novice

V noči na nedeljo na poletni čas

26.3.2016 | 16:00 | M. K.

V noči na nedeljo na poletni čas

V noči na nedeljo bomo ob 2. uri zjutraj premaknili kazalce za eno uro naprej, s čimer bomo prešli na poletni čas. Ta bo trajal do 30. oktobra do 3. ure zjutraj. Stališča o upravičenosti in smotrnosti poletnega časa so sicer deljena - nekateri ga povezujejo z zmanjšano porabo energije, drugi pa s psihičnim stresom.

Poletni čas so uvedli z namenom prihranka energije. Njegovi zagovorniki se na ta argument še vedno sklicujejo, poleg tega omenjajo večjo aktivnostjo ljudi in s tem povezano boljše počutje. Nasprotniki po drugi strani menijo, da premik ustvarja psihični stres, povzročal naj bi tudi težave v transportu, med drugim danes poroča STA.

Kot so zapisali na uradu za meroslovje, se glas tistih, ki poletnem času nasprotujejo, vedno bolj krepi. Kljub temu zaenkrat ne razpolagajo s podatkom, ki bi kazal, da bo v kratkem prišlo do ukinitve poletnega časa.

Poletni čas so najprej vpeljali v Nemčiji in Avstriji leta 1916. Kasneje so sledile druge države, vendar je bil po drugi svetovni vojni večinoma ukinjen, pišejo na uradu za meroslovje. Mnoge države so ga začele znova uporabljati v šestdesetih in sedemdesetih letih, vzrok za to je bila energetska kriza. Leta 1982 ga je vpeljala tudi Slovenija. Poletnega časa sicer ne uporabljajo vse države.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava