posavje

Slovensko-avstrijski "ping pong" z begunci

29.12.2015 | 21:15 | STA, M. M.

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Dobova - V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 3150 migrantov, od sredine oktobra pa skupno 372.752. Danes do 18. ure je državo zapustilo 3887 migrantov, skupno pa 360.091. V Centru za tujce v Postojni je bilo ob 18. uri 58 tujcev, v sprejemnem centru Livarna v Dobovi pa 1060, kažejo podatki policije.

Avstrijci izvajajo jezikovni nadzor migrantov, do danes zjutraj zavrnili 413 tujcev

Avstrijci so zaradi povečane stopnje ogroženosti začeli z doslednejšo registracijo migrantov, tako na Karavankah s tolmači od sobote izvajajo tudi jezikovni nadzor. Do danes zjutraj so zavrnili skupno 413 tujcev, od tega jih je bilo 200 po besedah državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica naknadno že izročenih avstrijskim varnostnim organom.

Kot so pojasnili na policiji, so avstrijski varnostni organi na vstopno točko Karavanke/Rosenbash pripeljali več tolmačev, ki jezikovno preverjajo tujce, ali dejansko prihajajo iz držav, za katere trdijo, da so njihovi državljani. Z začetkom takšnega nadzora so v soboto začeli tudi zavračati prve skupine tujcev.

Edini razlog zavrnitve je ugotovitev, da tujci ne prihajajo iz držav, za katere trdijo, da so njihovi državljani. Razlog zavrnitev torej ni v tem, da prihajajo iz varnih držav oziroma nevojnih območjih, so navedli na policiji in dodali, da Avstrija tako sprejema tudi državljane Maroka, Alžirije, Irana in druge.

Slovenska stran po navedbah policije vse zavrnjene tujce namešča v Center za tujce v Postojni. Po ponovni registraciji, pri kateri pogodbeno sodelujejo tudi prevajalci, so včeraj avstrijskim varnostnim organom uspešno predali 91 tujcev, ki so bili predhodno zavrnjeni, trenutno pa je na poti v Avstrijo še 100 tujcev, ki so bili v preteklih dneh zavrnjeni, so pojasnili na policiji.

Po njihovih navedbah pri ponovni registraciji v Sloveniji tujci praviloma povedo pravo državljanstvo, ko pa jih pripeljejo pred avstrijske varnostne organe, svoje pravo poreklo ponovno skrivajo. Kot predvidevajo, to počnejo zaradi nadaljnjega zaprosila za mednarodno zaščito.

Kot so še pojasnili na policiji, se pri registraciji tujcev za ugotavljanje njihove identitete oziroma porekla poslužujejo dokazov, ki jih zberejo pri pregledu, zbranih obvestilih ter s pomočjo tolmača, ki glede na obliko jezika lahko opredeli, iz katerega območja tujec prihaja, saj je denimo alžirska arabščina povsem drugačna od sirijske.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je poostren nadzor na popoldanski novinarski konferenci pojasnil z opozorili, ki so jih v zadnjih dneh prejeli avstrijski varnostni organi. Indici o morebitnih terorističnih napadih se sicer nanašajo zlasti na večja mesta, pri čemer je posebej izpostavljen Dunaj.

Slovenija je po besedah Šefica že predlagala sestanek s hrvaško mejno policijo na temo poostrenega nadzora nad identiteto migrantov. Na njem bi od hrvaške strani zahtevali natančnejšo identifikacijo tujcev.

Spremembe v postopkih na meji so po njihovih navedbah povezane z napovedanimi zaostritvami mejne kontrole na evropski ravni. Kot so pojasnili, je komisija namreč 16. decembra predlagala spremembe zakonika o schengenskih mejah, kjer predlagajo spremembo člena, ki določa mejni nadzor. Sprememba se nanaša na mejni nadzor oseb, ki uživajo pravico do prostega gibanja, pri prehajanju zunanjih schengenskih meja.

Mejni nadzor ob izstopu in vstopu bi vseboval preverjanje državljanstva osebe in potovalnih dokumentov, vključno s preverjanjem v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolu in nacionalnih bazah podatkov policije, ter preverjanje, ali oseba ne predstavlja grožnje notranji varnosti, javnemu redu ali mednarodnim odnosom ter javnemu zdravju, so pojasnili.

Poudarili so, da gre za predlog komisije, ki bo predmet razprave in usklajevanj na strokovnem in političnem nivoju Evropske unije. Slovenska policija ima po njihovih navedbah zadržek, saj to pomeni sistematičen nadzor vseh potnikov, ki prestopajo slovensko-hrvaško mejo. Tako bi morali torej sistematično nadzirati vse, ki v poletnih mesecih potujejo na poletni dopust na Hrvaško. Nedvomno bi tak mejni nadzor imel velik vpliv tudi na povečane čakalne dobe, so navedli.

Kot je na novinarski konferenci priznal Šefic, bi to pomenilo precej povečano obremenitev za policijo. Spomnil pa je tudi na predlog za vzpostavitev evropske mejne straže. Tudi o tej temi bo v prihodnjih tednih potekala intenzivna razprava, je povedal.

Migrantski val sicer tudi v teh dneh ne pojenja. Na dan po besedah Šefica v Slovenijo prispe okoli 4000 migrantov, skupno pa od sredine oktobra do danes do 12. ure 371.692 migrantov. Na južni meji je medtem postavljenih že 153 kilometrov žičnate ograje.

‹ nazaj

Komentarji (3)

30.12.2015Ocenipingpong 
Če bi dosledno registracijo migrantov vse države izvajale že od prvega dne, bi do tega kaosa, sploh pa grozljive bodeče žice, sploh ne prišlo. Zdaj je, kar je in zato verjetno ne bo nihče odgovarjal. Poleti bomo v kolonah čakali vsi, ki bi za dva dni radi na morje.
30.12.2015Ocenibalkanska posla 
Postavlja se resno vprašanje, kako naši obmejni organi (ne)opravlajo kontrolo na schengenski meji, če že takoj na naslednji (notranji) ! meji Avstrijci, v isti skupini migrantov, identificirajo do 10% oseb, ki nebi smele prestopiti meje EU. EU ima tako močan argument, da Slovenijo vrže iz schengenskega območja nazaj na Balkan.
31.12.2015Ocenischengen 
Slovenski organi že izvajajo v redu kontrolo, četudi jih potem Avstrijci zavrnejo, nakar jim iste naši vrnejo in jih Avstrijci sprejmejo. No, kako je to ugotovljeno od Avstrijcev? To njihova kaprica!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava