novice

Gluhi pred zaklenjenimi vrati; Novomeška avtobusna postaja v temi; Je Slovenska vojska pripravljena na morebitne napade?

21.9.2016 | 17:00

Gluhi pred zaklenjenimi vrati; Novomeška avtobusna postaja v temi; Je Slovenska vojska pripravljena na morebitne napade?

Mestna občina Novo mesto je preko javnih del zaposlila deset delavcev, za sofinanciranje zaposlitev preko javnih del na nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju socialnega varstva, pa denarja ni dovolj. Uporabnikov je vse več, pomoči pa zaradi pomanjkanja denarja vse manj. Podrobneje o tej in številnih drugih temah pišemo v tiskani izdaji Dolenjskega lista:

SE BO NAŠEL DENAR ZA JAVNA DELA NA NVO?

Delovanje nevladnih organizacij (NVO) je najprej otežila država, nato pa še novomeška občina. Zato se je nekaj društev, ki delujejo na področju socialnega varstva, skupaj obrnilo na novomeškega župana Gregorja Macedonija in ga pozvalo, naj občina ne prekinja dosedanjega načina sofinanciranja zaposlitev prek javnih del, saj je brez tovrstne pomoči ogrožen obstoj marsikaterega programa, namenjenega prav najbolj ranljivim skupinam naše družbe. Sploh, ker je mestna občina letos sama zaposlila deset javnih delavcev. Na katera delovna mesta, preberite v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

KAKO VARNO JE POSAVJE PRED MOČNEJŠIM POTRESOM?

Kaj bi se zgodilo, če bi se v Posavju, kjer stoji tudi naša edina jedrska elektrarna, močneje stresla tla. Manjši potresni sunki so namreč postali že stalnica. Ali napovedujejo močnejši potres, morda prav v regiji, ki je drugo največje potresno območje v Sloveniji, k potresni nevarnosti Posavja pa prispevajo tudi potresi na hrvaški strani meje. Preverjali smo, katere stavbe so potresno najbolj ranljive in koliko ljudi bi bilo neposredno ogroženih ob močnejšem sunku.

SAMOMORILSKI NAPADALEC NA ZELENI MEJI

Begunci na zeleni meji, ki so v Slovenijo prišli iz sosednjih držav zaradi oboroženih spopadov na vzhodu, sprejem na meji, pri katerem se je razstrelil samomorilski napadalec, ki se je skrival med njimi, pobeg dveh oboroženih teroristov, nezadovoljni lokalni prebivalci, ki so protestirali. To pa je ena od predpostavk mednarodne vojaške vaje Takojšnji odziv 2016, ki poteka tudi na našem območju, zato smo preverili, kako pripravljena je vojska na takšne, čisto realne dogodke.

TEMAČNOST NOVOMEŠKE AVTOBUSNE POSTAJE

Si predstavljate, da vas avtobus sredi noči odloži na avtobusni postaji kjer ne gori niti ena luč? No, to se vam lahko zgodi na glavni novomeški avtobusni postaji, ki je bila še pred nekaj leti ena od črnih točk dolenjske prestolnice, kar zadeva kriminal. Na vašo pobudo smo pristojne opozorili na to, spremljali pa bomo, kdaj, če sploh, bo tam zagorela kakšna luč.

IN ŠE ...

No, vse pa ni le temno, ampak je v Dolenjcu tudi veliko svetlobe in svetlih prispevkov. Tako med drugim predstavljamo 70-letnika, ki iz odpadnih kosov sestavlja uporabne naprave, pa čeprav bi njegova 15 let starejša žena raje videla, če bi jo v prostem času malo popeljal naokrog s štirikolesnikom. Pa mimo najboljših oračev v Sloveniji tudi nismo šli, razkrivamo pa tudi absurdno zgodbo, zakaj je bil občan oproščen plačila 40 evrov kazni, mora pa namesto tega poravnati 30 evrov sodne takse.

Ne pozabite, četrtek je dan, ko nagradimo najboljše in zadovoljimo najzahtevnejše bralce!

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava