dolenjska

Romi stopili skupaj in bodo od države zahtevali konkretne izboljšave

7.7.2016 | 13:35 | M. M.

Foto: Jaka Gasar / Dnevnik

Foto: Jaka Gasar / Dnevnik

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Novo mesto - V Novem mestu so včeraj na drugem rednem delovnem posvetu romske skupnosti sestale Zveza Romov Slovenije, Zveza Romov Preporod, Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella, Zveza Romov za Dolenjsko in Romska športna zveza Slovenije, na srečanju pa so bili tudi nekateri predstavniki romskih društev in občinski svetniki.

Kot je danes sporočil Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko, so med drugim sklenili, da bodo popisali nabor problemov, s katerimi se srečujejo Romi, in analizali razmere, na podlagi tega pa izdelali konkretne predloge tako glede pitne vode kot ostale infrastructure v romskih naseljih.

“Predlagamo, da v roku enega leta pripravijo, sprejmejo in pričnejo izvajati postopke legalizacije nelegalnih romskih naselij, kjer je to objektivno mogoče. V primeru pasivnosti občinskih oblasti zahtevamo posredovanje države, ob vključevanju romske skupnosti. V procesu nastajanja, oblikovanja, implementacije in nadzora politik in programov, katerih cilj je izboljšanje bivanjskih razmer Romov, se obvezno vključuje romske zveze,” je enega od sklepov opisal Miklič in dodal, da bodo skupaj budno spremljali razplet v primeru krške občine in tamkajšnjega romskega naselja Loke, kjer je zemljišče od zasebnika, ki bi tam gradil stanovanjske objekte.

Predstavniki naštetih romskih organizacij še pričakujejo, “da država vsebinsko nadzoruje prijave občinskih oblasti na infrastrukturne razpise, tako da ne prihaja do zlorab. Izvršuje naj se nadzor in revizija projektov. Sredstva iz teh razpisov naj dosegajo vrednost, ki zadostuje ugotovljenim potrebam ter se smejo porabljati izključno za dela oziroma vsebine v samih romskih naseljih oziroma okoljih, kjer živijo Romi. Občine naj v sklopu svojih letnih programov pripravijo akcijski načrt za urejanje naselij in zagotovijo občinska sredstava. Na podlagi tega lahko pridobijo državna proračunska sredstva.” Za tovrstni nadzor so zadolžili tudi romske svetnike.

“Morda je najpomembnejši zaključek drugega srečanja solidarnost in skupni interes vseh romskih predstavnikov, ki so jasno izrazili potrebo, želje in zahteve, da država nemudoma uredi dostop do osnovne infrastrukture (voda, sanitarije, elektrika), zagotovi pričetek procesa legalizacije romskih naselij ter uredi primerno vsebino, financiranje in nadzor nad razpisi, ki so namenjeni izboljšanju infrastrukture v romskih naseljih. Glede tega so romske zveze izrazile legitimna pričakovanja za povečanje sredsev za infrastrukturo ter umestitev postavke v državni proračun,” je še dodal Miklič in zaključil, da se bodo v takšni zasedbi vnovič sestali jeseni.

Predsednik Zveze Preporod Darko Rudaš pa je za STA med drugim povedal, da nameravajo pristojnim predlagati, da se romska naselja brez pitne vode opremijo s t. i. kmetijskimi pipami in da se tam, kjer nimajo elektrike oz. v nelegalnih romskih naseljih, njeno dovajanje do ustrezne rešitve omogoči s postavljanjem terenskih gradbenih omaric.

‹ nazaj

Komentarji (12)

7.7.2016 10 (10) (0)Ocenikrneki 
V nabor problemov naj še dodajo, kako bodo začeli plačevati davke in račune,tako kot ostali "vzorni" državljani!
7.7.2016 6 (6) (0)OceniJan 
Kaj so pripravljeni za to storiti Romi? Razen zahtevati stvari?
7.7.2016 3 (3) (0)OceniLepa reči  
Sem hotel pred 40 leti delat novo bajto na naši kmetiji, pa so rekli, da ne, ker ni po Oppn. Dobro, sem kupil 10 km stran veliko gradbeno parcelo in naredil bajto. 5 let nazaj je hotela hčerka zidati hišo zraven naše, pa so spet rekli, da nikakor ne... Mi smo se tako razselili, hodimo delat in smo pošteni, cig. pa vse obratno... Prav je, da imajo vodo in elektriko, vendar jih je treba razseliti, ker je vse skupaj en ogromen geto *******. Za storitve naj pa plačajo, tako kot drugi. Tisti, ki jokajo, fa ni služb itd, pa naj gredo v drugo državo, tud moja dva sinova sta jo popihala.
7.7.2016 16 (16) (0)OceniRazumnež 
Se strinjam z Romi. Tako ne gre več. Zame ste vsi Romi državljani republike Slovenije, zato od naše skupne države pričakujem in zahtevam, da Vas obravnava tako, kot vse ostale državljane. To pomeni da: - Hodite v službo da si zagotovite stalen vir prihodka, - plačujte prispevke, - plačujte davke, - gradite na SVOJI zemlji, ki jo boste kupili s svojimi žulji, - preden gradite rabite določene papirje...upam, da to veste, - do smrti plačujte za to zemljo najemnino državi v obliki davka na nepremičnine (če ga ne boste vam bo država zarubila vse kar boste do takrat ustvarili), - hodite na volitve, - spoštujte slovenske zakone, ustavo, - spoštujte slovenski jezik in slovenske običaje, - se priklopite se na omrežne vode komunale in elektro distributerjev (seveda tako kot vsi državljani..z ogromnim stroškom priključnine in mesečnimi položnicami) - in še bi našteval vendar komentar ne dopušča Želim Vam čim hitrejšo integracijo, če pa Vam zgornje točke ne dišijo - potem pa ne razumem kakšne izboljšave ste imeli v mislih...
7.7.2016 2 (2) (0)Ocenifaca 
Poleg vseh problemov naj se tudi rešijo te kraje,vlomi v vikende itd in potem naj začnejo plačevati račune za vodo,elektriko in za zemljo,ki ni njihova,tko k vsak Slovenc
7.7.2016 3 (3) (0)Ocenijanez pa ne j.j. 
se v celoti strinjam z razumnežem. V primeru, da država ne bo izenačila Rome inm nerome v njihovih pravicah in DOLŽNOSTIH bo potrebno ustanoviti civilno gibanje in poiskati pomoč pri helsinškem monitorju, ki sicer venomer ugotavlja kakšni "reveži" so naši Romi,( ki se sicer vozijo v dragih avtomobilih-le kdo jim je dal vozniške,če so pa v večini nepismeni?). Skrajni čas je, da se normalni Slovenci začnemo boriti za svoje pravice.
8.7.2016OceniDrzavljan RS 
Razumnez: tako je. Ni problem, naj imajo vse... vendar za to je potrebno: delati. placevati davke...Ce pa bojo spet zivel na nasi grbi, pa upam, da nas drzavljane sreca pamet in se mi naredimo kak podoben posvet, kot je ta zgoraj.
8.7.2016 2 (2) (0)Ocenianonymous 
Pa so na tem posvetu kakšno rekli tudi o tem, kaj bodo sami storili za izboljšanje stanje? Je bilo kaj na to temo?
8.7.2016 2 (2) (0)Oceni"CIVIL" 
Ja kako smo nekateri licemerni- dvolični, oziroma fino povedano gledajo le s svojega zornega kota. Ampak OK. Pustimo vnemar, ljudje smo različni in na razluičnih duhovnih nivojih. No zdaj pa vprašanje vsem" razumnim pobudnikom civilne družbe": S kakšno pravico mečemo /te kamne v Marijo Magdaleno ? ? A ste / smo tako dosledni tudi do naših "Ciganov"? Tistih, ki so nas pokradli v milijardnih zneskih. Tisti ki nas vsak dan gledajo v oči prek malih ekranov in nam lažejo, delajo za hrbtom, kradejo kot srake.? Seveda ti so si uradno "kupili parcele", hodijo v "službe,"spoštujejo" slovenske praznike in običaje, hodijo k spovedi maši..nosijo obleke, kravate in vozijo luksuzne avtomobile.itd. itd. Vse to počnejo že 25 let in več. Ste / smo se po vsem tem vprašali na kakšnih enakopravnih načelih temelji slovenska država/družba? Kdaj bomo od teh "cigotov" zahtevali isto kot od Romov? Asimilacico med pošten svet. Oziroma v kolikor sami nismo uredili naše civilne asimilacije - "nedotaknjenih" , kako lahko to isto "asimilacijo" zahtevamo od "geto" naroda - Romov. ? Tudi to je tema za Bruselj. Za konec sem pa našel en dober komad na to temo:) pa še avtor je z naših krajev:, v razmislek in poslušanje : ) https://www.youtube.com/watch?v=6l7DsZJkHdY
8.7.2016Oceni"CIVIL" 
Za vse "cigane" ; https://www.youtube.com/watch?v=6l7DsZJkHdY

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava