posavje

»Če ni bilo napak, zakaj zdaj vračajo denar?«

15.7.2016 | 14:45 | M. L.

Andrej Rajar (Foto: M. L.)

Andrej Rajar (Foto: M. L.)

Z leve: Jožica Lešnjak, Mateja Jurečič, Robert Zagorc in Melita Skušek (Foto: M. L.)

Z leve: Jožica Lešnjak, Mateja Jurečič, Robert Zagorc in Melita Skušek (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - Včeraj je bila v Kostanjevici na Krki 10. redna seja občinskega sveta, ki jo je sklicala svetniška skupina. Svetniška skupina je to storila na podlagi 16. člena statuta, ki določa, da lahko člani občinskega sveta, ki so zahtevali sklic seje in ta ni bila sklicana v sedmih dneh, sejo skličejo sami.

V Kostanjevici na Krki je doslej že več napovedanih sej občinskega sveta odpadlo. Razlog za to, da sej ni bilo, so povedano najkrajše, trenja med županom, podžupanom in občinsko upravo na eni strani in svetniško skupino na drugi strani.

Ta nesoglasja so očitno predvsem posledica nedokončanega vračila denarja, ki so ga občani v preteklosti vložili v gradnjo telekomunikacijskega omrežja v kostanjeviški občini.

To vprašanje »telefonije« so obravnavali tudi na včerajšnji seji občinskega sveta, ki jo je vodila članica svetniške skupine Jožica Lešnjak. O tej temi je poročal Andrej Rajar, ki je pri tem rekel, da so v dosedanjem postopku vračila vlaganj »telefonskega« denarja nastale napake. Eden od upravičencev je tožil občino in višje sodišče je razsodilo njemu v korist. Občina je po Rajarjevih besedah tako tožniku že morala izplačati višji osnovni znesek s pripadajočimi obrestmi od 1. avgusta 2011 dalje do plačila. Po Rajarjevih besedah je upravičencev, ki jim je občina izplačala premalo denarja, 500. To po njegovih besedah pomeni, da bo morala občina vsem tem izplačati celotno zakonsko priznano razliko denarja.

Za izplačilo osnovnih zneskov je po njegovih besedah namenski denar na podračunu občine. Toda denarja za zamudne obresti ni, in ta denar naj bi občina zagotovila iz proračuna. Na seji so  člani svetniške skupine priostrili vprašanje, kdo bo prevzel odgovornost za posledice neizplačila denarja.

Napake v postopku vračila »telefonskega« denarja ugotavlja tudi nadzorni odbor, kot sta poročali njegovi prisotni predstavnici. Nadzorni odbor ugotavlja, da občina upravičencem ni izplačala vsega denarja. Del denarja, ki bi ga morali dobiti vrnjenega upravičenci, je občina uporabila za gradnjo obvoznice, obrtne cone in športno rekreacijskih površin pri kostanjeviški osnovni šoli.

V razpravi v zvezi z vračili »telefonskega« denarja so izrazili začudenje nad tem, da občina v zadnjem času poziva upravičence, naj jim posredujejo številko svojega bančnega računa, kamor bo nakazala denar iz naslova vračil. Mateja Jurečič je pri tem menila, da se na občini očitno zavedajo, da so nekaj glede teh vračil delali narobe, če so upravičence zdaj sami pozvali k predložitvi bančnih računov za nakazilo premalo izplačanega denarja.

Na seji so med drugim tudi sprejeli sklep o novi sestavi statutarno pravne komisije. Tako naj bi bili v tej komisiji Mateja Jurečič in Andrej Rajar kot člana občinskega sveta ter Zoran Kerin in Dragica Stanič kot zunanja člana.

V razpravi je Marjan Jerele menil, da v komisiji v občini Kostanjevica na Krki ne more biti nekdo, ki se javno zavzema za ukinitev kostanjeviške občine in za priključitev k občini Krško. Omenjeni predlagani sklep o novi sestavi statutarno pravne komisije je občinskemu svetu posredoval predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Andrej Rajar. Doslej so bili v statutarno-pravni komisiji Aleš Kegljevič in Robert Zagorc kot predstavnika občinskega sveta ter BojanTrampuš  in Jerneja Stopar kot zunanja člana.

Na seji so sprejeli pravilnik o zagotavljanju denarja za delo svetniške skupine . Kot je pred sprejemom pojasnil predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Andrej Rajar, želijo s pravilnikom zagotoviti financiranje stroškov, ki jih ima svetniška skupina pri delu, ki ga v občini opravlja v okviru svojih pristojnosti. Gre za to, kot pojasnjuje Rajar, da svetniška skupina, ki deluje od 25. avgusta 2015 in jo sestavlja več kot polovica članov občinskega sveta, za svoje delovanje v proračunu občine nima zagotovljenega denarja, zato so bili doslej vsi nastali finančni stroški breme enega od članov svetniške skupine, ki pa niso majhni.

V razpravi je Marjan Jerele menil, da bi ta pravilnik dal po nepotrebnem prednost svetniški skupini pred drugimi svetniki kostanjeviškega občinskega sveta. Marjan Jerele in Melita Skušek sta v razpravi predlagala, da bi, če bo veljal poseben pravilnik  o financiranju svetniške skupine, podobno zagotovili v proračunu denar, ki bi ga lahko uporabili posamezni svetniki v okviru svojih svetniških pristojnosti, npr. za organizacijo okrogle mize ipd. Na koncu so sprejeli le pravilnik o zagotavljanju denarja za svetniško skupino.

Na seji so med drugim razpravljali o podelitvi priznanj ob letošnjem občinskem prazniku. Občinski praznik Kostanjevice na Krki je 16. avgust. Vse do konca včerajšnje seje se niso izrekli o tem, ali osrednja slovesnost v počastitev občinskega praznika sploh bo. Ko je Melita Skušek spraševala kolege svetnike, ali se bodo udeležili slovesnosti, če ta bo, so se odzvali različno. Mateja Jurečič, npr., je rekla, da se bo dogodka udeležila. Andrej Rajar je dejal, da dvomi, da bo prišel na prireditev, dokler v občini med drugim ne rešijo vprašanj, v zvezi s»telefonijo«.

Kot je v odzivu na naše vprašanje glede zakonitosti sklica včerajšnjega zasedanja občinskega sveta rekel podžupan Aleš Kegljevič, je bila seja sklicana in izvedena na podlagi 16. člena statuta občine Kostanjevica na Krki na pobudo svetniške skupine. »Torej je bila seja pravno formalno pravilno sklicana« je rekel.

Kot je pojasnil, je svetniški skupini takoj potem, ko je dala pobudo za sklic seje, predlagal, da bi imeli sejo po 20. juliju, ko se bodo z dopusta in bolniške vrnili zaposleni v občinski pravi in bodo lahko pripravili potrebno gradivo, oziroma bodo lahko prisotni na seji in dajali potrebna pojasnila. »Mojega predloga svetniška skupina ni sprejela in so sami sklicali sejo kot jim to dopušča statut,« ugotavlja podžupan.

Glede včeraj sprejetih sklepov se bo opredelil, ko bo podrobno seznanjen z njihovo vsebino. »V kolikor sklepi ne bodo v skladu z zakonodajo, bodo zavrnjeni, realizirani pa bodo vsi sprejeti sklepi, ki so pravno upravičeni in dejansko tudi izvršljivi,« je rekel podžupan Kegljevič in dodal: »Sam sem mnenja, da takšen način dela svetniške skupine, ki se je postavila v vlogo neposrednega vodje občine, ne bo pripomogel k boljšemu in nemotenemu delovanju občine Kostanjevica na Krki, kar je mogoče sklepati tudi na podlagi tega, da svetniki niso pristopili k konkretni obravnavi predloga Odloka o proračunu za leto 2016, oziroma niso potrdili predloga proračuna za leto 2016.«

‹ nazaj

Galerija (6)

IMG_1647
IMG_1648
IMG_1650
IMG_1651
IMG_1653
IMG_1656

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava