bela krajina

Žičnata ograja bo tudi v občini Črnomelj

12.11.2015 | 13:50 | STA, M. M.

Foto: R. Ž., arhiv DL

Foto: R. Ž., arhiv DL

Črnomelj - Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je v dopisu članom črnomaljskega občinskega sveta sporočila, da jo je uprava za zaščito in reševanje ter ministrstva za notranje obvestila, da bo postavitev "začasnih tehničnih ovir" v prihodnjih dneh potekala tudi v občini Črnomelj.

Kot v dopisu, ki ga je pridobila STA, navaja županja, so jo o postavitvi žičnate ograje na območju občine Črnomelj obvestili na včerajšnjem sestanku z generalnim direktorjem uprave za zaščito in reševanje Darkom Butom in državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Andrejem Špengo.

Lastnike zemljišč, kjer bo postavljena ograja, bo po navedbah županje o tem obvestila policija, ograjo pa bo ob koordinaciji policije postavljala Slovenska vojska. Po potrebi bodo vpoklicani tudi gasilci in prostovoljci.

Ob tem županja navaja, da je na podlagi zakona o nadzoru državne meje dolžnost lastnikov, da omogočijo prost dostop in gibanje za nemoteno opravljanje nadzora državne meje.

Po njenih besedah gre sicer le za začasen ukrep za usmerjanje toka migrantov, s katerim želijo preprečiti nenadzorovan prehod zelene meje, prebivalcem v obmejnih območjih pa zagotoviti "visoko raven varnosti".

Na mejnem prehodu Rigonce za zdaj mirno

Potem ko so v nekaterih medijih zaokrožile informacije, da naj bi hrvaški organi na območju ob mejnem prehodu Rigonce v kratkem začeli odstranjevati žičnato ograjo, ki jo je postavila Slovenija, je tam mirno, a nekoliko napeto. Na slovenski strani je okoli 20 policistov, na hrvaški pa policistov ni opaziti.

Na vmesnem prostoru med obema prehodoma - Harmica in Rigonce - je slovenska policijska enota z okoli 20 policisti, med katerimi je tudi pet tujih policistov iz Litve, tam pa je tudi precejšnje število novinarskih ekip.

Na hrvaški strani policistov ni opaziti, razen tistih, ki delajo na samem mejnem prehodu. Na bližnji njivi ob žičnati ograji pa kmet mirno orje svoje polje.

Slovenska vojska se je z mehanizacijo z območja pri Velikem Obrežu premaknila v Slovensko vas, kjer nadaljuje postavljanje žičnate ograje od Slovenske vasi proti jugu. V sprejemnem centru v Dobovi pa končujejo asfaltiranje in center tako pripravljajo na zimske razmere.

‹ nazaj

Komentarji (7)

12.11.2015Ocenimarko 
Ode kopanje , veslanje in ribolov na Kolpi naslednje leto . Dobro da imamo vsaj Lahinjo
12.11.2015 2 (2) (0)OceniRešitev je ... 
Amerika je zakuhala vso stvar. Njej je v interesu da so vojne in da se rušijo sistemi, da lahko prodaja staro dotrajano vojaško opremo. Ti begunci so velik strošek in še in še bo. To bomo plačali navadni davkoplačevalci. Slovenija se je zadolžila za ta namen. Mi pa smo tiho, tiho. Prav nam je, ker smo slepci, ovce......
13.11.2015—   (1) (1)Ocenipastir 
Rešitev je... odpovedati se Ameriki, najprej internetu in mobitelu. Bodočnost je na vzhodu...in vožnji s Tabanti in Wartburgi.
13.11.2015Ocenikolesar 
na bicikl si pa pozabu pa fičota pa ...
13.11.2015Oceniiii 
ne, bodočnost jev lastni svobodi in kvazi neodvisni evropi, ki bi konkurirala ostalim trgom. pa se je izkazalo, da je bruselj le debatni krožek strica iz amerike. kmalu bo na kolpi to, kar imajo američani nna meji z mehiko. zid, žica, droni pa rednecksi z atv-ji in minitopi. pa bo spet biznis..
14.11.2015Ocenidobrodošlica  
"Je to dobrodošlica ljudem, ki bežijo pred vojno, ki jo je pomagala zakuhati Evropa, katerega del smo?" (Violeta Tomić, predsednica Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS).
14.11.2015 1 (1) (0)Ocenipopravek 
Večina teh "beguncev" je iz varnih območij in so ekonomski migrantje. NE bežijo pred vojno, ker vojne tam ni. Za begunce velja, da beže v prvo varno državo in tam počakajo, ostali svet pa jim pomaga pri preživetju. Tole kar gledamo je pa živčni cirkus, vkolikor ne bo v prihodnosti še kaj drugega. Toliko v vednost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava