posavje

Romi z Lok na ustavno sodišče

16.3.2016 | 09:00 | B. B.

Moran Jurkovič (Foto: R. Ž., arhiv DL)

Moran Jurkovič (Foto: R. Ž., arhiv DL)

Krško - Krški romski svetnik Moran Jurkovič je s pomočjo društva Amnesty International Slovenije (AIS) na ustavno sodišče prejšnji ponedeljek podal pobudo za presojo ustavnosti občinskega prostorskega načrta (OPN) in občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Gmajna 3, ki na mestu nelegalnega romskega naselja Loke predvidevata gradnjo nove stanovanjske soseske.

Kot nam je povedal Blaž Kovač iz AIS, je v OPPN sporen člen, ki lastniku zemljišča nalaga, naj pred gradnjo poskrbi za preselitev prebivalcev romskega naselja.

»To je obveznost države oz. občine, ki te odgovornosti ne moreta prelagati na zasebnika,« pravi Kovač. Sam OPN pa je po njegovem mnenju problematičen zato, ker ne upošteva dejanske situacije in sploh ne omenja, da na Lokah še iz časa nekdanje Jugoslavije stoji romsko naselje.

Kovač nam je še povedal, da so ob pobudi za ustavno presojo podali tudi predlog za zadržanje izvajanja občinskega akta, kdaj se bo zadeva na sodišču razpletla, pa si ni upal napovedati.

Večino bremena za reševanje situacije bi morala po Kovačevem mnenju sicer prevzeti država, ki pa se že vrsto let otepa pozivov, naj uredi zatečeno stanje. »Krška občina je vlado že večkrat opozorila na težave in malce bizarno je, da zdaj izpodbijamo pravne akte občine, ki je pri celi zadevi najbolj aktivna,« pravi Kovač. A Romi z Lok druge možnosti za rešitev svojih težav ne vidijo.

‹ nazaj

Komentarji (11)

16.3.2016Oceniklemen 
Kako pa to, a so to zemljo kupili ?
16.3.2016OceniJan 
Nekaj ukradeš, potem greš pa jokat na AI in sodišče, ker lastnik (in zdrava pamet) zahteva, da moraš to dat nazaj.
16.3.2016OceniFranc 
Ja, se je res potrebno zamisliti nad "pravnimi" svetovalci. Menda je še pred ustavnim sodiščem kakšna inštanca, ki bi morala odločiti.
16.3.2016OceniDolenc 
Če bi delovala pravna država, na področju posegov v prostor, pozidave, bi ne bilo cca 1/3 črnih gradenj. Vsi samo gledajo, čakajo, ugotavljajo, ko pa nastane problem so pa krivi vsi samo tisti ne, ko počnejo nezakonitosti.
16.3.2016Ocenidecima 
a to oni resno?!
16.3.2016Oceniodvetnik 
Če nekdo uživa zemjo več kot 20 let jo avtomatično priposestvuje. Dajte se lotite črnih gradenj tistih ki so zgradili objekte po nekaj 100 000 eur ali celo milj. eur. Malo se vprašajte od kot denar itd.. Spravljat se na take reveže ni na mestu. Spravite se na tajkune če imate jajca.
16.3.2016OceniŽupnik 
Bog vse vidi in beleži. Sveti Peter ima ključ od nebes. Tisti, ki ste na tem svetu škodoželjni vas čaka pekel. Pomagajmo tistim, ki so pomoči potrebni. Molimo za njih. Aleluja............
16.3.2016Ocenipravnik 
Klemen za sebe poskrbi. Tuje probleme ne rešuj ker imaš svojih preveč.
17.3.2016 1 (1) (0)OceniFerluci 
Ne vem, zakaj naj bi za vse poskrbela država. Včasih je potrebno tudi sam kaj prispevati!
17.3.2016 1 (1) (0)Ocenipopendekl 
Odvetnik. Ničesar se ne priposestvuje avtomatično, ne glede na leta uporabe nepremičnine. Poleg lastniške posesti in preteka določenega časa je potrebno dokazati tudi dobro vero, katero mora dokazati uporabnik, v tem primeru Rom, kateri svoje posesti verjetno ni razširil s (svoje???) parcele v dobri veri,da tudi sosednja pripada njemu. Ciganska posla, bi rekli naši bivši južni bratje!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava