dolenjska

Machovo dediščino bomo bolje poznali

12.5.2016 | 12:15 | I. V.

Marjan Hren

Marjan Hren

Novo mesto - Letos mineva sto let od smrti Ernsta Macha, avstrijskega fizika in filozofa, znanstvenika, ki je tesno povezan z našimi kraji, saj se je njegova družina v času njegovega študija preselila na Veliki Slatnik, kjer je tudi grob njegovih staršev, njegov oče pa je na novomeškem pustil močan pečat. Lani je tako na pobudo Marjana Hrena, ki je po rodu prav tako z Velikega Slatnika, nastalo društvo Machova dediščina pod Gorjanci, ki je še isto leto uredilo Machovo učno pot, zdaj pa je izšel tudi zbornik Marjana Hrena Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci, ki jo je avtor v družbi novomeškega župana predstavil včeraj na rotovžu.

Ko se je Marjan Hren pred sedmimi leti upokojil, je končno našel čas za pisanje in leta 2011 sta luč sveta že ugledali njegovi prvi knjigi, zbirka pesmi in zbirka aforizmov s ptičjega brega. Čeprav si je želel izdati še dve zbirki, ga je pri pripravi prehitela stoletnica smrti Ernsta Macha, ki je bil tako rekoč njegov rojak, ker imajo Machovi na Velikem Slatniku grob poleg groba Hrenovih prednikov, pa je Marjan o njih precej vedel že prej, saj so mu o tej družini pripovedovali starši, marsikaj pa je o Machih prebral tudi v leta 1994 izdanem zborniku, ki so ga v okviru nekega projekta izdali člani Kluba za nadarjene učence in Društvo pedagoških delavcev Dolenjske. Ko je predsednik krajevne skupnosti Tomaž Smolič izrazil željo, da bi tudi v njihovi krajevni skupnosti dobili kakšno pohodniško pot, je Hren predlagal Machovo učno pot, ki so jo, kot rečeno, lani z zagnanim delom tako mladih kot tudi upokojencev že uredili in odprli. Ob poti je enajst studencev in iz večine je voda dobra, neoporečna za pitje. Rdeča nit učne poti so zgodbe o Machovi družini in zapisi Janeza Trdine, ki je pisal tudi o Machih.

V zborniku se Hren osredotoča na Machovo družino. Machi so bili češki Nemci. Oče Johan je bil profesor na praški gimnaziji in je za šolanje svojega sina Ernsta, ki je bil precej šibkega zdravja, dolgo časa skrbel sam doma, ko pa se je sicer precej pozno Ernst vpisal na gimnazijo, je hitro napredoval in kmalu, že pri dvaindvajsetih letih doktoriral iz fizike. Še posebej je znan po raziskavah gibanja teles v zraku, po njem je imenovana enota za zvočno hitrost, prvemu pa je uspelo fotografirati nadzvočni izstrelek. Po njem se imenuje tudi krater Mach na Luni in asteroid glavnega pasu 3949 Mach.

Machovi so na novomeškem pustili močan pečat. Oče Johan je z Japonske prvi prinesel v Evropo oziroma na Veliki Slatnik metulja sviloprejca jamamaja, zaslužen pa je tudi za uvajanje sodobnih prijemov v kmetijstvu in sadjarstvu v zaostalo podgorjansko okolje.

Med 19. in 21. majem bo Marjan Hren skupaj z dr. Stanislavom Južničem Ernsta Macha in družino Mach predstavil tudi na 7. mednarodnem simpoziju o industrijski dediščini, ki bo potekal na Reki na Hrvaškem. Simpozij bo posvečen 150. obletnici izuma Luppis-Whitehead torpeda, ki je bil izdelan v reški tovarni Torpedo. V Torpedu je deloval tudi Ernst Mach, ki je tam izvajal poskuse s fotografiranjem nadzvočne hitrosti.

‹ nazaj

Komentarji (1)

13.5.2016Ocenibralec 
Zakaj je v takih poročilih novinarju tako težko navesti, kje je knjigo mogoče kupiti in po kakšni ceni?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava