posavje

V Rigoncah včeraj dramatično, davi mirno

12.11.2015 | 07:25 | STA, M. K.

V Rigoncah včeraj dramatično, davi mirno
V Rigoncah včeraj dramatično, davi mirno
V Rigoncah včeraj dramatično, davi mirno

Dobova, Rigonce - Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je nekaj pred eno uro zjutraj v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak z 998 tujci. Ob peti uri pa je bilo v sprejemnih centrih na območju Posavja še 1077 tujcev, ki so prispeli z vlakom iz Hrvaške davi ob 4.20 uri, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Policisti so v skladu z logističnimi in nastanitvenimi zmogljivostmi prvo skupino prebežnikov in vse tujce, ki so v Dobovo prispeli v sredo, z vlaki in avtobusi že prepeljali v nastanitveni center Šentilj in proti Jesenicam.

Po zdravstveni in humanitarni oskrbi bodo policisti z drugo skupino prebežnikov opravili tudi identifikacijske postopke ter jih z vlaki in avtobusi pospremili v notranjost države.

Za zdaj na novomeški policijski upravi nimajo obvestil o prihodu naslednjega vlaka s prebežniki s Hrvaške.

V Rigoncah mirno

Na slovensko-hrvaški meji pri Rigoncah pa zaradi sredine postavitve žičnate ograje ponoči ni bilo nobenih posebnosti. Potem ko je hrvaški policijski predstavnik slovenskemu na mejnem prehodu Rigonce včeraj predal opozorilo, da je slovenska ograja postavljena na hrvaškem ozemlju, so bile namreč razmere na mejnem prehodu mirne, a napete. Na vsaki strani meje so bile slovenske in hrvaške policijske enote, območje so preletavali tudi helikopterji.

Na prostoru med obema mejnima prehodoma je bilo nameščenih okoli 20 pripadnikov posebne policijske enote iz Slovenije. Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, so opremljeni s standardno opremo. Na slovenski strani so nad prizoriščem krožili tudi helikopterji.

Tudi na hrvaški strani mejnega prehoda so nekaj časa ostali hrvaški policijski specialci, ki so se tja popoldne pripeljali s petimi kombiji. Kasneje pa je Jutarnji list poročal, da so se umaknili, ker so "dobili informacijo, da naj bi bil na višji ravni dosežen dogovor o umiku spornega dela slovenske ograje".

"Če pa dogovor do četrtka zjutraj ne bo uresničen, bodo na mejo znova prišli hrvaški specialci in fizično odstranili sporne dele žice," dodaja Jutarnji list. Hrvaški Dnevnik pa navaja pričakovanje načelnika zagrebške policijske uprave Gorana Burušića, da bo ograja umaknjena v četrtek dopoldne.

Dogajanje v Rigoncah spremlja veliko novinarskih ekip, tudi tujih. Policija sicer medijem ne dovoli dostopa do mostu, ki povezuje oba mejna prehoda.

Žičnata ograja, ki jo je Slovenska vojska začela postavljati včeraj zjutraj, je zdaj nameščena tik do mostu, ki povezuje oba mejna prehoda na levem in desnem bregu Sotle.

Potem ko je hrvaški policijski predstavnik slovenskemu na mejnem prehodu Rigonce predal omenjeno ustno opozorilo, se je vrnil na hrvaško stran meje, nekaj trenutkov pa so bile po izjavah prič razmere precej dramatične. Najbolj, ko je oborožen hrvaški predstavnik prišel čez most na slovensko stran.

Iz Zagreba so sporočili, da bodo po predaji opozorila ograjo odstranili sami, če je Slovenija ne bo. V tem primeru bi morali priti na slovensko stran meje, kar pa je na omenjenem območju možno le prek dveh mostičkov ali pa čez reko.

Hrvaška protestira zaradi ograje na meji

Hrvaško zunanje ministrstvo je zaradi žičnate ograje pri Rigoncah na slovensko-hrvaški meji tudi uradno "protestiralo pri odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu ter pozvalo Slovenijo, naj v najkrajšem času odstrani žico", je tvitnila hrvaška vlada.

Ob tem je ministrstvo poudarilo, da "gre za žico na območju, ki ga tudi Slovenija v svojih uradnih dokumentih opredeljuje kot ozemlje Hrvaške", je na družbenem omrežju Twitter še zapisala hrvaška vlada.

Slovenska vojska je žičnato ograjo na meji s Hrvaško za lažje obvladovanje migrantskih tokov začela postavljati včeraj. Približno kilometer žičnate ograje so vojaki postavili na območju Rigonc, pol kilometra pa pri mejnem prehodu Gibina v občini Razkrižje. Hrvaška trdi, da je na več delih nameščena na hrvaškem ozemlju.

V uradu slovenske vlade za komuniciranje te očitke zavračajo in trdijo, da postavitev tehničnih ovir ne prejudicira meje.

Györkös Žnidarjeva: Pričakujemo, da Hrvaška ne bo zaostrovala odnosov

Tehnične ovire na meji s Hrvaško postavljamo na slovenskem ozemlju, izogibamo se spornim območjem in konfliktom ter pričakujemo, da bo tako ravnala tudi Hrvaška, je za Odmeve na TVS dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

"Prepričana sem, da se bo Hrvaška vzdržala ravnanj, ki bi lahko pomenila zaostrovanje odnosov," je odgovorila na vprašanje, kako se bo Slovenija odzvala, če bo Hrvaška, kot je napovedala, začela odstranjevati žico v bližini Rigonc, ki po mnenju Zagreba leži na hrvaškem ozemlju.

Če bo Hrvaška žico vendarle začela odstranjevati, bo odziv Slovenije po besedah ministrice odvisen od okoliščin na terenu.

Namen postavljanja ograje ni označevanje meje, temveč gre za zagotavljanje dodatnega nadzora na schengenski meji, Slovenija pa je o tem tudi obvestila arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je pojasnila ministrica.

Menila je, da bi morala tudi Hrvaška razumeti, da je obvladovanje toka beguncev v interesu vseh držav in da samo informiranje o prihodu beguncev ni dovolj.

Glede napovedi Nemčije, da bo začela tudi za sirske begunce znova uveljavljati dublinsko uredbo, pa je ocenila, da ta napoved ne bo imela večjega praktičnega učinka in da zadeva ni tako alarmantna. Pojasnila je, da je dublinska uredba kompleksna in da v njej ni avtomatizma, je pa to vsekakor politično občutljivo vprašanje.

Pahor danes v napetem ozračju zaradi ograje na obisk v Zagreb

Danes bo na obisku v Zagrebu predsednik Borut Pahor. Sestal se bo s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Kot so napovedali v predsednikovem uradu, bo delovno srečanje namenjeno pripravam na skorajšnji vrh voditeljev procesa Brdo Brioni, a po pričakovanjih bosta Pahor in Grabar-Kitarovićeva govorila tudi o dogajanju na meji.

Do napetosti je v sredo prišlo pri Rigoncah, saj Hrvaška trdi, da je del ograje, ki jo Slovenija tam postavlja za omejitev prihoda migrantov, na njenem ozemlju in zahteva, da jo Slovenija do danes dopoldne odstrani, v nasprotnem primeru pa jo bo odstranila sama.

Slovenska stran zagotavlja, da tehnične ovire postavljajo na slovenskem ozemlju in nikakor ne prejudicirajo meje. Poudarili so še, da so o vsem seznanili hrvaško vlado.

Slovenska vojska bo predvidoma danes nadaljevala postavljanje ograje. Ministrica za obrambo Andreja Katič pa bo danes med drugim obiskala Gornjo Radgono, kjer se bo sestala z županom Stanislavom Rojkom. Ogledala si bo tudi tamkajšnji nastanitveni center.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava