dolenjska

Nikolaj Levičnik občini podaril nepremičnino na Glavnem trgu 2

4.3.2016 | 08:10 | M. Ž.

Novomeški župan Gregor Macedoni in Nikolaj Toussaint Levičnik, potomec družine Jelovšek pl. Fichtenau, ki je novomeški občini podaril svoj delež hiše na Glavnem trgu 2. (Foto: M. Ž.)

Novomeški župan Gregor Macedoni in Nikolaj Toussaint Levičnik, potomec družine Jelovšek pl. Fichtenau, ki je novomeški občini podaril svoj delež hiše na Glavnem trgu 2. (Foto: M. Ž.)

Hiša na Glavnem trgu 2.

Hiša na Glavnem trgu 2.

Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjskega muzeja, je predstavila zgodovinski pomen hiše in družine Fichtenau.

Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjskega muzeja, je predstavila zgodovinski pomen hiše in družine Fichtenau.

Novo mesto - Novomeški župan Gregor Macedoni in Nikolaj Toussaint Levičnik, potomec družine Jelovšek pl. Fichtenau, sta včeraj podpisala darilno pogodbo, s katero je slednji kot doprinos k oživljanju mestnega jedra Mestni občini Novo mesto podaril svojo nepremičnino na naslovu Glavnem trgu 2. Gre za dobro polovico omenjene hiše, ocenjena vrednost donacije pa je 330 tisoč evrov. S tem je občina postala lastnica preko 70 odst. nepremičnine, saj je bila do zdaj sama lastnica dobre petine. Ostajata še dva lastnika in občina si bo prizadevala, da v celoti pridobi lastništvo ter zagotovi celovito obnovo in kakovostne vsebine, ki bodo doprinesle k oživljanju starega mestnega jedra.

»Takšnih dogodkov ni veliko, pobuda gospoda Levičnika je bila za nas presenečenje, hkrati pa veliko priznanje in zaupanje do tega, kar delamo. Mestna občina si prizadeva, da bo oživila mestno jedro, da bo vanj pripeljala vsebino in ljudi. Z današnjim korakom smo prevzeli še dodatno odgovornost v svoje roke, da bomo morali v določenih objektih sami konkretno zagotoviti to vsebino, kar bo sicer nadgradnja aktivnosti, ki jih že izvajamo za izboljšanje infrastrukture našega mestnega središča,« je ob tem dejal župan in dodal, da so se z veseljem zavezali, da bo občina skrbela in urejala grobnico družine Levičnik v Ločni.

Kot je povedal Nikolaj Levičnik, je njegova družina po očetovi strani vedno slovenska, tudi sam je bil rojen v Sloveniji, a se je po 2. svetovni vojni preselil v Zagreb v sosednjo Hrvaško, kjer živi še danes. V lasti je družina poleg omenjene hiše imela tudi grad Struga, oba sta bila po 2. svetovni vojni nacionalizirana. »Ko so nam bile vrnjene odvzete, nacionalizirane nepremičnine, sem razmišljal o različnih možnostih in se odločil za to, ki smo ji priča danes,« je dejal.

Majda Pungerčar, kustosinja Dolenjske muzeja, je ob tej priložnosti predstavila pomen hiše in družine Fichtenau za kulturno zgodovino Novega mesta. Bila je ugledna meščanska družina, ki je sooblikovala gospodarsko in politično delovanje Novega mesta v 19. stoletju, ki je v tem stoletju v hiši na Glavnem trgu 2 vodila novomeško poštno službo. To ni edina donacija Nikolaja Levičnika Novemu mestu, več o tem pa v tiskani izdajo Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (22)

4.3.2016–2 (5) (7)Ocenimeščan 
"da v celoti pridobi lastništvo ter zagotovi celovito obnovo in kakovostne vsebine, ki bodo doprinesle k oživljanju starega mestnega jedra". Ha, ha! Kar po slovensko pomeni, da župan nima pojma, kaj bi z njo!
4.3.2016—   (8) (8)OceniFonz 
Občina je slab gospodar (spomnimo se na narodni dom), zato je škoda, da niso podarili stavbo mladim družinam, ki bi edine lahko oživile mestno jedro. V občinski lasti bo stanje še naslednjih 50 let nespremenjeno.
4.3.2016–3 (6) (9)Oceniata od Jana 
Notri bodo verjetno delovala "novoustanovljena društva" E moj Nikolaj....dober si ti človek pa vendar naiven. Kako bomo oživljali mestno jedro se lepo vidi dandanes....res je oživljeno, ni kaj. Popolnoma je živahno ...:)
4.3.2016 2 (8) (6)Ocenidrago 
Pa to je neverjetno. Je ni dobre novice, ki jo neutrudni pljuvalniki ne bi spremenili v slabo.
4.3.2016–4 (5) (9)Oceniata od Jana 
g. drago kaj so za vas dobre novice? Slikanja, sladkorečje, obljube? Ljudem je potrebno ponuditi konkretne ukrepe, poskrbeti za ostale "male ljudi" in biti del teh ljudi. Takrat lahko rečemo da gre za dobre novice. Narod mora dobre novice začutiti, bojim se da samo fasada ne naredi notranjost hiše prijetno za bivanje.. potrebno je postoriti veliko več.
4.3.2016 1 (6) (5)OceniDragica 
Problem NM so tisti, ki vedno pluvajo. Podpišem. Absolutno največji problem pa je NM oblast. Sedanja je polna lepih besed, v praksi pa je vse kar zna: MARIJA K SEBI.
4.3.2016 3 (4) (1)Ocenidrago 
To, da ti nekdo podari 330 tisoč evrov je zelo dobra novica. Kaj in kdaj bo narejeno notri pa verjetno ne moreš vedeti isti dan. Razen, če si ata superman in ti to vse zrihtaš prec.
4.3.2016 1 (4) (3)OceniJan 
Glede na to, da ima muzej premalo prostora za razstavo, bi lahko celotno stavbo dali njim v uporabo. Stavba ima enkratno lokacijo, na Glavnem trgu bi to super izpadlo. Drugače pa če je stavba dovolj velika in primerna morda tudi za kakšno šolo. V obeh primerih bi lahko prišli do EU in državnega denarja.
4.3.2016–3 (3) (6)Ocenijost 
Pršli du EU dnarja....haha ,neh me smejat Jan, sj zatu itk grje za dnr od EU in države vej se kdu je mahr za te stvari ja .
5.3.2016 4 (6) (2)OceniGodrnjavs 
Krasna novica, bravo Levičnik. Zdaj je treba pa pazit, ali jo bodo skušali, seveda transparentno, podariti organizacijam, ki so blizu mestni oblasti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava