dolenjska

Slovenija danes praznuje 25 let - praznujte, izobesite zastavo!

25.6.2016 | 07:20 | L. M.

Naj z vaših domov plapola slovenska zastava. (Foto: L. M.)

Naj z vaših domov plapola slovenska zastava. (Foto: L. M.)

Z dnevom državnosti se Slovenija spominja 25. junija 1991, ko je tedanja skupščina dan pred iztekom šestmesečnega roka, postavljenega za uresničitev plebiscitarne odločitve, sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela tudi ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti.

Slovenija je v zadnjih 25 letih dosegla veliko, še več pa bi lahko, če bi se med seboj bolj spoštovali in bi se znali dogovarjati, so si i enotni nekateri vidni predstavniki slovenskega političnega in družbenega življenja. Odzivi in komentarji ob srebrnem jubileju naše države so različni - nekateri menijo, da moramo biti z doseženim zadovoljni, spet drugi, da bi lahko naredili več.

Osrednja državna proslava ob srebrnem jubileju države je bila včeraj zvečer v prestolnici. Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da je bila lepota osamosvojitve v tem, da je ljudi vključevala, ne izključevala, kar je bistveno in velja tudi za naše prihodnje izzive. Dodal je, da enotnost ni nastala čez noč, ampak je bila čudovit rezultat dialoga, sodelovanja in zaupanja. K vsem trem je pozval tudi v prihodnje, sicer ne bomo mogli rešiti težav, ki so pred nami.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof msgr. Andrej Glavan je dejal, da smo imeli pred 25 leti velika pričakovanja in velik ponos, a sta pozneje začela oba počasi plahneti. Razlog vidi v preveliki neenotnosti, različnih škandalih in korupciji, zaradi česar so državljani počasi izgubljali zaupanje v državo. Kljub temu je prepričan, da je Slovenija naša domovina, na katero moramo biti ponosni. Za vnaprej pravi, da bi se morali "držati osnovnih človeških splošnih vrednot, ki so hkrati tudi krščanske". "Samo poštenje, iskrenost in delavnost so lastnosti, na katerih je treba graditi skupno življenje," je dejal.

Ob današnjem dnevu državnosti bodo po Sloveniji potekale različne prireditve. V Ljubljani na Trgu republike pa bo nocoj proslava Za mojo Slovenijo, pod katero se je kot glavni organizator podpisalo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Govorec bo predsednik SDS Janez Janša. Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever pa bosta danes pripravila proslavo v Murski Soboti. Zbrane bo nagovoril predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Praznično bo tudi po številnih občinah. V svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo že dopoldne tudi maša za domovino, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Maši bo sledila predstavitev knjige Vloga nadškofa Šuštarja pri slovenski osamosvojitvi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi.

Številne slovesnosti bodo tudi v naših krajih (glej napovednik prireditev) - udeležite se jih, če je mogoče, in počastite praznik svoje domovine. In ne pozabite izobesiti slovenske zastave - tudi to je znak spoštovanja naše države, Slovenije!

‹ nazaj

Komentarji (4)

25.6.2016 6 (6) (0)Ocenispomin 
Postoj slovenec...prižgi svečko za obljubljeno Švico.
25.6.2016 4 (4) (0)Oceniata od Jana 
Independence Day 25. june - bravo, čestitke za samostojnost v raspadajoči transverzali EU in čestitke za samostojnost v največji vojaški zloćinski organizaciji NATO.Čestitke SDS garnituri v Nm na razbijanju občanov na 2 dela. Prav tako Čestitke zmedeni, nesposobni večbarvni lokalni aliansi tam nekje na glavnem trgu..lepo praznujmo vsi skupaj. Slava nam!
25.6.2016 2 (2) (0)Ocenidelavec 
Bom obesel zastavo takoj ko dobim delo, s katerim bom lahko preživljal sebe in svojo družino.
26.6.2016Ocenibojan 
ja tudi sam obesim zastavo, ko pridem na vrsto za ortopedijo prej kot v enem letu in dobim kredit po pogojih a la Dimic.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava