bela krajina

V Miličih prenovili pravoslavno cerkev

12.7.2016 | 14:30

Lanskoletna procesija v Miličih ob prazniku sv. Petra in Pavla. (Foto: B. Grabrijan, arhiv  lokalno.si)

Lanskoletna procesija v Miličih ob prazniku sv. Petra in Pavla. (Foto: B. Grabrijan, arhiv  lokalno.si)

Črnomelj - V Miličih ob slovensko-hrvaški meji v Občini Črnomelj so z današnjo liturgijsko slovesnostjo ob godu sv. Petra in sv. Pavla obeležili prenovo tamkajšnje tema apostoloma posvečene pravoslavne cerkve. Denar za večletno prenovo so poleg prispevka črnomaljske občine prispevali še gospodarstveniki, znani umetniki, športniki, politiki in drugi donatorji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Prenova leta 1912 zgrajene cerkve je stala nekaj več kot 60.000 evrov. Končali so jo z nedavno strešno prenovo, za katero so približno 25.000 evrov zbrali na donatorski večerji v Ljubljani v začetku meseca, na katero so predstavniki slovenske srbske skupnosti povabili gospodarstvenike, umetnike, športnike in politike.

Med pobudniki ljubljanskega zbiranja prispevkov je bil tudi direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić, ki je za STA povedal, da so želeli prispevati k ohranitvi belokranjskih pravoslavnih cerkva in pomagati srbski lokalni skupnosti, ki na območju Bele krajine pol stoletja živi v sožitju s preostalim prebivalstvom.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi dramski režiser Dušan Jovanović, ki je enako poudaril pomen večstoletnega verskega in drugačnega sožitja v Beli krajini. Gre tudi za večkulturnost, ki bogati Slovenijo, je še povedal za STA.

Po besedah predsednika lokalne cerkvene občine Marindol Sima Selakovića so se cerkvene prenove lotili pred nekaj leti. Zanjo so najprej sami zbrali približno 27.000 evrov, črnomaljska občina je za prenovo zvonika predlani prispevala pet tisoč evrov, strešna prenova pa jih je stala dodanih približno 27.000 evrov.

Cerkev sv. Petra in Pavla so sicer na mestu dotrajane starejše in manjše predhodnice leta 1912 zgradili pravoslavni verniki, potomci uskoških Srbov, ki so se v begu pred Turki v Beli krajini naselili v 16. stoletju.

V Beli krajini živi še približno štiristo avtohtonih Srbov, njihovo število pa se zaradi asimilacije in razseljevanja zmanjšuje, je še dejal Selaković.

Po podatkih spletne Enciklopedije naravne in kulturne dediščine na Slovenskem so belokranjske uskoške vasi Miliči, Marindol, Bojanci in Paunoviči v 16. stoletju nastale kot del protiturškega obrambnega sistema Vojne krajine.

Pred Turki je takrat bežala tudi pravoslavna duhovščina, ki je zgradila pravoslavne cerkve, od katerih sta se v Beli krajini ohranili dve, v Miličih in cerkev Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja v Bojancih.

Enoladijska cerkev sv. Petra in Pavla z elementi neoromantizma stoji na griču v zahodnem delu vasi. Nad vhodom je freska omenjenih apostolov s cerkvijo v ozadju, preprosto notranjost krasi ikonostas, delo metliške Jerebove delavnice. V gozdu streljaj od cerkve pa se skriva pokopališče. Tamkajšnje širše območje je sicer zavarovano kot del Krajinskega parka Kolpa.

Bogoslužje, ki ga v Miličih pripravljajo vsako prvo nedeljo v mesecu, poteka v srbskem jeziku. Cerkev poleg domačih obiskujejo verniki iz Črnomlja, Metlike in Novega mesta.

‹ nazaj

Komentarji (6)

12.7.2016OceniResnica 
Pol stoletja? Če se ne motim, pravoslavni v sožitju s katoliki tam živijo že petsto let ...
12.7.2016–2 (0) (2)OceniIve 
Resnica a imaš ti kake motnje psihične? Preberi si članek potem komentiraj.
13.7.2016OceniMiro 
Ta cerkev je zgrajena 1858 leta,prvi pravoslavni priseljenci v teh naseljih Bele Krajine in Žumberka,se omenjajo leta 1594.In gospod Ive,zakaj tako hudo napadate mnenje tega uporabnika?
13.7.2016 1 (1) (0)OceniResnica 
Ive pred komentiranjem vsak članek najprej preberem. V tem med ostalim piše- citiram : " Med pobudniki ljubljanskega zbiranja prispevkov je bil tudi direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić, ki je za STA povedal, da so želeli prispevati k ohranitvi belokranjskih pravoslavnih cerkva in pomagati srbski lokalni skupnosti, ki na območju Bele krajine pol stoletja živi v sožitju s preostalim prebivalstvom." Konec citata. Moj komentar se nanaša prav na to izjavo g. Damjanića.Zdaj pa ne vem, kdo ima psihične težave. Jaz, g. Damjanić ali mogoče ti Ive??Najbrž ti ni všeč, da pravoslavni in rimokatoliki v Beli Krajini že pol tisočletja živijo v slogi in sožitju??Glede na v tvojem komentarju izraženo nestrpnost je prav to vzrok za napadalnost in žaljenje!
13.7.2016 2 (2) (0)OceniIve 
Nisem želel nibenega užaliti. Lep dan vam želim.
16.7.2016Oceniabecedarij 
piši kao što govoriš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava