dolenjska

Kdo bo pospravil smeti na pokopališču?

19.7.2016 | 10:30 | J. S., foto: bralec DL

Bralec nas je opozoril na težave s kopičenjem odpadkov na pokopališču v Dobrniču.

Bralec nas je opozoril na težave s kopičenjem odpadkov na pokopališču v Dobrniču.

Dobrnič - Že 14 let nered glede odvoza smeti na pokopališču v Dobrniču preganja najemnike tamkajšnjih grobov, nas je opozoril naš bralec.

»Kljub temu da je pokopališče v zadnjih letih doživelo prenovo in je na oko zelo prijetno, sem ob obisku groba svojih starih staršev opazil velik kup nesnage,« je zapisal bralec. Kot je še dejal, je tudi iz priloženih fotografij razvidno, da je kultura ločevanja odpadkov pri nekaterih še vedno nizka in ne dosega evropskih standardov. »Kljub temu da na zabojniku jasno piše, da se ne sme odlagati bioloških odpadkov, je ta poln ravno teh, ki so povrhu vsega še pomešani s plastiko. Ker je lokacija zabojnika na oddaljenem delu pokopališča, se odgovorni ne zmenijo zanj,« je dodal.

Po besedah našega bralca so lastniki grobov v okolici svoje nezadovoljstvo v preteklih mesecih že večkrat izrazili tako KS Dobrnič, ki jo vodi predsednik Darko Glivar, kot Komunali Trebnje, ki jo vodi direktor Stanko Tomšič. »Za urejeno pokopališče bi morala skrbeti KS Dobrnič, ki zaračunava najemnino za grobove in s tem povezane stroške, kot je tudi odvoz smeti. Na vprašanje KS zakaj odpadki po več mesecih še vedno niso odpeljani, smo dobili odgovor, da jih komunala noče odpeljati, ker so pomešani z biološkimi,« je zapisal.

Kot ugotavlja, bi tako moral nekdo omenjene odpadke ločiti na preostanek odpadkov in biološke odpadke. »Ironija je, da na celem pokopališču ni niti enega zabojnika za biološke odpadke, pokopališče pa nima kompostnika, ker komposta pač ne potrebuje. Sedaj je na potezi KS Dobrnič in vsi njeni odgovorni možje in žene, ki so bili izvoljeni, da loči odpadke in jih razvrsti tako, kot se spodobi, če jih že njihovi volivci ne znajo. Izgleda pa, da je kar nekaj volivcev v KS Dobrniču bralno nepismenih, če ne znajo prebrati napisov na zabojniku,« je bil kritičen naš bralec.

Kot je še zapisal, je vsekakor KS Dobrnič dolžna zagotoviti urejenost pokopališča, k čemer sodi tudi odvoz smeti. V bodoče pa naj se vsi zabojniki premaknejo iz območja pokopališča na vhod pri kulturnem domu, je predlagal. »Pokopališče ni smetišče! Potrošniki najemniki grobov si to zaslužijo, ker plačujejo najemnino. Verjetno si prav nihče ne želi kupa zaudarjajočih smeti ob grobu svojih pokojnih,« je še zapisal.

Če tudi vas pestijo podobne težave, nam lahko to sporočite na elektronski naslov spletno.urednistvo@dol-list.si ali preko obrazca na naši spletni strani »Klik, tukaj bralec Dolenjca«.

‹ nazaj

Galerija (3)

Pokopalisce Dobrnic_ 001
Pokopalisce Dobrnic_ 002
Pokopalisce Dobrnic_ 003

Komentarji (1)

20.7.2016Ocenipospravite 
ma to je pol ure dela za 2 osebi! dokler ste napisali članek bi imeli že urejeno, pa kaj vam bi krona padla iz glave? vem, da niste povzročili vi ampak vas pa najbolj moti, očitno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava