dolenjska

Ob 20-letnici veteranov Dolenjske tudi zbornik

13.6.2016 | 17:15 | M. Ž.

Jože Ribič, predsednik veteranov Dolenjske, je priznanje ob 20-letnici veteranskega območnega združenja prevzel iz rok predsednika Zveza veteranov vojne za Slovenije Ladislava Lipiča. (Foto: M. Ž.)

Jože Ribič, predsednik veteranov Dolenjske, je priznanje ob 20-letnici veteranskega območnega združenja prevzel iz rok predsednika Zveza veteranov vojne za Slovenije Ladislava Lipiča. (Foto: M. Ž.)

Ob 20-letnici veteranov Dolenjske tudi zbornik
Ob 20-letnici veteranov Dolenjske tudi zbornik
V priložnostnem kulturnem programu na včerajšnji slovesnosti na otoški jasi so nastopili učenci osnovne šole Bršljin.

V priložnostnem kulturnem programu na včerajšnji slovesnosti na otoški jasi so nastopili učenci osnovne šole Bršljin.

Ob 20-letnici veteranov Dolenjske tudi zbornik
Ob 20-letnici veteranov Dolenjske tudi zbornik

Otočec - Veterani vojne za Slovenijo Dolenjske letos praznujejo 20-letnico, ki so jo obeležili včeraj s tradicionalnim srečanjem na Otočcu in izdajo zbornika o vlogi Teritorialne obrambe (TO) Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju v vojni leta 1991. Ob tej priložnosti so počastili tudi 25-letnico samostojne Slovenije, bližajoči se državni praznik in spominski dan Mestne občine Novo mesto.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske (OZVVS), ki danes šteje preko 650 članov, vseskozi ohranja spomin na priprave in osamosvojitveno vojno, vlogo TO in Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ). Tako so bili, kot je poudaril predsednik dolenjskih veteranov Jože Ribič, med drugim na območju združenja postavljeni trije spomeniki – Poganci skupaj z novomeško občino in Slovensko vojsko, Medvedjek začetek, dokončan s strani OZVVS Trebnjem, in pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, ki ga je postavila novomeška občina ob 650-letnici Novega mesta v sodelovanju z veterani Dolenjske in Policijsko veteranskim društvom Sever DBK, posvečen 25-letnici plebiscita. Prav tako je bilo postavljenih pet spominskih plošč za tajna skladišča MSNZ, sedem plošč za tajna skladišča TO in spominska plošča na sodišču, kjer je delovala koordinacijska podskupina za Dolenjsko v letu 1991.

»K ohranjanju spomina in dokumentiranja dogodkov iz priprav in vojne za Slovenijo smo izvedli tudi dva posveta o vlogi TO v vzpostavljanju in zavarovanju osamosvojitve in plod teh posvetov je izdaja dveh zbornikov,« je dejal Ribič. V pravkar izdanem drugem zborniku, ki vsebuje 700 strani, so prispevki 50 avtorjev, ki so v času priprav in vojne za Slovenijo neposredno sodelovali v bojnih akcijah, bili na odgovornih nalogah v štabih ali enotah TO, delovali v civilnih strukturah na območju delovanja 2.PŠTO Dolenjske, ki je ob osrednjem delu Dolenjske segal do Kočevskega, Bele Krajine, Posavja in trebanjskega dela.

Včerajšnje slovesnosti so se poleg domačih veteranov udeležili tudi delegacije veteranov iz Bele krajine, Trebnjega, Posavja, Kočevja in Ozlja, predstavniki lokalnih skupnosti ter drugih veteranskih in domoljubnih organizacij, Slovenske vojske in trije slovenski generali – general podpolkovnik Albin Gutman, generalmajor Alojz Štainer in generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Sloveniji, ki je bil tudi slavnostni govornik.

Slednji se je v svojem nagovoru med drugim spomnil vseh zaslužnih za ohranjaje in prebujanje narodne zavesti ter se zahvalil vsem, ki so se na obrambno-varnostnem področju pred 25 leti najbolj izpostavili, ob tem pa napovedal, da je pred veterani in veterankami danes še veliko dela. »Skoraj štiri leta so se trudili za spremembo zakona o vojnih veteranih, s katerimi smo uspeli povrniti z ZUJF-om odvzete pravice in še to nismo uspeli v celoti. Pravice, ki so nam bile odvzete z 'enim zamahom', smo vračali štiri leta in ta leta smo nam bila vzeta, ker simo mogli nameniti več časa za urejanje drugih, za veterane pomembnih zadev. Marsikdo še vedno nima urejenega statusa, marsikateri član se komajda preživlja in vsak dan je med vojnimi veterani več socialnih problemov. Naša naloga je, da to stanje izboljšamo,« je poudaril in pozval vse, da še naprej sledijo vrednotam, kot sta pravičnost in poštenost.

Dolenjska veteranska organizacija je ob jubileju prejela priznanje krovne Zveze veteranov vojne za Slovenijo in novomeške občine, veterani pa so nedeljsko popoldne preživeli v skupnem druženju, kjer so se pomerili tudi v družabnih igrah.

‹ nazaj

Galerija (39)

veterani01
veterani02
veterani03
veterani04
veterani05
veterani06
veterani07
veterani08
veterani09
veterani10
veterani11
veterani12
veterani14
veterani15
veterani16
veterani17
veterani18
veterani20
veterani21
veterani22
veterani23
veterani24
veterani25
veterani26
veterani27
veterani29
veterani30
veterani31
veterani32
veterani33
veterani35
veterani36
veterani39
veterani40
veterani42
veterani44
veterani45
veterani48
veterani49

Komentarji (23)

13.6.2016–2 (2) (4)Ocenidržavljan 
to je prava vojska ne pa tista ,,ki se sedaj straši z rdečimi zvezdami na maškaradastih mitingih, to je vojska Toneta Krkoviča
13.6.2016—   (2) (2)OceniVETERANKA 
HVALA VAM FANTJE KER STE NAS OSVOBODILI OD ZLOĆINSKE JNA , KI NAS JE NAPADLA Z TANKI Z RDEČO ZVEZDO ,
13.6.2016 2 (3) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Hvala vam pogumni fantje Toneta Krkoviča ker ste nam nas osvobodili JLA KI NAS JE Z ( s) TANKI NAPADLA Z ( s) RDEČO ZVEZDO. in nam izvojevali DRUGO ŠVICO. BLAGOSTANJE, SLUŽBE IN TOVARNE. LEPO NAM JE ZDAJ RADI SE IMAMO LEPO ŽIVIMO IN SMO ZELO PREPOZNANI V SVETU. VSI NAS MAJO RADI NAS SPOŠTUJEJO ZDAJ KO NIMAMO VEČ RDEČE ZVEZDE.TUDI SAMI SE IMAMO ZELO RADI IN ŽIVIMO V SLOGI IN ENOTNOSTI VSI KOT EDEN.. IN LEPO NAM JE ( sveterankads)
14.6.2016–3 (1) (4)Ocenilojzka 
HVALA VAM FANTJE ZA SVOBODO , DAJTE NAS OSVOBODITE ŠE OD KOMUNISTIČNIH PREVILIGIRANCEV , ŽIVELA SLOVENIJA
14.6.2016–1 (0) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
HVALA TI VRHOVNI OSVOBODITELJ KER SI NAS USPEL ZBRATI TAKE BOJEVNIKE ZA SVOBODO.. HVALEŽNI TI BODO NAŠI SINOVI IN HČERKE. NA VEKE VEKOMAJ. OSVOBODI NAS OD NAS SAMIH IN DAJ KONČNO SVOBODO POTLAČENEM SLOVENSKEM LJUDSTVU: ŽIVELA SLOVENIJA ŽIVELA SVOBODA .!
14.6.2016OceniJan 
Vsa slava in čast junakom osvoboditeljem. Tistim na bojiščih, kot tistih ki so vodili pogajanja. Slovenec končno po stoletjih gospodar na svoji grudi!
14.6.2016 1 (1) (0)OceniJan 
Izpod jarma jugosrbočetničkega agresorja so nas osvobodili Gutman, Grobler, Leko in Šurda. Živel lovski golaž! HA HA HA
14.6.2016–1 (1) (2)Ocenipartizan 
franc stane rozman si pozabil da si ti dal ubit 42 partizanov in da so te potem sami likvidirali
14.6.2016–3 (0) (3)Ocenislovenski 
Vse najboljše SLOVENIJA , samo dragi slovenci in državljani Slovenije bolšo vlado moramo izvolit , takšno , ki ne bo skrbela samo za del previlegiranega ljudstva
14.6.2016 7 (8) (1)OceniUpokojenec 
V SFRJ smo živeli bolje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava