dolenjska

Zakaj borcev in praporščakov letos na Javorovico ne bo

25.4.2016 | 18:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Matjaž Zagorc, Lojze Podobnik in Stanislav Kušljan.

Matjaž Zagorc, Lojze Podobnik in Stanislav Kušljan.

Šentjernej - V nedeljo, 1. maja, bo na Javorovici pri spominskem obeležju kot vedno potekala slovesnost ob praznovanju mednarodnega praznika dela. A letos tu v uradnem delu ne bo praporščakov, borcev Cankarjeve brigade, članov Gorjančeve čete ter Združenja borcev za vrednote NOB, Krajevna organizacije Šentjernej.

Kot so njihovi predstavniki povedali na današnji novinarski konferenci na turistični kmetiji Gorišek v Drči, vidijo, da so na Javorovici nezaželeni in zato takšna odločitev.

Zapletati se je začelo že lani, oz. kot pravi predsednik šentjernejske krajevne organizacije ZB Matjaž Zagorc, »odkar v občini vlada nova oblast. Nismo se strinjali z novim protokolom. Praporščake so postavili v ozadje k spominskemu obeležju, tudi venec naj bi položili tja, in ne v hram, kar se sicer iz protesta ni zgodilo, a ker smo lani obeležili 70 let konca 2. svetovne vojne, smo na vse to nekako pristali. Za letos pa smo se z županom že v začetku marca pogovorili, kako bo prireditev potekala. Dogovorili smo se za 5-minutni program - polaganje venca, postavitev praporščakov pred spominski hram ter za klopi za borce, a po zaslugi stricev iz ozadja od tega dogovora ni ostalo nič. Na Javorovici smo nezaželeni, zato uradno umikamo našo udeležbo,« je pojasnil Zagorc ter dodal, da sicer nobenemu borcu ne preprečujejo, da se proslave udeleži, to je stvar svobodne volje.

Župan Radko Luzar.

Župan Radko Luzar.

Slavnostni govornik na prireditvi ob prazniku dela na Javorovici bo direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol. Proslava se bo pričela bo ob 11. uri, pripravljajo tudi kulturni program. Za zabavo bo skrbel ansambel Nebo. Na Miklavžu tradicionalno prvomajsko srečanje organizira Zveza delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost. Prireditev se bo pričela ob 12. uri s prihodom pohodnikov, nastopilo bo KD Godba slovenskih železnic. Zbrane bosta nagovorila Roman Šuen, predsednik Solidarnosti ter organizacijski sekretar Albert Pavlič. V kulturnem programu bo nastopil Oto Pestner ter ansambel Okrogli muzikantje.

Zbrani na novinarski konferenci so poudarili, da se je 1. maja na Javorovici vedno proslavljalo več dogodkov, ne le praznika dela - tudi vstop Slovenije v EU in NATO, dan boja proti okupatorju, dan zmage, ustanovitev Gorjanskega bataljona itd., zato je bilo tudi njihovo združenje vedno med organizatorji. Zdaj pa da so imeli prste vmes »strici iz ozadja«, ki v Šentjerneju krojijo politiko.

Letos ni tako, kot zadevo komentira šentjernejski župan Radko Luzar, ker ne gre enačiti praznika dela in komemoracije ob spominskem dogodku poboja 146 partizanov, članov bataljona Cankarjeve brigade iz leta 1944. »Oni ta dogodek vedno obeležujejo marca in občina jim pri tem celo pomaga. 1. maj pa naj bo praznik delavstva in ne borcev, in osrednja občinska prireditev, ki ni in ne sme biti strankarska,« pravi župan Luzar, razočaran, da se zaradi tega spet deli ljudi. Poudarja, da so na Javorovico vabljeni prav vsi.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (8)

JAVOROVICA- 001
JAVOROVICA- 002
JAVOROVICA- 003
JAVOROVICA- 004
JAVOROVICA- 005
JAVOROVICA- 006
JAVOROVICA- 007
JAVOROVICA- 008

Komentarji (42)

25.4.2016 2 (4) (2)Ocenižupnik 
Slavnostni govornik bo g Ivo boscarol. Ja pa super odlično kaj naj rečem? A se ni ta gospot poleg 2. januarja zauzemal tudi za ukinitev 2. maja? Ja no super že dvakrat, kaj naj rečem. Ostal sem brez besed. Kaj bo potem glavna tema te prireditve?
25.4.2016OceniSamo vprašam .... 
Bo SDS gromovnik dosegel svoj cilj samostojno ali s pomočjo Neodvisne liste in CI??
25.4.2016 6 (11) (5)Ocenidioklecian 
Čestitke za takšno odločitev gospod župan.
25.4.2016–3 (4) (7)OceniRAZOČARAN 
Spoštovani sosedje! Kar misli si ne morem, če je to res,da se lahko vse spremeni čez noč pri vas v občini. Že lani so govorili vodilni možje, da ne bo več take prireditve kot je bila. Pa nismo vedeli ali to govori zdrav razum ali dobra doza alkohola. In glej ga spaka. res je tako. Veste dragi župan cenil sen vas kot gospodarstvenika pa čeprav prihajam iz druge občine. danes NIČ VEČ. Nasedate g. Pavliču in g. Selaku, ki toneto to vašo prekrasno občino. Vendar zapomnite pa si, da ne glede na organizacijo prireditve pa je Javorovica zapisana v ZGODOVINO in jo ne bo mogel od vas nobeden zbrisati. Le vaša oblast na občini dobiva zelo veliko črno piko, ki pa jo boste teško zbrisali. ŽELIM pa vam lepo praznovanje še posebno kot ste navajeni v popoldanskem času po vinskih goricah. In zapomnite si, da ostaja vam malo časa za vodenje občine, ki smo jo poznali opazovalci v preteklosti kot uspešno občino. Verjetno pa se stricje iz ozadja res dobro smejijo, ki pričakujejo zato na Gorjancih večje število ljudi. Pač vse je zastonj!
25.4.2016 3 (3) (0)OceniProletarci 
Medtem, ko nas prvi mož občine nas delavce, občane in davkoplačevalce vabi po uničeni in nevarni cesti na praznovanje delavskega praznika za 1. maj na Javorovico, se pa naša nekdaj lepa in urejena občina kljub temu, da imamo redno zaposlenega pravnika, UTAPLJA v astronomsko velikih stroških za odvetniške storitve zunanjih izvajalcev. Tako je samo eden od njih v dobrih treh mesecih občinski proračun obremenil kar za dobrih 27000 evrov, zadnji račun pred nekaj dnevi kar za dobrih 16000 evrov. Ali občani res potrebujemo te enormno drage odvetniške storitve? Ali se naš prvi mož občine in ostali (direktor, podžupana in občinski svet) medtem, ko tako vztrajno in goreče zagovarja prostovoljstvo, sploh kdaj zamisli, ko naroča in z našim denarjem plačuje tako drage pravne in ostale storitve? A se tudi v svojem podjetju tako razsipniško obnaša s svojim denarjem? Ne želimo in nimamo želje kogarkoli obtoževati, ZAHTEVAMO pa poštena pojasnila kako se porablja denar, naš denar...??? Proletarci vseh dežel združite se, da premagate kapitaliste in birokrate ...
25.4.2016 2 (3) (1)Ocenihvala ker 
načrtno blokirate komentarje
25.4.2016 3 (6) (3)Ocenijan 
Če v Sloveniji ne bi bilo Ivov Boscarolov, potem tudi ti "borci" ne bi imeli borčevskih penzij.....
25.4.2016 2 (2) (0)OceniKramberger z onega sveta 
Dragi moji vse to sem jaz predvidel. Velike bančne luknje, zadolženost..razprodana Slovenija .... davčne oaze... nihče nič kriv... pričakujte še ukinitev praznovanja 1 maja
26.4.2016 4 (6) (2)Oceniproletarec 
1 MAJ je praznik RDEČIH ZASTAV, delavskega ljudstva ki ga fašistični kapitalizm močno izkorišča že na delovnem mestu! sedaj pa mu hoče še ta praznik spremeniti v politične interese, posledično ukinitev 2 maja!
26.4.2016 14 (19) (5)Oceniborček 
Bravo Radko - tako je tudi prav! Borci imajo svojo proslavo, se ve kdaj, delavcem pa ne vsiljujte NOB še na ta delavski praznik, delavci ne potrebujejo razstavo raznih maškar, ne potrebujejo učno uro pretekle zgodovine, potrebujejo delo - predvsem mladi, ki jih razen peščice ne zanima NOB. Zelo dobro je napisano v Slovenskih novicah glede udeležbe in neudeležbe kao "borcev" na prvomajski proslavi na Javorovici. ŽIVEL PRVI MAJ PRAZNIK DELA!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava