dolenjska

Zavod za šolstvo praznuje 60 let

20.10.2016 | 10:45 | M. Ž.

Na okrogli mizi so sodelovali: Silva Jančan, Anica Srpčič, Mirjana Jelančič, Vida Hlebec, dr. Stanka Preskar in Gregor Mohorčič. (Foto: M. Ž.)

Na okrogli mizi so sodelovali: Silva Jančan, Anica Srpčič, Mirjana Jelančič, Vida Hlebec, dr. Stanka Preskar in Gregor Mohorčič. (Foto: M. Ž.)

Predstojnica novomeške območne enote Zavoda RS za šolstvo Andreja Čuk.

Predstojnica novomeške območne enote Zavoda RS za šolstvo Andreja Čuk.

Komorna skupina učencev godal in tolkal novomeške glasbene šole.

Komorna skupina učencev godal in tolkal novomeške glasbene šole.

Novo mesto - Zavod Republike Slovenije za šolstvo letos praznuje 60-letnico delovanja, v sklopu praznovanj je jubilej včeraj obeležila tudi novomeška območna enota. Skozi zgodovino Zavoda, njegov razvoj in delo se je v govoru zbranim v kulturnem centru Janeza Trdine sprehodila predstojnica novomeške enote  Andreja Čuk, ki je povedala, da je bil Zavod ustanovljen z namenom, da proučuje sistem in organizacijo šolstva, vsebino, oblike in metode vzgoje in pouka ter didaktično ustreznost in uporabo učil in drugih učnih pripomočkov na šolah vseh vrst, daje pobudo in predloge za izboljševanje šolskega sistema in pedagoškega dela na šolah.

Skozi vsa ta leta se osnovne naloge niso dosti spreminjale, z reorganizacijo v letu osamosvojitve naše države pa je zavod postal samostojna razvojno-raziskovalna inštitucija in prevzel neke nove naloge, v celoti pa izgubil nadzorno oz. inšpekcijsko funkcijo nad delom vrtcev in šol, ki jo je imel več desetletij, s čimer so se, kot je dejala, odprle nove priložnosti za boljše partnersko sodelovanje z vrtci, šolami in drugimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami.

»Skupaj z ravnatelji, vzgojitelji in učitelji si vsak na svoj način prizadevamo za skupen cilj – ustvarjanje kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa za vse, ki so danes še v vrtcih in šolah, a bodo že čez dobro desetletje ali dve nosilci razvoja družbe in družbenega življenja v tem prostoru. Od tega je odvisno v kolikšni meri in kako dobro naš zavod v tem prostoru izpolnjuje svoje razvojno poslanstvo,« je poudarila.

Dodala je, da se pri njihovem delu zavedajo sprememb, ki so v teku in že kličejo po novih posodobitvah v šolski praksi. »Svet ne nagrajuje več ljudi za to, ker veliko znajo, temveč za to, kar so zmožni z znanjem narediti. Menim, da vemo, v kakšni smeri je potrebno spreminjati ustaljeno šolsko prakso, da bodo generacije, ki se trenutno izobražujejo, ne le veliko vedele, temveč predvsem razvile inovativnost, ustvarjalnost, sposobnost reševanja problemov in sodelovanja, da bodo znanje tudi znale uporabiti. V ta namen mora biti učni proces prilagojen raznolikim potrebam in značilnostim otrok, učencev in dijakov; ti se morajo iz pasivnih prejemnikov znanja preleviti v aktivne sooblikovalce učnega procesa, ki stalno spoznavajo in uravnavajo lastno učenje. Predpogoj pa je, da jih poučujejo učitelji, ki si prizadevajo za stalno spoznavanje, spremljanje in uravnavanje svojega poučevanja.«

V novomeški območni enoti Zavoda za šolstvo je trenutno 11 zaposlenih. Po besedah Čukove je njihova skupna želja, da bi znali in zmogli prepoznavati potrebe in se ustrezno odzivati na pobude 46 vrtcev, 51 osnovnih šol, 4 osnovnih šol s prilagojenim programom, 14 srednjih šol, dveh dijaških domov in 6 glasbenih šol na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

Zbrane je nagovoril tudi novomeški župan Gregor Macedoni, ob tej priložnosti pa so pripravili tudi okroglo mizo z naslovom 60 let ZRSŠ: Včeraj in danes za jutri, na kateri so sodelovali: Silva Jančan, ravnateljica OŠ Belokranjskega odreda Semič, Anica Srpčič, ravnateljica Vrtca Šentjernej, Mirjana Jelančič, ravnateljica OŠ Sava Kladnika Sevnica, Vida Hlebec, ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, Stanka Preskar, ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki in bivša predstojnica novomeškega zavoda, ter Gregor Mohorčič, nekdanji direktor ZRSŠ in direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V priložnostnem kulturnem programu so nastopili obetavni učenci novomeške Glasbene šole Marjana Kozine.

‹ nazaj

Galerija (15)

zavod za solstvo01
zavod za solstvo02
zavod za solstvo03
zavod za solstvo04
zavod za solstvo06
zavod za solstvo07
zavod za solstvo08
zavod za solstvo09
zavod za solstvo10
zavod za solstvo12
zavod za solstvo13
zavod za solstvo14
zavod za solstvo15
zavod za solstvo16
zavod za solstvo17

Komentarji (1)

21.10.2016OceniČestitka Zavodu za šolstvo, ki praznuje in je v 60. letu obstoja 
Počasi se zaključujejo šolske, dijaške, študentske ure na/v današnji/em dan/dnevu. Sobota bo jutri. Čestitka vsem pedagogom, pedagoginjam, ki si je v rani mladosti, odločitev sprejela- Učiteljica; Učitelj bo moj/a življenjska pot. Zagotovo se bo letnica pisala 101 obstoja Zavoda za šolstvo. Čestitka tudi za 02; #02#. Jutri bo lepo vreme, kakor v nedeljo, prijetno za sprehode in morebitna srečanja učencev, dijakov, študentov - učitelji, profesorji. Pa si tedaj podajmo roki in se zahvalimo. Komentatorji, komentatorke, ki tako besedno "oblizujete" prste ob političnih (ne)uspehih, kakor morda tudi ostalih življenjskih zgodb. Manj tam, ampak na tovrstnih dobrih zgodbah, ki so objavljene na spletnih vratih, oknih, spletnega naslova Dolenjskega lista. Lep dan vsem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava