kultura

Trst je bil naš, New York je pa Virčev

18.4.2016 | 18:30 | I. Vidmar

Žiga Virc med zadnjimi pripravami pred odhodom v ZDA na sloviti Tribeca festival. (Foto: I. Vidmar)

Žiga Virc med zadnjimi pripravami pred odhodom v ZDA na sloviti Tribeca festival. (Foto: I. Vidmar)

Ekipa filma Houston, imamo problem! na festivalu Tribeca v New Yorku.

Ekipa filma Houston, imamo problem! na festivalu Tribeca v New Yorku.

Novo mesto, New York - Za razliko od Italijanov, ki so se pred leti na plakat za premierno projekcijo diplomskega filma Trst je naš, s tedanjim zunanjim ministrom Francom Frattinijem na čelu odzvali precej nestrpno, čeprav so poznali le ime filma in o njem niso vedeli nič, so se Američani na njegov novi film Houston, imamo problem! odzvali z navdušenjem. Je Virc posnel film o resničnih dogodkih ali pa gre za poigravanje s teorijo zarote, se po sobotni svetovni premieri novega filma novomeškega režiserja Žige Virca na festivalu Tribeca v New Yorku zdaj sprašujejo Newyorčani, potem ko so si Houston, imamo problem! ogledali v udarnem večernem terminu na elitni lokaciji Regal Cinemas Battery Park v neposredni bližini World trade centra, kjer je programski direktor festivala Frederic Boyer osebno nagovoril občinstvo in mu tudi predstavil mladega slovenskega režiserja.

Iz New Yorka, kjer bodo v času festivala Virčev film prikazali šestkrat, prihajajo vesti o odličnem sprejemu. »Ugleden festival neodvisnega filma, kot je Tribeca, je odlična odskočna deska za naš film. Navdušen sem nad reakcijami gledalcev, med katerimi se je že takoj po prvi projekciji vzpostavil kritičen dialog in spraševanje o tem, ali je zgodba filma zgodovinsko resnična ali konstrukt le še ene teorije zarote. S tem je moj avtorski namen dosežen,« pravi Žiga Virc.

V igranem dokumentarnem filmu, ki ga nekateri označujejo tudi za znanstveno fantastiko, Houston, imamo problem! Žiga Virc pripoveduje zgodbo o tem, kako je imela Jugoslavija v času hladne vojne svoj vesoljski program, ki naj bi ga prodala Združenim državam Amerike, ki so nekaj let kasneje poslale prvega človeka na Luno.

V Sloveniji bo film prvič prikazan v ponedeljek, 25. aprila, v Kinodvoru v Ljubljani, v redni program slovenskih kinodvoran bo prišel po praznikih 5. maja, novomeška premiera pa bo že dan prej, v sredo, 4. maja, ob 20. uri v kinu Cineplexx.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava