kultura

Na Tribeci svetovna premiera novega filma Žige Virca

16.4.2016 | 11:50 | B. B.

Žiga Virc (Foto: I. V., arhiv DL)

Žiga Virc (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Na ameriškem filmskem festivalu Tribeca, ki te dni poteka v New Yorku, bo danes svetovno premiero doživel film Houston, imamo problem!, celovečerni prvenec novomeškega režiserja Žige Virca. Na festivalu, ki so ga ustanovili Robert de Niro, Craig Hatkoff in Jane Rosenthal, bodo letos prikazali več kot sto filmov.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem!, ki raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih 60. letih minulega stoletja, vrednem več milijard dolarjev, je uvrščen v uradni program festivala. Vanj je bil izbran med 6626 prijavljenimi filmi z vsega sveta, so sporočili z RTV Slovenija, ki je eden od koproducentov filma.

Houston, imamo problem!, pod katerega se kot scenarista podpisujeta Žiga in njegov stric Boštjan Virc, je presenetljiva zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot. V filmu se prepletajo osebno pričevanje inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu Ivana in do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. Na zabrisani meji med realnostjo in fikcijo si filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: "Kaj je pravzaprav res?"

Po 2. svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med Vzhodom in Zahodom, se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Marca 1961 je program prodan ZDA. Dva meseca kasneje predsednik John F. Kennedy napove, da bodo Američani poslali človeka na Luno. Mnogi verjamejo, da se je to res zgodilo in da sta dogodka povezana.

Ivan se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. Film gledalca popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaću, ki je jugoslovanska različica bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imenovanega Področje 51.

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije - sofinancirala sta ga Slovenski filmski sklad in RTV Slovenija -, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja. Je tudi prvi film HBO Europe v regiji Adria.

Film je zbudil veliko zanimanja v ameriški javnosti, tako da so bile vstopnice za premiero razprodane v zgolj nekaj minutah, so sporočili iz RTV Slovenija. Slovenska premiera bo 25. aprila v Kinodvoru, v kina pa prihaja 5. maja.

V uradni program festivala Tribeca je letos uvrščenih 25 filmov, med njimi 11 dokumentarcev in 14 igranih filmov iz 15 držav. Sklenil se bo 24. aprila.

Festival Tribeca so de Niro, Hatkoff in Rosenthalova leta 2002 ustanovili, da bi z njim obnovili življenje v spodnjem Manhattnu po terorističnem napadu 11. septembra. Do danes je postal ena najpomembnejših platform za promocijo neodvisnega filma na svetu.

‹ nazaj

Komentarji (15)

16.4.2016Ocenikorl 
hehe.. jugoarmija še nadzvočnega eroplana ni bla sposobna nardit, pa naj bi kar na luno letal.... blablabla..
16.4.2016 1 (1) (0)Oceniincam 
Bravo Žiga!
16.4.2016Ocenikorl 
Zdejšna država pa je sposobna sklanfat aeroplane na gumico. Plod mojega superiornega intelekta.
16.4.2016Ocenikorl 
če hočeš bit kot jaz, boš moral spremenit slog pisanja... zdajšnja država je komunistični sekret, ki ji vladajo ostanki komunistične partije, zato smo v takem dreku in tonemo še globje.. oblastniki so sposobni le tega kar so jih naučili starejši partijski kolegi- krast in poneverjat...
16.4.2016Ocenikorl 
Evo me nazaj. tabletka je prijela kaj sem pred tem napisal ...Aja, bom zgoraj prebral :-))!
17.4.2016 1 (1) (0)OceniURBAN 
Vse Čestitke ŽIGA ! Tako se promovira rojstno mesto in državo. v svetu ..
17.4.2016OceniChe Guevara 
Korlič dragi yugo armija je bla na 9. mestu po prodaji orožja v svetu proizvedenega doma. Tolko malo v razmislek predn kaj pišeš se malo razglej in informiri. Kje je pa danes ta NATo slo vojska....po zraku letijo frćoplani iz 1. svetovne vojne hahahahahahaa.....evo kolk smo nazadovali za 100 let hahahaha
17.4.2016OceniResnica 
Svoj čas je bila JLA tretja najmočnejša armada v Evropi in deseta najmočnejša armada na svetu.
17.4.2016Oceniwikiedija 
Imela je več kot 1.000 letal in 200 helikopterjev, tako je bilo leta 1991 druga najmočnejša letalska sila v Evropi.
17.4.2016OceniGoran 
zdej ga pa mal že serjete s tem poveličecvanjem zla JLA. Poteh podatkih sodeč: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_level_of_military_equipment ima Rusija sedaj nekaj čez 1300 letal pa se strinjamo da je ena izmed najmočnejših armij na svetu. Pa tut tretja najmočnejša armada v Evropi ni bila JLA, to so samo trdil Jih jaz naštejem vsaj 5 ki bi nas stresl iz gat .... Itak ste pa vidl kako je končala.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava