dolenjska

Ostro proti načrtovanim spremembam

7.4.2016 | 12:00 | J. S.

Na včerajšnjo javno obravnavo dopolnjenega osnutka Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Industrijsko cono Trebnje je prišlo okrog 40 krajank in krajanov Dolenje Nemške vasi. (Foto: J. S.)

Na včerajšnjo javno obravnavo dopolnjenega osnutka Občinskega podrobnega prostorskega načrta za Industrijsko cono Trebnje je prišlo okrog 40 krajank in krajanov Dolenje Nemške vasi. (Foto: J. S.)

Župan Alojzij Kastelic

Župan Alojzij Kastelic

Marija Zupančič

Marija Zupančič

Direktor Rema Igor Kastelic

Direktor Rema Igor Kastelic

Trebnje - Dvorana trebanjskega občinskega sveta je bila včeraj malodane pretesna za vse, ki so prišli na javno obravnavo dopolnjenega osnutka Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Industrijsko cono Trebnje. Gre za urejanje 13 hektarjev zemljišča – na občini si želijo, da bi komunalno opremljanje začeli še letos -, kjer želi novo halo graditi trebanjski Rem, a je občina pri pripravi prostorskega dokumenta naletela na ostro nasprotovanje krajanov Dolenje Nemške vasi, ki leži tik ob začrtani industrijski coni. V sedanji industrijski coni, ki leži lučaj od Dolenje Nemške vasi, sicer poslujeta tudi Trimo in Akripol.

Javna razgrnitev omenjenega OPPN-ja bo potekala do 3. maja, na včerajšnji javni obravnavi, na kateri se je zbralo okrog 40 krajank in krajanov, pa jih je večina izrazila jasen signal: »Smo proti spremembi OPPN za Industrijsko cono Trebnje.« Kot v svojih zahtevah poudarjajo krajani Dolenje Nemške vasi, podpirajo ljudem in okolju primeren razvoj industrijske cone Trebnje. »Pri pripravi veljavnega OPPN smo v fazi javne razgrnitve to tudi izkazali. Žal občina naših argumentiranih zahtev tedaj ni dovolj vključila v dokument in s tem okrnila naše zaupanje v namene občinske uprave,« so med drugim zapisali v pripombah oz. predlogih na dopolnjen osnutek OPPN-ja, podpise podpore pa bodo zbirali do konca javne razgrnitve.

Kot še poudarjajo krajani, so v obstoječem OPPN-ju zasnovane različne ureditvene enote, za enoto P2, ki je tudi predmet spora, pa so predvideni manjši objekti, saj je ta tudi najbližja vaškemu jedru. »Objekti večjih dimenzij od predvidenih na posameznih parcelah te enote bi dodatno agresivno posegli v življenjski prostor, zato so bistveno večji od sedaj vrisanih na parcelah ali pa celo združeni za ureditveno cono P2 nesprejemljivi,« so odločni.

Pri pripravi sedaj veljavnega OPPN, tega so sprejeli leta 2010, se je po besedah krajanov občina namreč zavezala, da bodo za industrijsko cono P2 poiskali investitorje z mirnejšo, okolju kar najmanj motečo dejavnostjo. Z načrtovano gradnjo trebanjskega Rema, ki izdeluje bivalne kontejnerje in želi na omenjenem območju graditi večjo halo, se zato v Dolenjski Nemški vasi ne strinjajo. »Dobrodošla je industrija z višjo dodano vrednostjo, novejšimi tehnologijami, ki bo lahko zaposlovala visoko strokoven kader naše občine,« so med drugim še zapisali v svojih zahtevah.

»Krajani se počutimo izigrane,« je včeraj dejala Marija Zupančič, sicer tudi trebanjska občinska svetnica. »Nismo proti razvoju in nismo proti novim delovnim mestom. Že od leta 2010 smo vedeli, da bo tam industrijska cona, vendar nam je bil obljubljen postopen prehod iz vasi v industrijsko cono. Dejstvo je, da se tako velik objekt v industrijski coni lahko gradi, vendar ne v območju P2, temveč v ureditvenem območju P1,« je poudarila.

Krajani namreč nasprotujejo prav načrtovani veliki hali trebanjskega Rema, ki je lani sicer zabeležil rekordno prodajo, za letos pa napovedujejo še boljše rezultate, zato v podjetju, ki trenutno posluje v trebanjski obrni coni, nemudoma potrebujejo dodatne zmogljivosti. Včerajšnje javne obravnave se je udeležil tudi direktor Igor Kastelic, ki je miril, da v industrijski coni ne bo nobenih okolju nevarnih dejavnosti, vse zainteresirane pa je povabil tudi na ogled podjetja in njegove proizvodnje. »V Remu ničesar ne skrivamo,« je dejal.

»Če nočemo biti spalno naselje in če hočemo delovna mesta, moramo imeti tudi industrijsko cono,« pa meni trebanjski župan Alojzij Kastelic. Kot poudarja, je bila omenjena cona začrtana že leta 1978, zadnji OPPN so sprejeli leta 2010 in so ga po njegovih besedah tudi uskladili s krajani, v načrtovanih spremembah in dopolnitvah pa tokrat spreminjajo le malenkosti, je prepričan. »Seveda ni nihče zadovoljen, če se nekaj dogaja v njegovi bližini,« še meni župan in dodaja, da Trebnje vendarle potrebuje tudi industrijsko cono in nova delovna mesta.

Bojazni, da sprememb OPPN-ja, ki bi Remu tudi omogočile novo gradnjo, ne bi sprejeli, po županovih besedah ni, bodo pa imel zadnjo besedo po vseh potrebnih postopkih sprejemanja tega prostorskega dokumenta občinski svetniki in svetnice.

‹ nazaj

Galerija (9)

Javna_obravnava_001
Javna_obravnava_002
Javna_obravnava_003
Javna_obravnava_004
Javna_obravnava_005
Javna_obravnava_006
Javna_obravnava_007
Javna_obravnava_008
Javna_obravnava_009

Komentarji (2)

7.4.2016—   (1) (1)OceniJan 
Čez dva meseca bodo taisti protestirali proti županu, da ne zrihta služb in da vse fabrike propadajo.
7.4.2016—   (1) (1)OceniFranci 
Sploh ni res! Dajte malo bolj prebrat... po obstoječem planu se LAHKO gradi ravno tako. Problem je prostorska umestitev velikega objekta, ki ne sodi v vas!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava