mladi dopisnik

Prireditev na Mostecu

29.9.2016 | 10:55 | Urša Nakani, 7. r., foto: Lucija Ogorevc, 9. r., 
OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova

Prireditev na Mostecu
Prireditev na Mostecu

Dobova - V času Pleteršnikovih dnevov je 13. septembra potekala otvoritev jezikovne učne poti Korenine jezika, ki gre tudi skozi Mostec, in izid zbornika Toporišičevo leto v spomin na dr. Jožeta Toporišiča, po katerem se imenuje tudi naša šola.

Za vse obiskovalce, ki so se udeležili tega dogodka, smo učenci OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova s pomočjo učiteljev na Mostecu pripravili krajši program. Gostje, ki so prispeli na Mostec z avtobusoma, so si najprej ogledali Toporišičevo domačijo. Pozdravila jih je tudi Toporišičeva svakinja Reza Toporišič. Nato so ob opisu Mosteca, ki ga je dr. Toporišič uvrstil v Splošnoslovanski lingistični atlas in ga je gostom povedala naša devetošolka Eva Krošelj, prišli peš do broda na Savi. Tam smo imeli učenci postavljene tri delavnice z različnimi jezikovnimi igrami. Ko je Eva zaključila s tretjim delom opisa Mosteca, je goste nagovorila tudi naša ravnateljica Ivana Baškovič. Zatem so si nekateri gostje odšli pobližje ogledat brod, ostali pa so prišli na naše delavnice. Na prvi delavnici so učenci 8. razreda predstavili igro spomin, kjer so morali v par združiti knjižno in narečno besedo. Pri drugi delavnici so učenke 7., 8. in 9. razreda gostom predstavile besedilo v moščanskem narečju, oni pa so ugotavljali pomen narečnih besed. Na tretji delavnici pa so se lahko preizkusili v sestavljanju sestavljanke iz neologizmov in njihovih pomenov. Pri tem smo jim pomagali učenci 6. in 7. razreda. Igranje je bilo zelo zabavno in naši gostje so zelo uspešno reševali zastavljene naloge.

Ura je hitro minila in gostje so morali naprej, zato so se od nas poslovili in nam zaželeli veliko uspeha v šoli. Mi pa smo se jim zahvalili za prijetno druženje.

‹ nazaj

Galerija (11)

Prireditev na Mostecu (1)
Prireditev na Mostecu (10)
Prireditev na Mostecu (11)
Prireditev na Mostecu (2)
Prireditev na Mostecu (3)
Prireditev na Mostecu (4)
Prireditev na Mostecu (5)
Prireditev na Mostecu (6)
Prireditev na Mostecu (7)
Prireditev na Mostecu (8)
Prireditev na Mostecu (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava