novice

Zbor članov RKS v ponedeljek o razrešitvi generalne sekretarke

28.2.2016 | 15:00 | STA

Renata Brunskole (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Renata Brunskole (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Ljubljana - Zbor članov Rdečega križa Slovenije (RKS) bo v ponedeljek na izredni seji v izobraževalnem centru na Igu odločal o predčasni razrešitvi generalne sekretarke Renate Brunskole. Njeno razrešitev je pred mesecem dni predlagala predsednica RKS Nataša Pirc Musar. Od seje pričakuje, da se bo spoštovala volja zbora članov, je dejala za STA.

Pirc Musarjeva je nedavno za medije dejala, da je razrešitev generalne sekretarke predlagala, ker z njenim delom ni zadovoljna, saj po njenem mnenju dela vodje strokovne službe ne opravlja na način, ki bi omogočal uresničitev programa oziroma vizije, ki jo je predstavila zboru članov in za katero se je zavezala, da jo udejanji. Neaktivnost generalne sekretarke na področju načrtovanja in realizacije aktivnosti za uresničitev vizije po mnenju Pirc Musarjeve ogroža pravočasno izvrševanje finančnega načrta.

V RKS so sicer zanikali navedbe nekaterih medijev o privatizaciji Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič. Kot so zapisali, je zdravilišče in letovišče biser Rdečega križa, ki si zasluži takšno spremembo organiziranosti, ki mu bo omogočila dobičkonosno delovanje in bo v kakršnikoli statusni obliki v stoodstotni lasti RKS. Tako ustvarjeni morebitni presežki pa se prelivajo nazaj v humanitarno dejavnost.

Brunskoletovo je okoli 60-članski zbor članov RKS na predlog 18-članskega glavnega odbora za štiriletno obdobje imenoval sredi decembra 2014. Posle je prevzela od svojega predhodnika Danijela Starmana, ki je bil za generalnega sekretarja RKS imenovan 31. maja 2011 za dobo štirih let. A je s tega položaja predčasno odšel, ker so ga avgusta 2014 imenovali za direktorja zavoda za transfuzijsko medicino.

Pirc Musarjeva pa je vodenje ene največjih humanitarnih organizacij v državi prevzela konec junija lani, in sicer po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra 2014. Košir je bil na čelu organizacije od leta 2009, decembra 2014 pa je zakonita zastopnica RKS postala podpredsednica Irena Nečemer. Pirc Musarjeva je v tistem času opravljala funkcijo druge podpredsednice RKS. Na tem mestu je namreč nadomestila Milana Brgleza, ki je postal predsednik državnega zbora in član vodstva politične stranke.

Brunskoletova v minulih dneh za STA ni bila dosegljiva. Tudi Pirc Musarjeva ni želela povedati kaj več o konkretnih očitkih Brunskoletovi, dejala je le, da od ponedeljkove seje pričakuje, da "se bo spoštovala volja zbora članov".

RKS je bil sicer ustanovljen 18. junija 1944 na osvobojenem ozemlju v Gradcu v Beli krajini. Je sestavni del Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, največje humanitarne organizacije na svetu, ki šteje 97 milijonov članov in prostovoljcev v 186 državah.

RKS danes deluje v 12 regijah v 56 območnih združenjih in 916 krajevnih organizacijah. V Sloveniji za socialno humanitarno pomoč zaprosi vedno več ljudi, lani jih je bilo skoraj 160.000, predlani 156.442.

RKS organizira krvodajalske akcije že od leta 1953 in po uspešnosti sodi v sam evropski vrh. Z organizacijo tovrstnih akcij zagotavlja RKS okoli 100.000 odvzemov krvi na leto oziroma skoraj 45.000 litrov krvi, kar zadošča trenutnim potrebam v Sloveniji.

Vsako leto v maju organizira tudi tradicionalni teden RKS, ki se začenja z mednarodnim dnevom Rdečega križa in ki zaznamuje rojstvo ustanovitelja Rdečega križa Henryja Dunanta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava