dolenjska

Spominska ura o prvi slovenski hollywoodski igralki Zalli Zarana

18.7.2016 | 14:10 | M. M.

Rozalija Sršen oz. Zalla Zarana (Foto: Wikipedija)

Rozalija Sršen oz. Zalla Zarana (Foto: Wikipedija)

Žužemberk - V okviru zaključka tradicionalnih žužemberških Trških dnevov, ki so potekali od 8. julija, bodo na žužemberškem gradu skupaj z gledališko in filmsko igralko Ljerko Belak drevi ob 20. uri pripravili spominsko uro, posvečeno prvi slovenski hollywoodski igralki Zalli Zarana. Ta se je kot Rozalija Sršen leta 1897 rodila v Žužemberku.

Predsednik žužemberškega Turističnega društva Suha Krajina Vlado Kostevc je za STA povedal, da so na podlagi raziskovalne naloge, pred nekaj leti opravljene v tamkajšnji osnovni šoli, pred kratkim natisnili zloženko s podatki o slavni rojakinji Zalli Zarana, sicer pa Žužemberčani omenjeno spominsko uro redno uvrščajo med zaključne prireditve svojih Trških dnevov.

Po podatkih iz zloženke se je v Žužemberku rojena Rozalija Sršen kot 16-letno dekle leta 1913 odpravila k teti v San Francisco, z željo, da bi prišla k filmu, pa se je nato leta 1917 podala v središče ameriške filmske industrije Los Angeles.

Tam je v iskanju filmske vloge skoraj obupala, po dolgotrajnem naporu pa le prišla do nje. Nato je zbolela za špansko gripo, se leta 1920 za kratek čas in popolno okrevanje vrnila v Slovenijo, a kmalu za tem najprej odšla na Dunaj, nato v Prago in Berlin, od tam pa leto kasneje vnovič v Kalifornijo.

Po vrnitvi v ZDA se je preimenovala v Zallo Zarana, nekaj mesecev delovala kot manekenka, pozirala in statirala v vesternih. Svojo prvo pomembnejšo vlogo je dobila leta 1921 v filmu Kolo sreče, kot eksotična dama izpod Alp pa je od svojih začetkov naprej z manjšimi vlogami skupaj nastopila v 20 nemih hollywoodskih filmih.

V omenjenem obdobju je prijateljevala z več takratnimi filmskimi zvezdami, predvsem z Oliverjem Hardyjem in s Stanom Laurelom, rada je jezdila, igrala golf in se vozila z limuzinami. S svojim zaslužkom si je kupila vilo na losangeleški aveniji Fuller, ker se ni znala prilagoditi novim pogojem, pa je njena igralska pot ob pojavi zvočnega filma zastala.

V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja se je poročila z bogatim ameriškim trgovcem z železnino Teom Lohmanom, po njegovi smrti leta 1944 pa je v omenjeni vili na Fuller Avenue živela sama.

Umrla je leta 1967 in je pokopana v Hollywoodu. Na družinskem nagrobniku Sršenovih na ljubljanski Žalah pa jo omenja vklesani napis, še navaja omenjena zloženka.

Kot prva slovenska igralka, ki se je uveljavila v tujini, se sicer v Sloveniji navaja deset let mlajša Ida Kravanja oziroma Ita Rina (1907-1979), ki pa je delovala pretežno v Evropi in igrala pretežno v nemških in čeških filmih, je še poročala STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava