kronika

Z molotovko nad Sokolca - napad novomeške skrajne desnice?

25.12.2015 | 12:15

Foto: Solidarnost Novo mesto

Foto: Solidarnost Novo mesto

Z molotovko nad Sokolca - napad novomeške skrajne desnice?

Novo mesto - Kot smo poročali, so z regijskega centra za obveščanje v davišnjem poročanju med drugim zapisali, da so ponoči  v Sokolski ulici v Novem mestu ''gorela vhodna vrata nestanovanjskega objekta'', da so ogenj pogasili novomeški poklicni ter prostovoljni gasilci ter da bodo vzrok in škodo ocenile pristojne službe. Incident se je zgodil na vratih Narodnega doma, kot so sporočili iz novomeške Solidarnosti, so vanje vrgli molotovko, za tem ''božičnim napadom'' pa naj bi stali organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice.

V Solidarnosti Novo mesto opozarjajo, da to ni samo napad na kulturni spomenik in najstarejši Narodni dom v Sloveniji, pač tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem, da torej ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji. Dodajajo, da žal to ni osamljeno dejanje, da so ''kmalu po začetku begunske krize lokalni podporniki nacizma na vrata istega Narodnega doma vrisali svastiko'' in da je ''zažig vrat Narodnega doma neposreden ulični izraz skrajne desnice, ki ima svoj dom tudi v slovenskem državnem zboru.''

Dodajamo celoten odziv Solidarnosti Novo mesto:

Obsodba božičnega napada na Narodni dom v Novem mestu

Danes, 25. 12. 2015, nekaj čez polnoč, so organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice vrgli molotovko v vrata Sokolskega doma v Novem mestu. Vrata so zagorela, pogasili so jih šele gasilci Gasilsko reševalnega centra Novo mesto.

To ni samo napad na kulturni spomenik državnega pomena in na najstarejši Narodni dom v Sloveniji. To je tudi napad na prostor, v katerem že več mesecev poteka akcija zbiranja pomoči beguncem. Tako tu ne gre za vandalizem, ampak za dejanje, usmerjeno neposredno proti svobodni in solidarni Sloveniji.

Žal pa to ni osamljeno dejanje. Je zgolj zadnje v nizu nasilnih, kriminalnih oziroma protizakonitih dejanj, ki smo jim priča v zadnjih dneh in tednih v Sloveniji in tudi v Novem mestu. Pred dobrim mesecem dni (kmalu po začetku begunske krize) so namreč lokalni podporniki nacizma na vrata istega Narodnega doma vrisali svastiko. Pred nekaj dnevi so kvazidomoljubi pred domom nekdanjega predsednika Kučana v Ljubljani skušali zažgati njegovo biografijo. V zadnjem tednu referendumske kampanje so anti-LGBT skrajneži v Novem mestu vsako noč, petkrat zapored, organizirano trgali plakate kampanje Čas je ZA.

Zažig vrat Narodnega doma je neposreden ulični izraz skrajne desnice, ki ima svoj dom tudi v slovenskem državnem zboru. Parlamentarna skrajna desnica namreč s svojo sovražno, demonizirajočo retoriko do beguncev, do istospolnih in do političnih nasprotnikov neposredno spodbuja nasilna dejanja simpatizerjev nasilja.

Ne pozabimo, da je eden glavnih akterjev slovenske skrajne parlamentarne desnice v luči begunske krize izjavil, da se bodo ljudje za »zaščito meja naše države in spoštovanje zakonitega reda začeli organizirati sami«. Očitno so se njegove besede začele uresničevati v Novem mestu, usmerjene pa so proti tistim, ki se zavzemamo za solidarnost z begunci in nasprotujemo postavljanju morilskih ograj na južni meji.

Vsi glavni akterji v državi, predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora morajo javno obsoditi sovražna in nasilna dejanja ter retoriko in ves čas opozarjati na pomen nenasilnega ravnanja. Potrebno je odločno ukrepati in vzpostaviti trdno fronto vseh demokratičnih sil proti fašizaciji Slovenije.

                                                                                                     Solidarnost Novo mesto

‹ nazaj

Komentarji (62)

25.12.2015 3 (5) (2)OceniNM 
Kretenizem skupinice skrajnežev, ki si stem dejanjem le zategujejo zanko okoli vratu.Akcija sproži reakcijo in potem bo prepozno.Spodbujanje nasilja rodi nasilje kjer nihče več ni varen. To fašistoidno dejanje je ravno slednje. Spodbujanje kaosa in sovraštva. Tisti, ki se s tem igrajo se morajo zavedati, da bodo tako neposredno odgovorni za posledice...
25.12.2015 4 (17) (13)Ocenirobi 
mene pa nebi čudilo če se bo na koncu ugotovilo, da so vse skupaj zrežirali kar sami... malo pozornosti nikoli ne škodi, če pa dam vse skupaj v kontekst časa in trenutnih dogodkov je zadeva še bolj sumljiva.. tile samooklicani 'levičarji' tako in tako delajo sam kaos- spomnimo se jih na meji, ko so napadali slovenske policiste in jih onemogočali pri delu itd... brezdelneži željni pozornosti.
25.12.2015 2 (6) (4)OceniNM 
Vidva sta skromno povedano smešna...jan in rok. Si bosta tudi vidva sama zažgala vajini hiši, da bosta dobila malček pozornosti:) LOL. Ali pa mogoče, desnosučni premorejo tudi tak mentalni sklop razmišljanja...:)
25.12.2015 4 (8) (4)Ocenirobi 
ti pojma nimaš kaj je folk pripravljen naredit za kanček pozornosti.. očitno si zelen in sveta okoli sebe še ne dojemaš tako kot bi ga moral. in glede na to, da so tile wannabe humanisti v sokolcu nezakonito in tam nimajo nikakršne lastnine, jim po tej logiki tud vrat nebi bil problem zakurt. pa 'novomeška skrajna desnica' je tud pojem za poscat. jaz v mestu že 15 let nisem vidu skinheda, zdaj mamo pa kar naenkrat skrajneže ki zažigajo hiše? blablabla....
25.12.2015 1 (3) (2)OceniNM 
Pozornosti imajo preveč, tile očitno pijani obritoglavi mladoletni izgredniki si niso zaslužili, da se jim kot osebam nameni niti sekunde ...kaj šele besede..Dejanje, ki je storjeno je pa vsakega obsojanja vredno in potrebno ukrepanja na najvišjem nivoju. Gre za namen požiga- materialno škodo in ogrožanje varnosti prebivalcev sredi mesta...
25.12.2015 3 (4) (1)Ocenirobi 
vsekakor je treba požigalca odkriti in primerno kaznovati, ne glede na motiv in politično pripadnost. hkrati pa upam da bo občina končno poskrbela za najstarejši narodni dom na slovenskem, ga obnovila, vrnila v uporabo društvom katera so pregnali tile avantgardni usmiljenci, to brezdelniško kvazikulturo pa našutirala na cesto.
25.12.2015 2 (3) (1)OceniNM 
Tako je, izdat v uporabo društvom, ki ne bodo prala denarja za.....ter društvom, ki bodo nadaljevala tradicijo humanitarne dejavnosti za slovence, balkance in begunce. Sem za.Da bo le občina poskrbela za to.
25.12.2015 3 (5) (2)OceniNM 
Ta" brezdelniška kvazikultura" je nahranila številna laćna usta do sedaj, v skladu z imenom narodnega doma in jim ni le za kozmetična lepotna popravila v MONM. Globino njihovovega sporočila izraženega skozi dejanja desnosučna materialistična klijantela ne more prebaviti. Zato je tudi naročena ta sramotna strahopetna" akcija" .Naj se ve kaj in kako...
25.12.2015 1 (5) (4)Ocenirobi 
a lutkarji so dnar pral? sokolski dom naj se vrne prvotni namembnosti, torej kulturi in združevanju slovenskega naroda. tile 'humanitarci' in podobni 'človekoljubi' pa naj se zaposlijo in potem iz lastnega žepa plačujejo najemnino za prostore iz katerih bo vel njihov humanitarni duh.
25.12.2015–2 (4) (6)OceniJan 
Članki pa taki, kot da so humanitarni center napadli. Zbirajo pomoč ja. Ljudje darujejo Karitas in Rdečemu križu, tile iz Sokolca pa na facebooku žalijo ostale, da nočejo njim nosi. Vsaj kakšen mesec nazaj so bila zmerjanja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava