dolenjska

Mojčin dedek Mraz pripravljen na pot

19.11.2015 | 18:20 | M. Ž.

Z leve: Marjeta Ferkolj Smolič, predsednica DPM Mojca, Janez Pavlin in Irena Plavec z letošnjim darilom dedka Mraza. (Foto: M. Ž.)

Z leve: Marjeta Ferkolj Smolič, predsednica DPM Mojca, Janez Pavlin in Irena Plavec z letošnjim darilom dedka Mraza. (Foto: M. Ž.)

Janez Pavlin je v službi dedka Mraza že 46 let.

Janez Pavlin je v službi dedka Mraza že 46 let.

Novo mesto - Dedek Mraz otroke na Dolenjskem razveseljuje že 60 let in tudi letos bo tako, ko bo znova po zaslugi novomeškega Društva prijateljev Mojca in Janeza Pavlina, ki je že 46 let motor Veselega decembra na Dolenjskem, z darilom in predstavo razveseljeval otroke po sedmih dolenjskih občinah. Na pot bo krenil 13. decembra v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine in jo zaključil 21. z obdaritvami v občini Žužemberk, škocjanske otroke pa bo 5. decembra tako kot vsako leto obiskal Miklavž. V tednu dni bodo tako na 22 večjih in manjših odrih pripravili 37 predstav za okoli 5000 dolenjskih malčkov. Natančen urnik obdaritev je objavljen na spletni strani društva Mojca.

Veseli december je eno samo prostovoljstvo, poudarjajo v Mojci, kjer to humanitarno akcijo vsa ta leta pripravlja brez plačila ali nagrade, pri pakiranju daril in izvedbi prireditev pa jim po vsej Dolenjski pomagajo številni prostovoljci, tudi letos jih pričakujejo okoli 400, za kar se jim iskreno zahvaljujejo.

»Vsako leto je najtežje izbrati enotno darilo, ki mora zadovoljiti tako enoletne malčke, šestletne fantke in punčke ter seveda tudi njihove starše in ostale najbližje. Enkrat na leto so vsi otroci, ki stopijo pred obličje dedka Mraza, enaki – v isti vrsti stojijo otroci revnih in bogatih staršev, Romi in priseljenci…« je na današnji novinarski konferenci poudaril Pavlin. Vodilo letošnjega Mojčinega Veselega decembra so Minioni, priljubljeni risani junaki; v darilu bodo plišasti Minion in otroška posteljnina z motivi Minionov ter dve knjigi - Moj očka in Moja mamica, predstava pa bo v znamenju dimnikarja in seveda Minionov. Obljubljajo mnogo smeha, zanimivih pripetljajev in čarovnije.

Za letošnji Veseli december morajo zbrati 100.000 evrov, zato so prošnje za donatorstvo že naslovili na skoraj 4000 naslovov in do danes zjutraj dobili že okoli 23.000 evrov. Zadnjih deset let opažajo, da ta projekt podpirajo ista imena donatorjev. Glavni stebri obdaritev sta Krka in Revoz ter občinske uprave sedmih dolenjskih občin – Novo mesto, Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Mirna Peč. Zato so se pri Mojci odločili, da objavijo imena vseh podpornikov, ki so dedku Mrazu zvesti vsa ta leta, v želji, da bodo z imeni in prispevki donatorjev seznanili tudi starše otrok. »Kljub tolikšni tradiciji mnogi ne vedo, od kje in na kakšen način pride darilo na Dolenjsko. Prav bi bilo, da bi k tej največji humanitarni akciji, ki seže do slehernega predšolskega otroka v sedmih dolenjskih občinah, pristopila vsa dobro stoječa dolenjska podjetja in posamezniki,« menijo v Mojci in dodajajo, da so doslej še vsako leto uspeli poravnati stroške daril in programa in verjamejo, da jim bo uspelo tudi letos.

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.12.2015OceniŠkocjančanka 
V Škocjanu bo sv. Miklavž otročke obiskal v četrtek, 10.12.2015. To je danes, na Miklavževem sejmu, povedal g. župan. "Baje se je Miklavž zaplul nekje na Jadranskem morju."

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava