Sotli (Foto: Renata Žnidar)

FOTO: Žica ponekod ob zeleni meji že stoji
FOTO: Žica ponekod ob zeleni meji že stoji

Veliki Obrež - V brežiški občini na območju Velikega Obreža je vojska danes že postavila žičnato ograjo, ki naj bi po zagotovilih vlade predstavljala "zgolj" tehnično oviro pri zagotavljanju nadzorovanega prehoda schengenske meje. Da bodo z njo bolj varni tudi prebivalci ob meji, je danes občane miril tudi brežiški župan Ivan Molan.

Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, bodo več pojasnil o današnjih aktivnostih na meji s hrvaško podali na redni novinarski konferenci, ki bo predvidoma ob 15. uri.

Pred tem informacij ne bodo dajali. Je pa premier Miro Cerar pred odhodom na Malto z aktualnimi informacijami o begunski problematiki in ukrepi vlade danes seznanil vrh koalicije, je po sestanku v izjavi za medije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Po njenih besedah se država intenzivno in odgovorno pripravlja na različne morebitne scenarije novega množičnega prihoda migrantov. Po njenih besedah se na meji sicer postavljajo t.i. tehnične ovire, kar da nikakor ni in ne sme biti razumljeno kot postavljanje bodeče žice. Tega si nihče ne želi, je dejala, a opozorila, da se morajo obenem zavedati, da imajo odgovornost za to, da zavarujejo tako migrante oz. begunce kot državljane.

A na terenu je vojska zjutraj začela razprostirati sodobnejšo različico bodeče žice, pri kateri na kolut žice niso nameščene klasične bodice, temveč ostre ploščice, podobne britvicam.

Postopek postavljanja ograje poteka tako, da najprej v zemljo zabijejo okoli dva in pol metra visoke kovinske palice, nanje napnejo osnovno žičnato konstrukcijo, na katero nato nizajo kolute bodeče žice. Po postavljeni prvi vrsti koluta je ograja visoka okoli en meter, predvideni pa sta dve vrsti, torej bo ograja visoka okoli dva metra.

Novomeške inženirske vojaške enote so pri Velikem Obrežu v bližini Dobove kolute bodeče žice s tovornjakov začele razkladati zjutraj, del ograje pa so že postavili na območju neposredno ob Sotli. Gre za območje, kjer so prejšnji mesec skupine beguncev sredi noči brodile skozi mrzlo vodo.

Hrvaški notranji minister: Žica ob meji je stran vržen denar

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Ranko Ostojić je danes v Slavonskem Brodu ocenil, da je ograja z bodečo žico, ki jo Slovenija postavlja ob hrvaški meji, "stran vržen denar". Meni, da bi denar bolje uporabili, če bi zgradili začasne centre za begunce in migrante.

Slovenska vojska na posameznih odsekih na meji s Hrvaško postavlja bodečo žico, ki naj bi služila nadzorovanemu prehodu beguncev v državo. Nekaj sto metrov žice so postavili neposredno ob Sotli pri Velikemu Obrežu v občini Brežice ter na obeh straneh mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje.

Minister Ostojić je na današnji novinarski konferenci v hrvaškem začasnem begunskem centru v Slavonskem Brodu dejal, da nobena žica ne more preprečiti beguncem, da bi našli svojo pot. Poudaril je, da je veliko boljše, če je pot organizirana.

"Postavljanje žice je nepotrebno trošenje denarja. Veliko bolj pametno bi bilo, če bi zgradili sprejemne centre in zatočišča," je ocenil.

Če so povedali, da gre za tehnične ovire, ki naj bi usmerjale pritok beguncev, je verjetno pričakovati, da Hrvaška ne bo spoštovala dogovorov, je opozoril Ostojić. Kot je izpostavil, vse poteka po napovedih in Hrvaška uresničuje načrte predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ponovil je, da je slovenska žica nepotrebna, je poročal hrvaški radio.

‹ nazaj

Galerija (9)

zicaVelikiObrez-001
zicaVelikiObrez-002
zicaVelikiObrez-003
zicaVelikiObrez-004
zicaVelikiObrez-005
zicaVelikiObrez-006
zicaVelikiObrez-007
zicaVelikiObrez-008
zicaVelikiObrez-009

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava