Inles v polletju s 15-odstotno rastjo prodaje

19.7.2016 | 12:30

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL

Ribnica - Ribniški Inles je v polletju primerljivo lansko prodajo presegel za 15 odstotkov. Družba, ki največ prometa pričakuje v drugi polovici leta, ko tradicionalno proda največ svojih izdelkov, sicer na letni ravni pričakuje približno 11-odstotno rast prodaje, poslovni dobiček v znesku približno 200.000 evrov in 120.000 evrov čistega dobička.

Direktor proizvajalca stavbnega pohištva Andrej Mate je za STA povedal, da so sicer v prvem "nesezonskem" polletju, ko podjetje navadno proda za približno petino manj kot v drugi polovici leta, pridelali nekaj izgube, ki pa jo bodo pokrili s prodajo drugega polletja.

Glede prodaje v prvih šestih mesecih je navedel, da so približno štiri petine prodali v tujino. Inlesov izvoz se je sicer v omenjenem obdobju okrepil za devet odstotkov, medtem ko se je prodaja v Sloveniji povečala za 23 odstotkov.

Dodal je, da se pri prodaji svojih izdelkov zadnja leta srečujejo z "neverjetno in agresivno" cenovno konkurenco iz vzhodne Evrope in da gre skoraj za pravo cenovno vojno.

Sicer pa v Inlesu stavijo na tržni prodor predlani razvitih poslovnih programov, hkrati pa težišče svojega dela usmerjajo v iskanje novih kupcev in trženje. Drugih novih izdelkov ne načrtujejo in sedanje stalno tehnično dopolnjujejo. Direktor je tudi opozoril, da so v bavarskem Burghausnu lani odprli svoj prvi prodajni salon v tujini, ki jim omogoča neposredno prodajo.

Ker so v Inlesu leta 2013 končali tehnološko-posodobitveni naložbeni cikel, ki jim omogoča razvoj do leta 2018, se lahko tudi bolj kot temu v prihodnjih nekaj letih posvečajo trženju svojih izdelkov in rasti prodaje.

Sicer si podjetje obratovanje zagotavlja z lastnimi sredstvi in nima težav z bankami. Inles tudi svojo zadolženost stalno znižuje za približno za 15 do 20 odstotkov na leto in se ne bo novo zadolževal.

Inlesov neposredni izvozni delež je s približno 85 odstotki lani ostal na predlanski ravni, za približno štiri dodatne odstotke so izvozili preko izdelovalcev montažnih hiš, ki v svoje izdelke vgrajujejo Inlesove elemente, in še približno dva odstotka preko posrednikov.

Inles kot največji slovenski izdelovalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del svojih izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, Avstrijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji, trgi nekdanje Jugoslavije pa so zanje še vedno zanemarljivi.

Družba je skupaj s svojim invalidskim podjetjem IP Inles ob polletju zaposlovala nekaj več kot 380 ljudi. Sicer pa letos pričakujejo še nekaj naravnega odliva zaposlenih, ki ga bodo, a le če bo potrebno, nadomestili z mlajšimi kadri, je za STA še povedal Mate.

J. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava