gospodarstvo

Vodenje iz Maribora prenesli v Krško

13.1.2016 | 12:35 | STA

HE Blanca (Foto: A. K., arhiv DL)

HE Blanca (Foto: A. K., arhiv DL)

Krško - Obratovanje verige spodnjesavskih hidroelektrarn je z novim letom prešlo pod upravljanje centra vodenja Gen, ki deluje v informacijskem središču družbe Gen energija v Vrbini pri Krškem. Pred tem so daljinsko vodenje verige hidroelektrarn na spodnji Savi upravljali iz centra vodenja Holdinga Slovenske elektrarne v Mariboru.

Iz krške Gen energije so sporočili, da je center vodenja Gen 1. januarja prevzel daljinsko vodenje obratovanja spodnjesavskih hidroelektrarn Boštanj in Arto-Blanca, kar pomeni, da hidroelektrarne na spodnji Savi po novem letu vodijo neposredno iz centra vodenja v Vrbini.

Center vodenja sicer skrbi za optimalno proizvodnjo vseh elektrarn v skupini ter optimizacijo stroškov obratovanja na ravni celotne skupine Gen, so dodali.

V vrbinskem centru, ki deluje od leta 2008, poleg upravljanja spodnjesavske verige načrtujejo in nadzorujejo tudi proizvodnjo Savskih elektrarn Ljubljana oz. hidroelektrarn Moste, Mavčiče, Medvode in Vrhovo, termoelektrarne Brestanica ter Nuklearne elektrarne Krško.

Za nemoteno delovanje centra vodenja pod vodstvom Bojana Ureka skrbi sedem dispečerjev, ki delajo v 12-urnih izmenah, in trije planerji, ki svoje delo, vključno s sobotami, nedeljami in prazniki, izvajajo podnevi in ponoči, so še zapisali v Gen energiji.

Gen energija je sicer krovna družba skupine, ki je v celoti v državni lasti. Ob matični skupino sestavlja še pet neposredno povezanih družb - Nuklearna elektrarna Krško, Savske elektrarne Ljubljana, Hidroelektrarne na spodnji Savi, Termoelektrarna Brestanica ter Gen-I, trgovanje in prodaja električne energije - in 17 posredno povezanih družb.

Skupina je s svojimi proizvodnimi podjetji prisotna v vsem slovenskem, s podjetji za trženje in prodajo električne energije pa v širšem evropskem prostoru.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava