dolenjska

Tudi na Selu in Sajenicah do kakovostne pitne vode

28.11.2015 | 15:00 | P. K.

Tudi na Selu in Sajenicah do kakovostne pitne vode

Mirna - Potem ko so prejšnji teden v Zabrdju natočili pitno vodo iz novega vodovodnega sistema Zabrdje-Praprotnica, so včeraj v občini Mirna kakovostno pitno vodo zagotovili še za prebivalce, ki so do sedaj za oskrbo uporabljali t.i. vaški vodovodni sistem Selo.

Oskrba s pitno vodo se je doslej na območju naselij Selo in Sajenice v občini Mirna, Zabukovje v občini Šentrupert ter Pečice in Brglez v občini Litija izvajala preko zasebnega vodovodnega sistema Selo v upravljanju zasebnega vodovodnega odbora. Vaški vodovod Selo za vodni vir nima ustreznega vodnega soglasja, na podlagi rednega monitoringa pa je bil ocenjen kot neustrezen (prisotnost desetilatrazina). Na tem območju vodooskrbe iz javnega vodovodnega sistema ni mogoče zagotoviti, zato se bo zagotavljala iz obstoječega zasebnega vodovodnega sistema Dana, ki ima ustrezno vodnogospodarsko dovoljenje tudi za oskrbo s pitno vodo, ki se izvaja kot gospodarska javna služba.

„Zagotavljanje kvalitne pitne vode je zanesljivo prioritetna naloga občine Mirna. Veseli smo, da je prišlo do dogovora med vaškim odborom Selo in podjetjem Dana za priklop na njihovo vodovodno omrežje. S tem bodo tudi vsi ti prebivalci dobili bolj kvalitetno pitno vodo,“ pravi mirnski župan Dušan Skerbiš.

Lastniki, ki so združeni v vodovodnem odboru Selo, so pooblastili Srečka Križnika, da v njihovem imenu podpiše pogodbo za zagotavljanje pitne vode iz vodovodnega sistema Dana, v imenu mirnskega podjetja je pogodbo podpisal direktor Marko Hren, pogodbo o novem načinu zagotavljanja oskrbe s pitno vodo pa je podpisal tudi župan Dušan Skerbiš, saj mora občina zagotavljati izvajanje javne službe oskrbe s pitno vodo preko javnega vodovodnega omrežja na svojem območju, če se iz posameznega vodnega vira s pitno vodo oskrbuje več kot 50 prebivalcev s stalnim prebivališčem ali je letna povprečna zmogljivost oskrbe s pitno vodo več kot 10 m3 na dan.

Občina Mirna bo v prihodnje pristopila še k izgradnji črpališča nad vrtino v Sajenicah. Tako bi lahko kasneje povezali vse tamkajšnje vaške vodovodne sisteme v en sistem in zagotovili kontinuirano oskrbo s kakovostno pitno vodo.

Zvočni zapisi

Dušan Skerbiš o vodi za Selo in Sajenice

‹ nazaj

Galerija (6)

MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (1)
MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (2)
MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (3)
MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (4)
MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (5)
MIRNA -Podpis pogodbe - voda Selo Sajenice 27112015 (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava