dolenjska

FOTO: Slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve OF na Bazi 20

27.4.2016 | 17:50 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve OF na Bazi 20
Župan Jože Muhič

Župan Jože Muhič

Predsednik ZB za vrednote NOB Novo mesto Jože Florijančič, general Lado Kocijan, kamnosek Peter Radovan, akademik dr. Jože Pirjevec in Tilka Bogovič iz predsedstva ZZB.

Predsednik ZB za vrednote NOB Novo mesto Jože Florijančič, general Lado Kocijan, kamnosek Peter Radovan, akademik dr. Jože Pirjevec in Tilka Bogovič iz predsedstva ZZB.

General Lado Kocijan je poveljniku spominske enote izročil zaplenjeno nemško pištolo.

General Lado Kocijan je poveljniku spominske enote izročil zaplenjeno nemško pištolo.

FOTO: Slovesnost ob 75. obletnici ustanovitve OF na Bazi 20

Kočevski rog - Na današnji praznik so se mnogi odpravili na Bazo 20 v Kočevskem rogu, kjer so praznovali 75 let osvobodilne fronte, počastili so ustanovitev spominske enote 1. dolenjskega partizanskega bataljona in položili vence k obnovljenim spomenikom poveljnikov Franca Leskovška – Luke, Ivana Mačka – Matije, Franca Rozmana – Staneta ter Dušana Kvedra – Tomaža.

Že kakšno uro pred slovesnostjo, na kateri so prepevali člani pevskega zbora Samospev iz Črnomlja, so se številni odpravili pogledat barake, v katerih je med drugo svetovno vojno (od aprila 1943 do decembra 1944) delovalo vojaško in politično vodstvo slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja (tudi do 180 ljudi je hkrati delalo in živelo v 26 barakah, katerih nikoli niso odkrili).

Čeravno je bila današnja vremenska napoved zelo neobetavna, je treba priznati, da so imeli organizatorji (Občina Dolenjske Toplice, novomeško združenje borcev za vrednote NOB in Skupnost borcev 1. dolenjskega partizanskega bataljona) izjemno srečo, saj je med osrednjo slovesnostjo celo sijalo sonce.

Župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič je poudaril, da so se v tem delu Kočevskega roga med drugo svetovno vojno pisale usodne zgodbe, ki so veliko pripomogle k temu, da danes živimo v svobodni Sloveniji. "Ti spomeniki so danes vzdrževani, kolikor je mogoče, mi si prizadevamo, da bi ostali neomadeževani. Apeliram na državo, naj ne oskruni teh svetih tal s tem, da bi pozabila na finančne dotacije in strokovno pomoč pri vzdrževanju."

Slavnostni govornik, zgodovinar dr. Jože Pirjevec, tudi član predsedstva  ZZB NOB Slovenije, je med drugim povedal, da je bila Baza 20 prestolnica slovenskega uma in poguma.

"Ko poudarjam pomen OF in njenega motorja - Komunistične partije Slovenije, nisem pripravljen spregledati napak, slabih ali krivičnih odločite, celo zločinskih dejanj, ki so bila storjena med vojno in po njej, in so prizadela na žalost tudi nedolžne in nevedne. To pa še ne pomeni, da bi bil pripravljen zanikati veličino in pomen našega odpora, ki je rasel iz težnje množic do svobode in pravičnejše družbene ureditve."

Dodal je, da brez kolektivne volje, ki je dajala netivo partizanskemu boju, in brez žrtvovanja, slovenski narod iz druge svetovne vojne ne bi izšel kot zmagovalec, ne bi postavil temeljev svoje državnosti in ne bi zakoličil meja, ki jih imamo.

"Menim, da so na stranpoti tisti, ki skušajo danes zanikati in omadeževati dediščino NOB in celo opravičujejo hlapčevsko sodelovanje z okupatorjem. V svojem sovraštvu do enopartijskega režima, ki se je uveljavil po vojni in je stvar preteklosti, pozabljajo na epsko dimenzijo našega upora in njegov prispevek v boju proti Hitlerjevi koaliciji, brez katerega ne bi bilo sodobne Evrope," je rekel akademik Pirjevec.

Baza 20 je v celoti zavarovana kot spomenik državnega pomena.

Novomeško združenje borcev za vrednote NOB je podelilo nagrade za literarna in likovna dela, ki so prispela na njihov natečaj ob 75. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte, general Lado Kocijan pa je novoustanovljeni spominski enoti 1. dolenjskega partizanskega bataljona podaril zaplenjeno nemško pištolo. V omenjeni spominski enoti so združeni Gorjanska četa, Duletova četa, Novomeška četa, Slobodanova četa, četa Pod svobodnim soncem in Revirska četa.

Tik pred koncem slovesnosti, ki jo je povezovala Nina Štampohar, so slavnostni govornik, članica predsedstva ZZB za vrednote NOB Tilka Bogovič iz Novega mesta, general Kocijan in kamnosek Peter Radovan k obnovljenim spomenikom partizanskih poveljnikov Franca Leskovška - Luke, Ivana Mačka - Matije, Franca Rozmana - Staneta in Dušana Kvedra - Tomaža položili vence. Lani so tatovi razdejali spomenike in ukradli doprsne kipe iz brona, ki so jih zdaj nadomestili s podobami poveljnikov v kamnu. Izdelal jih je kamnosek Peter Radovan iz Trebnjega.

‹ nazaj

Galerija (32)

kocevski004
kocevski005
kocevski006
kocevski007
kocevski009
kocevski010
kocevski012
kocevski016
kocevski017
kocevski018
kocevski019
kocevski020
kocevski021
kocevski022
kocevski023
kocevski025
kocevski028
kocevski029
kocevski030
kocevski034
kocevski035
kocevski037
kocevski038
kocevski041
kocevski042
kocevski044
kocevski048
kocevski049
kocevski051
kocevski053
kocevski054
kocevski055

Komentarji (2)

27.4.2016 16 (16) (0)Ocenidostojanstvo 
Prireditev je bila izjemna, z lepim programom in vrhunsko organizacijo. Upam, da bomo podobnih prireditev na Bazi 20 še deležni. Pohvale organizatorjem in obiskovalcem
4.5.2016 2 (2) (0)OceniOF 
Bravo naši! Živela svoboda!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava