kolesarstvo

Obračun Cavendish - Mezgec na novomeškem Glavnem trgu

26.4.2016 | 09:10 | M. M.

Marko Kump 21. junija lani z visoko dvignjenimi rokami pred domačimi navijači na Glavnem trgu. (Foto: I. Vidmar, arhiv DL)

Marko Kump 21. junija lani z visoko dvignjenimi rokami pred domačimi navijači na Glavnem trgu. (Foto: I. Vidmar, arhiv DL)

Novo mesto - »Po dvaindvajsetih dirkah je razmerje med domačimi zmagovalci in tujci 11:11. Kdo bo povedel v zmagah bo jasno 19. junija na Glavnem trgu v Novem mestu, kjer bomo dobili 23. zmagovalca dirke. V javnost je že pricurljala novica, da bo na dirki sodeloval karizmatični Mark Cavendish. Na dirki po Sloveniji je v minulih letih že nastopil olimpijski prvak, zmagovalec Gira, Toura in Vuelte. Mark Cavendish bo na startu prvi svetovni prvak med elitnimi cestnimi kolesarji,« je iz kolesarskega kluba Adria Mobil sporočil Srečko Glivar. Podrobnosti letošnje dirke bodo sicer predstavili na novinarski konferenci 5. maja.

Je pa STA včeraj poročala, da bo na letošnji kolesarski dirki po Sloveniji, ki bo med 16. in 19. junijem, dirkal tudi britanski zvezdnik Mark Cavendish, ki na sončno stran Alp prihaja z južnoafriško ekipo Dimension Data. Poleg omenjene bo iz svetovne serije na slovenskih cestah dirkalo še pet ekip najvišjega ranga, tudi avstralska Orica GreenEdge z Luko Mezgecem.

"Komaj čakam, da skupaj z ekipo pridem v Slovenijo. O državi sem slišal same lepe stvari in veselim se že, da bom kolesaril po njej," je v posebnem videu, objavljenem na družbenem omrežju Facebook in Twitterju dirke po Sloveniji, povedal Cavendish.

Tridesetletni Britanec je eden najbolj prepoznavnih in tudi priljubljenih kolesarjev na svetu, njegova najmočnejša točka pa so sprinti: v svoji dosedanji profesionalni karieri je s svojo hitrostjo in eksplozivnostjo dosegel 26 etapnih zmag na dirki po Franciji, 15 na dirki po Italiji in tri na dirki po Španiji, bil pa je tudi svetovni prvak v cestni vožnji (2011).

"Veseli nas, da je ekipa svetovne serije Dimension Data naslednja v vrsti največjih svetovnih ekip, ki je prepoznala kakovost dirke po Sloveniji. Naš dogodek ima vsako leto večjo veljavo, s tem pa je seveda večja tudi naša odgovornost za vrhunsko organizacijo. Dolgoročni cilj je jasen: v Sloveniji gostiti petdnevno dirko, ki jo redno obiskujejo največja imena svetovnega kolesarstva," je ob tem dejal organizacijski direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink in potrdil, da so več ali manj že znane vse nastopajoče ekipe, usklajujejo pa zadnje podrobnosti glede trase.

Tokrat se je "števec" ekip svetovne serije na dirki po Sloveniji ustavil pri rekordni številki šest. "Med nastopajočimi bo na primer vnovič tudi avstralsko moštvo Orica-GreenEdge, pri kateri v novi sezoni vozi tudi slovenski as Luka Mezgec," je razkril Fink in dodal, da bo še več podrobnosti znanih v začetku maja, ko bo na sporedu uradna novinarska konferenca, vse ekipe pa bodo več ali manj že določile tudi kolesarje, ki bodo junija obiskali Slovenijo in vrteli pedala med Ljubljano, kjer bo start, ter Novim mestom, kjer bo štiri dni kasneje tradicionalni cilj dirke.

Obeta se kar nekaj novosti. Med drugim bo kronometer na sporedu šele tretji dan in tokrat ne bo potekal po ulicah Ljubljane.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava