dolenjska

V nadzorni svet Adrie Mobil še Kryžanowski

18.10.2016 | 07:45 | B. B.

Foto: M. Ž. arhiv DL

Foto: M. Ž. arhiv DL

Novo mesto - Marko Kryžanowski je nov član nadzornega sveta Adria Mobil. Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz novomeškega podjetja, ga je na to mesto včeraj imenovala skupščina družbe oz. njen večinski lastnik, ljubljanski holding ACH, ki ima v lasti 99,72 odst. Adrie Mobil.

Skupščina se je najprej seznanila, da je 6. oktobra s položaja člana in predsednika nadzornega sveta Adrie Mobil odstopil Branko Kalpič, nato pa je sprejela sklep, s katerim je na novega člana nadzornega sveta s prvim dnem po zasedanju skupščine za mandatno dobo štirih let imenovala Kryžanowskega.

Kryžanovski, javnosti najbolj znan kot nekdanji prvi mož Petrola, je sicer eden od pomembnejših lastnikov Proteja, holdinške družbe, ki ima v lasti nekaj več kot 91 odst. ACH. Sodi v t.i. krog lastnikov okoli Hermana Rigelnika, ki skupaj obvladujejo okoli 60 odst. Proteja. Preostalih 40 odst. ima v rokah skupina lastnikov na čelu z generalno direktorico Adrie Mobil Sonjo Gole.

Prihod Kryžanovskega je sicer že druga menjava v tričlanskem nadzornem svetu Adrie Mobil v zadnjih treh mesecih - julija je Boruta Razdevška nadomestil Rasto Oderlap, direktor ACH in prav tako eden od lastnikov Proteja iz Rigelnikovega kroga. Tretji nadzornik Adrie Mobil je Janez Kastelec, predstavnik zaposlenih.

ACH je sicer sredi septembra najavil možnost prodaje Adrie Mobil, na kar se je vodstvo novomeške družbe odzvalo z opozorilom, da predvideni način prodaje ogroža strateške cilje podjetja in interese njegovih deležnikov. Po neuradnih informacijah naj bi temu sledil nov poskus tabora Sonje Gole za prevzem nadzora v Proteju. "Novomeška skupina" lastnikov je nasprotnemu taboru poslala ponudbo za odkup deležev Proteja, a je ti niso sprejeli.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava