dolenjska

Inšpektorat s Stražani, soglasje za Zarjin kredit in aplavz

29.1.2016 | 11:20 | M. Martinovič

Inšpektorat s Stražani, soglasje za Zarjin kredit in aplavz

Novo mesto - Po neuspelem oblikovanju skupnega inšpektorata in redarstva petih dolenjskih občin so novomeški občinski svetniki na včerajšnji seji po skrajšanem postopku sprejeli odlok o ustanovitvi tovrstnega organa le v sodelovanju z občino Straža. To med drugim pomeni, da bo sedež nove skupne občinske uprave v Novem mestu, obdržali bodo šest zaposlenih, po potrditvi na straškem občinskem svetu pa naj bi omenjeni organ, za katerega so se odločili v luči nižanja stroškov (država bo polovično financirala njegovo delovanje), zaživel z marcem.

Svetniki so po skrajšanem postopku sprejeli tudi spremembo odloka o ureditvi cestnega prometa. Kazen za neplačano parkirnino je do sedaj znašala 80 evrov, po novem pa bo pol manj. Novost predstavlja tudi sistem t. i. odpustkov in plačevanje kazni na blagajni vzdrževalca parkirišč, hkrati pa novi odlok dopušča, da ob večjih prireditvah, katerih organizator ali soorganizator je občina, parkirnin na javnih površinah ne zaračunavajo.

Sprejeli osnovne smernice razvoja

Med prvimi v državi so Novomeščani po včerajšnji potrditvi dobili Trajnostno urbano strategijo (TUS) Novo mesto 2030. Svetniki so enotno pohvalili pripravljavce dokumenta z Izidorjem Jeralo na čelu, gre pa za splošne usmeritve razvoja dolenjske prestolnice. Kot je znano, bo v novi evropski finančni perspektivi na voljo okoli 127 milijonov za mestne občine, župan Gregor Macedoni pa je včeraj dejal, da naj bi po trenutni neformalni delitvi Novo mesto prejelo deset milijonov oz. »gre za 12 do 14 milijonov evrov projektov v naslednjih petih letih«. TUS ne vsebuje konkretnih projektov oz. izvedbenega dela, na kar je letelo največ pripomb.

Inšpektorat s Stražani, soglasje za Zarjin kredit in aplavz

Kredit cenejši od limita

Še največ razprave v občinskem svetu sta bili včeraj deležni podjetji Zarja in Cerod. Po zakonu je morala občina kot ena od družbenic Zarje podati soglasje za najem 500.000 evrov dolgoročnega kredita, s katerim želi družba reprogramirati limit, kar je terjalo rebalans občinskega proračuna za leto 2016. Tega so svetniki na koncu po skrajšanem postopku potrdili, kljub pomislekom Alojza Kobeta (GAS) in Boruta Škerlja (SMC) o racionalnosti poslovanja Zarje in osebnih prejemkih direktorja družbe. Po županovih besedah imajo v Zarji trenutno za več kot milijon odprtih obveznosti, a ker naj bi s kreditom znižali stroške poslovanja, so predlog na koncu podprli.

Odgovornost bodo nosile vse občine

Prvič je pred novomeške svetnike stopil v.d. direktorja Ceroda Albin Kregar in prejemal vprašanja z vseh strani. Po predstavitvi trenutne rešitve odlaganja odpadkov na regijski deponiji zbranim v sejni sobi še vedno ni mogel odgovoriti, kaj to pomeni oz. bo pomenilo za stroške posameznega gospodinjstva. Svetnike je zanimalo, ali držijo informacije, da občine nedružbenice Ceroda plačujejo manj kot občine družbenice, kar je Kregar zavrnil oz. se je to po njegovih besedah dogajalo pod prejšnjim vodstvom. Glede sporov s konzorcijem Helector-Riko, ki so nastali po opustitvi prvotne zamisli za Cerod II, je Kregar dejal, da so občine partnerice doslej poravnale za 1,9 milijona evrov obveznosti (vezane na projektno dokumentacijo), razen brežiške občine, nerešenih pa je še za več kot šest milijonov evrov terjatev. Tu pogajanja tečejo, zadnjo pa bo zagotovo reklo sodišče. Svetniki so zavzeli stališče, da bodo svoj delež odgovornosti nosile vse občine, torej tudi tiste, ki so iz novega Ceroda II izstopile.

Inšpektorat s Stražani, soglasje za Zarjin kredit in aplavz

Včeraj so med drugim potrdili tudi novo višino komunalnega prispevka, ki prinaša v povprečju 5-odstotno pocenitev za vse investitorje, največ pripomb na izračun pa je imel Borut Škerlj, ki je med drugim navrgel, da so osnove za izračun precenjene, da bo odvračal mlade družine od gradnje ipd., zato je predlagal celo umik te točke z dnevnega reda, a neuspešno.

Aplavz za dami zdravstvenih ustanov

Pri kadrovskih zadevah so svetniki včeraj soglašali, da bo občino v svetu zavoda Grm Novo mesto v naslednjem štiriletnem mandatu zastopala Martina Vrhovnik, v svetu OŠ Brusnice pa bo Meta Vidiček nadomestila Antona Deželana.

Revija Rast je včeraj dobila novega urednika, po izteku mandata Rasta Božiča ga bo nasledil Mitja Ličen, razširili pa so tudi uredniški odbor (v sestavi Natalija Petakovič, Andreja Kopač, Natalija Zanoški, Jedrt Jež, Jelka Ciglenečki, Boštjan Pucelj, Iztok Hotko, Igor Vidmar, Jurij Kocuvan, Mitja Ličen) in zasnovali novo uredniško usmeritev.

Svetniki so podali tudi soglasje k imenovanju nove direktorice Zdravstvenega doma Novo mesto Alenke Simonič. Ko je župan rekel, da ji želi predvsem uspešno nadaljevanje dobrega poslovanja zavoda in hkrati enako svetnici Mileni Kramar Zupan (SD) na novi funkciji direktorice regijske bolnišnice, pa sta obe dami poželi aplavz.

Kot je znano, v občinski upravi razmišljajo o združitvi Agencije za šport in KC Janeza Trdine, včeraj pa so svetniki soglašali s predlogom, da ne objavijo razpisa za direktorja agencije, saj sedanjemu Srečku Vovku mandat poteče sredi maja. Do končane analize o morebitni združitvi zavodov in največ do konca leta bodo za to funkcijo imenovali vršilca dolžnosti.

‹ nazaj

Komentarji (13)

29.1.2016 3 (3) (0)OceniJaka 
Kambič iz Zarje si je poleg 8000 EUR plače verjetno izplačeval še tudi dodatke za prihod na delo, pa dodatek za dvigovanje telefonov, dodatek za organiziranje sestankov,...
29.1.2016 6 (6) (0)OceniGAS- Kobe 
Družba Zarja je v letu 2014 v breme kapitalskih rezerv evidentirala pokrivanje izgube v višini 3.295.258,10 EUR. Direktor si je kljub temu izplačeval plačo 6.609,- EUR + dodatek za delovno dobo + dodatek za prevoz na delo + dodatek za prehrano+... In občinski predstavniki v nadzornem odboru so to delo ocenili kot uspešno. Z spremembo odloka o proračunu se je Zarji v letu 2016 dovolilo dodatno dolgoročno zadolževanje v višini 500.000 EUR.
29.1.2016 7 (7) (0)OceniGAS- Kobe 
Na Cerodu so prejšnja in zdajšnja politika podpirale deponiranje odpadkov iz cele Slovenije vprašanje če ne tudi iz tujine. Glede na uradno posredovane podatke so občine družbenice plačevale bistveno višjo ceno odlaganja odpadkov kot občine nedružbenice. Če bi občinam nedružbenicam zaračunali isto ceno za odlaganje odpadkov, kot je ta določena v Ljubljani bi Cerod v letu 2014 zaslužil ca.2,5 mio EUR več. Če bi bila ceno pol nižja kot v Ljubljani bi še vedno zaslužili ca 800.000 EUR več. Tako pa so na žalost milijoni odtekali v privatne žepe. Občani Novega mesta in Šentjerneja uživamo smrad, krajanom Brusnic pa so ostale številne neizpolnjene obljube iz pogodb.
29.1.2016 1 (1) (0)OceniGAS- Kobe 
Županu je bila kot svetniška pobuda predlagano, da se pred odločanjem na svetu županov in skupščini Cerod d.o.o. o cenah storitev odlaganje in predelave odpadkov in sprejemanju poslovnega plana Cerod d.o.o. pridobi potrditev ali vsaj mnenje OS MO NM. Pobuda je bila zavrnjena.
30.1.2016OceniGAS- Kobe 
Potem sta Odbor za okolje in prostor in Odbor za komunalo in promet predlagala, Občinskemu svetu, da se v skladu s 5. členom uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja cene tudi za podjetje Cerod potrjuje na občinskem svetu. Vendar je bilo to zavrnjeno. Za zavrnitev je zadostovalo 13 od 30 svetniških glasov. Tako še naprej največja odgovornost za odločitve leži na županu MO NM, saj je MO NM 52,7 % lastnik. UPAJMO, DA BO POLITIKA V PRIHODNJE BOLJ RAZUMNA!
30.1.2016—   (1) (1)OceniNa okopih 
Aplavz, veste, zakaj? Ker nobena od teh ne bo na naslednjih volitvah mešala županskih štren, pa ker je ena od teh tudi svetnica in žena od enega od svetnikov. Nekih hudih drugih čustev tu ni bilo. Sicer pa, Rožle se je namenil naslednjič zmagat.
30.1.2016 4 (4) (0)OceniBrusničan 
Pa to ne moreš verjet. Smeti vozjo iz cele Slovenije dnar gre v žepe mafije. V Brusnicah pa že 20 let ne morejo narediti 500 metrov ceste in pločnika.
30.1.2016OceniMatej 
GAS-Kobe nekaj si pomešal. Kako je možno da je za zavrnitev zadostovalo 13 od 30 glasov ali jaz nekaj ne štekam? Ne štekam tudi zakaj občinski svet ne odloča o zadevah kjer po tvojih navedbah odtekajo milijoni davkoplačevalskega denarja, odloča pa o uredniškem odboru v neki reviji?
30.1.2016 2 (4) (2)OceniJan 
Župan že ve kaj dela ne more vsega popraviti takoj kar je Muhič uničeval 8 let.
30.1.2016OceniGAS- Kobe 
Matej V OS MONM se o večini sklepov odloča z večino opredeljenih glasov, pri čemer mora biti prisotnih večina. Torej 16 svetnikov. Če od 16 samo 2 glasujeta za in 1 proti je sklep potrjen. To kaže kako pomembna je aktivnost in prevzemanje odgovornosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava