kronika

Albert Pavlič in Samo Hudoklin na sodišču zaradi domnevne razžalitve

13.2.2016 | 13:00 | J. A.

Samo Hudoklin in Albert Pavlič (Foto: J. A.)

Samo Hudoklin in Albert Pavlič (Foto: J. A.)

Nekdanjega župana Franca Hudoklina zastopa odvetnik Borut Škerlj. (Foto: J. A.)

Nekdanjega župana Franca Hudoklina zastopa odvetnik Borut Škerlj. (Foto: J. A.)

Novo mesto - Včeraj se je na novomeškem okrožnem sodišču začelo sojenje vodji šentjernejske svetniške skupine Ljudska alternativa Albertu Pavliču (sedanjemu podžupanu), širše je znan kot delavski direktor pri Slovenskih železnicah, in vodji civilne iniciative Glas ljudstva Samu Hudoklinu, ki je v tem mandatu direktor šentjernejske občinske uprave. Nekdanji župan Franc Hudoklin je zoper njiju podal ovadbo, tožilstvo pa je začelo kazenski postopek zaradi razžalitve in obrekovanja.

Pavlič in Samo Hudoklin sta leta 2013 v vsa gospodinjstva v občini poslala glasilo Šok in dva letaka, v katerih sta pisala o poteku dogodkov glede odmere komunalnega prispevka, pri tem pa uporabila sočno besedišče.

Tožilstvo je ob predstavitvi obtožnice med drugim navedlo, da sta obtožena za nekdanjega župana napisala, da ima »plenilsko-oderuški pristop«, da ima za seboj »koalicijski glasovalni stroj«, sporen naj bi bil tudi zapis, da »je župan za občane predpisal dodatno kazen«, omenjala sta »pajdaško dogovorno enoumje pod krinko demokratične preobleke« in tudi, da imajo v Šentjerneju »lutkovno gledališče v režiji župana«.

Na predobravnavnem naroku oktobra 2014 je tožilstvo v zameno za priznanje za Pavliča predlagalo 3.200 evrov denarne kazni, za Sama Hudoklina pa 1.600 evrov. Krivde takrat nobeden od njiju ni priznal. Že takrat je Franc Hudoklin vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 22.000 evrov.

Franc Hudoklin je včeraj govoril kot priča in izpostavil, da so ga zadeve okoli komunalnega prispevka zelo prizadele, tako zapisi, zaradi katerih so prišli na sodišče, kot tudi takratni protestni shodi v Šentjerneju.

"Imel sem hude zdravstvene težave, izgubil sem 20 kilogramov, povečala sta se mi sladkor in pritisk, ponoči nisem mogel spati," je našteval in dodal, da se je osebnostno popolnoma spremenil.

SVOBODA GOVORA

Obtoženca sta poudarila, da nista kriva očitanih kaznivih dejanj. Pavlič je opisoval, kako je nekdanji župan ignoriral občane, civilno iniciativo in opozicijske svetnike. »Volitve so pokazale, da ni delal dobro. Kritika ni bila usmerjena na njega osebno, ampak na njega kot župana in njegovo delo.«

Tudi Samo Hudoklin je izpostavil, da se sporni zapisi nanašajo izključno na delovanje nekdanjega župana v zvezi z visoko odmerjenim komunalnim prispevkom, ki se je kasneje znižal. »Vsakdo lahko svobodno širi vesti in mnenja, javna razprava vključuje tudi kritične izjave. Svoboda izražanja je temeljni element demokratične družbe.

Sojenje se bo nadaljevalo 25. marca.

‹ nazaj

Komentarji (8)

13.2.2016—   (3) (3)Ocenimedo 
bravo Franc Hudoklin le tako naprej .........
13.2.2016 4 (4) (0)OceniViktor 
mah.., jaz bi dal vse tri (skupaj v eno celico) za eno leto v zapor in naj globokoumijo o svobodi izražanja, o obrekovanju in o razžalitvah. Prepričan sem, da bi Šentjernejčani preživeli - verjetno celo bolje - brez njih.
14.2.2016 1 (1) (0)OceniPetelini na kupu gnoja 
Kaj občuti človek , ki dvajset let kot prišvasan sedi v udobnem, donosnem fotelju misleč, da mu nihče nič ne more? Prav to, kar je opisal Francelj ... A on je imel vsaj to srečo, da je "vsestranski" , "strokovno podkovan" na mnogih področjih in ga je kot takega čisto slučajno prepoznal koncesionar šentjernejskega sistema čiščenja odpadnih voda, s katerim je kot župan ( zopet čisto slučajno in po regelcih ) podpisal dolgoletno pogodbo! In ga zaposlil kot vodjo taistega sistema! Zdravstvenega stanja bivšega župana ne bom na veliko komentiral. Skorajda že vsak ima take ali drugačne zdravstvene težave. Bolan je bil že veliko pred kanalizacijsko afero. Eni ob njih shujšajo glede na priporočila lečečega zdravnika, drugi kar tako, tretji zaradi te bolezni celo umrejo. Tako pač je. A tudi tisti na Dobu sedeči so bolni. In naj tožijo državo in pravosodje, ker se jim zdravstveno stanje v arestu slabša? Ker so jih spregledali, obsodili in začasno odstranili iz družbe? Ali da so zaradi obsodbe, rešetk, slabše hrane in bolezni shujšali?
14.2.2016 1 (1) (0)OceniNovomeščan 
Šentjernejčani, lahko vas je malo sram. Samo kregate se po medijih. Od godbe do svetnikov. Žalostno! Kar pa se tiče izjav Hudoklina, da je zaradi žalitev shujšal, pa mu čisto nič ne verjamem. Francl je shujšal namerno, saj je tudi kolesaril in pazil na prehrano. Frenk, ne ga sr.t! Smešen boš izpadel.
14.2.2016 1 (1) (0)OceniAprašaje 
Vprašanje, če ne bi šli občani tožit bivšega župana, ker nas je razžalil (to govori reakcija občanov) na višino odmerjenega komunalnega prispevka... ???
27.2.2016Ocenikolesar 
Kako je zgoraj omenjeni gospod shujšal je izjavil v oddaji Piramida, katere posnetek je bil objavljen 15.3.2013. na naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=tAw_5cQpgys od cca 4:20 minute dalje...
27.2.2016OceniJanez 
Spopad je močan. Je pa razlika med Pavličem in Hudoklinom. Pavlič je "večen", Hudoklinu pa se je zdelo, da je "večen". Oba malo poznam in imam svoje mnenje. Če bi ne bilo sindikata, nebi bila politika. Da pa si eni lahko privoščijo s pisanjem marsikaj pa je tudi znano.
8.6.2017OceniMujo 
Takih hudoklinov ki delajo zase in ne vprid raje je 95 procent.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava