kultura

Ko se sevdalinke srečajo z jazzom in bluesom

2.10.2016 | 19:30 | I. V.

Damir Imamović (Foto: I. Vidmar)

Damir Imamović (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Po razprodanih koncertih v ljubljanskem Kinu Šiška in mariborskem Narodnem domu je najbolj znani novodobni izvajalec sevdalink Damir Imamović s svojo skupino Sevdah Takht sinoči nastopil še v Novem mestu, kjer so zanj zaradi nekoliko manjšega zanimanja občinstva pripravili oder na odru oziroma s pregradnimi stenami zmanjšano prizorišče Trdinove dvorane novomeškega kulturnega centra, s katerim so poskrbeli za svojevrstno intimno vzdušje izjemnega koncerta, prvega v nizu koncertov novega glasbenega cikla Muzika eklektika.

Da Damir Imamović ni "klasičen" izvajalec sevdalink, govori tudi dejstvo, da je v Sloveniji prvič nastopil leta 2008 na festival Jazz Cerkno, kasneje pa tudi na festivalu Nova godba. Čeprav je sevdah zelo tradicionalna zvrst in se ji Imamović posveča tudi kot taki, pa bi za glasbo, ki jo izvaja skupaj s tolkalistom Nenadom Kovačićem, basistom Ivanom Mihajlovićem in violinistko Ivano Đurić. lahko rekli, da je vse prej kot le to. Že izbor tolkal, ki jih uporablja Kovačić, kaže na razširejno razumevanje bosansko-hercegovske tradicionalne glasbe, saj je marsikateri kos njegove opreme v njegove roke prišel iz Afrike. Tako poslušalcu v sevdahu Damirja Imamovića in njegove skupine Sevdah Takht ni težko prepoznati vpliva jazza in bluesa, ki pa ga je tako malo in ravno prav, da ne pokvari prepoznavnosti tradicionalnega, obenem pa sevdalinke približa ušesom druge glasbe vajenega občinstva.

Štirje izjemni glasbeniki in v prvi vrsti predvsem Damir Imamović, ki je sicer vnuk legendarnega pevca sevdalink Zaima Imamovića, so sinoči navdušili novomeško občinstvo, ki jim je po vrnitvi na oder in dodatnih skladbah namenilo stoječ aplavz, ki ga v Novem mestu ne doživimo prav pogosto.

Večer pred Damirjevim koncertom so v Kulturnem centru janeza Trdine predvajali tudi dokumentarni film sarajevske režiserke novomeških korenin Marine Andree Škop Sevdah, ki ga je avtorica posnela na osnovi Damirjevega pogleda na sevdah in po osebnih zgodbah Farah Tahirbegović, Damira Imamovića in tudi svoje.

‹ nazaj

Galerija (13)

Sevdah Damir Imamovic - 001
Sevdah Damir Imamovic - 002
Sevdah Damir Imamovic - 003
Sevdah Damir Imamovic - 004
Sevdah Damir Imamovic - 005
Sevdah Damir Imamovic - 006
Sevdah Damir Imamovic - 007
Sevdah Damir Imamovic - 008
Sevdah Damir Imamovic - 009
Sevdah Damir Imamovic - 010
Sevdah Damir Imamovic - 011
Sevdah Damir Imamovic - 012
Sevdah Damir Imamovic - 013

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava