kultura

Med prejemniki vesen tudi Virc in Kozole

17.9.2016 | 22:05 | J. S.

Nagrado za najboljši celovečerni film je prejel dokumentarec Novomeščana Žige Virca »Houston, imamo problem!«. (Foto: I. V., arhiv DL)

Nagrado za najboljši celovečerni film je prejel dokumentarec Novomeščana Žige Virca »Houston, imamo problem!«. (Foto: I. V., arhiv DL)

Vesno za najboljšo režijo je za Nočno življenje odnesel Damjan Kozole. Damjan Kozole (Foto: Vertigo, arhiv DL)

Vesno za najboljšo režijo je za Nočno življenje odnesel Damjan Kozole. Damjan Kozole (Foto: Vertigo, arhiv DL)

Portorož - V Portorožu so na 19. festivalu slovenskega filma podelili vesne. Nagrado za najboljši celovečerni film je prejel dokumentarec Novomeščana Žige Virca Houston, imamo problem!, ki je dobil še dve vesni, za najboljši kratki film pa Dober tek, življenje! režiserke Urške Djukić. Vesno za najboljšo režijo pa je za Nočno življenje odnesel Damjan Kozole, po rodu iz Krškega.

"Sopostavljanje zgodovinske realnosti in fikcije v nagrajenem filmu povezuje fragmente v pomensko celoto in ustvarja novo resnico, hkrati pa problematizira naše sprejemanje te iste resnice in vsake druge, ki nam jo servirajo mediji. Z uporabo dokumentarne forme nas sili v razmislek o nekritičnem podeljevanju kredibilnosti in avtentičnosti vsebinam zgolj na podlagi oblike diskurza, ki ga asociiramo z resnico," je o Virčevem dokumentarcu Houston, imamo problem! zapisala žirija. To so letos sestavljali Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon in Jure Matičič.

Kozole je obenem prejel še vesno za najboljši dokumentarni film Meje. V obrazložitvi vesne za režijo Nočnega življenja pa je žirija zapisala, da je to režiser, "ki svoj navdih najde v dehumanizirani družbi, njenih zlaganih podobah in senzacionalizmu, se od tega oddalji in se osredotoči na intimen portret osebe, ki je sama produkt te družbe. Z minimalističnim pristopom dovoli gledalcu, da lik razume v vseh njenih razsežnostih in etičnih dilemah".

Film Nočno življenje je prejel še vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, ki jo je odigrala Pia Zemljič ter nagrade za najboljšo stransko moško vlogo, ki so jih dobili Petre Arsovski, Matija Vastl in Dejan Spasić. Žirijo je prepričala tudi scenografija filma, nagrado sta prejela Dušan Milavec in Neža Zinajič.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić (Houston, imamo problem!), za najboljšo stransko žensko vlogo pa Marjuta Slamič, ki je zaigrala v filmu Nika.

Vesno za najboljši scenarij sta prejela Nebojša Pop Tasić in Olmo Omerzu za Družinski film, za najboljšo fotografijo pa Marko Brdar (Mama). Prejemnika vesne za najboljšo glasbo sta Jura Ferina in Pavao Miholjević (Pojdi z mano), za najboljšo montažo pa Vladimir Gojun (Houston, imamo problem!).

Vesno za najboljši študijski film in Iridium nagrado za najboljši študijski film je prejel film Maje Križnik Male ribe, kot najboljši animirani film pa je vesno prejel film Špele Čadež Nočna ptica.

Nagrado za najboljšo kostumografijo je prejel Leo Kulaš (Ustava Republike Hrvaške), za najboljšo animacijo Leon Vidmar in Jaka Kramberger (Slovo), za najboljši ton pa Julij Zornik (Pojdi z mano).

Za najboljšo manjšinsko koprodukcijo so razglasili film Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića, vesno za posebne dosežke pa so namenili filmu Igorja Šterka Pojdi z mano. Ta film je prejel tudi nagrado Art kino mreže Slovenije.

Nagrada Združenja slovenskih filmskih kritikov je šla letos v roke Vladu Škafarju in filmu Mama, poroča STA.

‹ nazaj

Komentarji (3)

19.9.2016Ocenideset 
Predlagal bi Žigi Vircu našmu uspešnemu režiserju film na temo Romov iz Nm...tako nekako kot Kusturica...imel bi neizčrpen vir tem, kjer bi se tudi "civilno romi" našli notri zelo lepo vpeti v kontekst celotne zgodbe. Žiga kaj še čakaš...v naši občini imaš tem za film da glava boli:):) Tako bi resnično nekaj naredili za prepoznavnost mesta in tukajšnjih" lokalnih herojev":):):):):)11
19.9.2016Ocenideset 
Pa pohiti, ker če Kusturica navoha to zlato NM jamo, te bo zašil:):):)
19.9.2016Ocenideset 
Drugače pa vse čestiteke našemu najb. režiserju!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava