kultura

Matiček letos Senovčanom za Ikarusa

2.10.2016 | 08:45

Matiček letos Senovčanom za Ikarusa

Senovo - S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni končalo 55. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti. Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejelo Društvo Mali Petelin iz Senovega za predstavo Ikarus avtorja in režiserja Roka Sande, ki je za dramo Ikarus prejel tudi diplomo Linhartovega srečanja, so sporočili z Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Tako je odločila strokovna žirija v sestavi kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran (predsednica žirije), režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec, ki si je v treh festivalskih dneh ogledala devet predstav, od tega sedem tekmovalnih. Na festivalu so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015: Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa igralec Stane Čuden, igralka in organizatorka Petra Mlinar ter igralec Bojan Vister.

Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke – vse tri so za izjemno igro tokrat dobile igralke, in tri diplome Linhartovega srečanja. Matička za žensko vlogo so prejele Lili Bačer Kermavner za vloge v predstavi TRIKO Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Nives Mikulin za vloge v predstavi TRIKO Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Klavdija Japelj za vlogo Zinke v predstavi GOLI PIANIST Teatra JJ, KD Janez Jalen Notranje Gorice. Diplome Linhartovega srečanja pa sta si poleg Roka Sande prislužila še Gledališka skupina ONinME Ljutomer za predstavo GRENKI SADEŽI PRAVICE in Tomaž Krajnc za režijo predstave MACBETH Gledališča Zarja Celje.

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V letošnji sezoni se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava