bela krajina

Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center

2.11.2016 | 19:10 | M. M., M. B.-J.; foto: Občina Črnomelj in M. B.-J.

Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center

Črnomelj - Iz kabineta županje občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič so danes sporočili, da je bil v Črnomlju na njeno pobudo sklican sestanek z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Boštjanom Šeficem na temo morebitne vzpostavitve sprejemno registracijskega centra na območju črnomaljske občine.

Na sestanek so bili povabljeni tudi predsedniki političnih strank in vodje svetniških skupin v občinskem svetu, člani Varnostnega sosveta Občine Črnomelj, člani tamkajšnjega štaba Civilne zaščite, komandir Policijske postaje mejne policije Metlika, predsednik KS Črnomelj, predsednik Športno kinološkega društva Bela krajina in predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini.

Sestali so se z namenom, da MNZ pojasni trenutne aktivnostmi oziroma neposredno informira domačine glede morebitne vzpostavitve sprejemno registracijskega centra na območju občine Črnomelj. »Poudarjamo, da lokacija za naše območje ni bila podana, temveč po zagotovilih državnega sekretarja Šefica iščejo alternativne rešitve,« so dodali.

Županja je na sestanku izpostavila naslednje zahteve državi oziroma pristojnemu državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu:

1. Pričakujejo relevantne informacije glede aktivnosti ministrstva pri iskanju lokacije za morebitno vzpostavitev sprejemno registracijskega centra;

2. Zahtevajo, da se podajo pogoji oziroma tehnične zahteve ustreznosti lokacije za morebitni sprejemno registracijski center;

3. Zahtevajo, da se ustrezna lokacija išče tudi izven občine Črnomelj, tako v Beli krajini kot širše.

»Zavračamo več neresničnih izjav in informacij s strani občinske svetnice SDS Maje Kocjan predstavnice Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini. Ne morem dovoliti širjenja neresnic in zavajanj o mojih stališčih ter aktivnostih, ki so znana. V zvezi z begunsko problematiko bo Občina Črnomelj tako kot do sedaj še naprej transparentno informirala občane in občanke,« je v izjavi poudarila Mojca Čemas Stjepanovič.

Minuli četrtek je sklicala Varnostni sosvet Občine Črnomelj, ki se je seznanil z dosedanjim potekom aktivnosti v zvezi z namero države po morebitni vzpostavitvi sprejemno registracijskega centra na območju občine Črnomelj. Varnostni sosvet je sklenil, da je v primeru večjega števila migrantov, bolje imeti migrante pod nadzorom, na enem mestu, kot pa da se nenadzorovano gibljejo po območju občine Črnomelj in s tem ogrožajo varnost prebivalcev tamkajšnjih prebivalcev, so še navedli v sporočilu za javnost.

Odziv CI proti migrantskemu centru

Zvečer je izjavo podala tudi omenjena Civilna iniciativa proti migrantskemu centru, kjer so ponovili svoje stališče, da ne pristanejo na center v kakršnikoli obliki na območju Bele krajine. Po njihovem prepričanju bi center ogrozil njihovo varnost.

"Prepričani smo tudi, da je bil namen današnjega sestanka izključno v tem, da se nas prepriča, da bo takšen center v Beli krajini neobhoden, kar prav tako ostro zavračamo. Glede na zadnje pridobljene podatke, ki se dnevno spreminjajo, naj bi država takšen center na Dobovi v roku pol leta umaknila, kar pomeni, da od Prekmurja do Notranjske takšnega centra ne bo več. Na podlagi navedenega je torej jasno, da bo večina aktivnosti na državni meji od Prekmurja do Notranjske preusmerjena v Črnomelj oziroma Belo krajino. Dodajmo, da nas je državni sekretar Šefic danes postavil pred dejstvo, da migrantski center v Beli krajini vsekakor bo, le lokacijo naj predlagamo sami. Tega vsekakor ne moremo sprejeti in to odločno zavračamo. Civilna iniciativa bo tako z vsemi možnimi sredstvi še nadalje izvajala vse aktivnosti, da se navedeno prepreči," je sporočila predstavnica CI Maja Kocjan.

Šefic: Migranti v centru maksimalno tri dni

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic pa je na tiskovni konferenci dejal, da je zadovoljen, da je prišlo do sestanka in da je bil pogovor konstruktiven. Zdelo se mu je logično, da je ocena ministrstva in Policije, da je sprejemno registracijski center v Beli krajini potreben, ker ne morejo izključiti možnosti, da ne bi šel čez to območje večji migracijski tok. Znova je zagotovil, da naj bi se v tem centru migranti, če bodo seveda prišli, zadrževali 48 oz. največ 72 ur.

Zagotovil je tudi, da lokacija za sprejemno registracijski center pri Vražjem kamnu ni dokončno potrjena, v Beli krajini pa iščejo dokončno lokacijo. Pregledali so jih šest ali sedem, ni pa potrdil, na kateri naj bi bil center, če bo potreben, ker so med lokacijami tudi takšne na zemlji v zasebni lasti, ni pa želel, da bi bili ti zasebniki izpostavljeni. Povedal je le, da prideta v poštev črnomaljska in metliška občina, ne pa tudi semiška.

Šefic je še dejal, da naj bi bili sprejemno registracijski centri, ki bodo po njegovih besedah v veliko pomoč policistom, v Šentilju, Lendavi, Dobovi, v Beli krajini in na ilirskobistriškem območju. Prve tri lokacije so že dogovorjene, o zadnjih dveh se še dogovarjajo. Vendar pa so upoštevali zahteve krajevne skupnosti Dobova, da v pol leta umaknejo sprejemno registracijski center v Dobovi. Zatrdil pa je, da noben center ne bo aktiviran, če ne bo potrebno, a morajo biti pripravljeni, če pride do povečanega migrantskega toka.

‹ nazaj

Galerija (10)

Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
Šefic s Črnomaljci o iskanju nove lokacije za begunski center
IMG_9347_1_1
IMG_9348_2_1
IMG_9349_3_1
IMG_9351_4_1
IMG_9352_5_1

Komentarji (21)

2.11.2016 19 (19) (0)Ocenimarjan 
Naj Čemasova pravi, kar hoče, jaz sem odločno proti centru v Beli krajini, ker je vsem jasno, da ne bo prehoden, ampak stalen. Hrvaška namreč migrantov ne sprejema nazaj.
2.11.2016–28 (0) (28)OceniCI 
V imenu koliko % Belokranjcev natolcuje "šefica" CI? Kje so krščanske vrednote ga. Maja Kocjan? Naučite si jih z vsemi vašimi podporniki vred. Veljajo za vse Zemljane!!!!!
2.11.2016 16 (16) (0)Ocenimarjan 
No pa naredimo anketo, pa bomo videli v imenu koliko Belokranjcev. Stavim, da bo pokazala okoli 80 odstotkov.
2.11.2016–1 (0) (1)OceniZahvala 
G. Šefic je ocenil, da bo z Belokranjci najmanj problemov, če se migrante usmeri sem. Čez Belo krajino pa bo šel večji migracijski tok samo, če bo g. Šefic naročil, naj se ga spusti preko mostov čez Kolpo. Hvala g. Boštjanu Šeficu za zaupanje in velikodušnost!
2.11.2016 3 (3) (0)Ocenizemljan 
"CI" pokaži ti svoje krščanske vrednote in si vzami domov vsaj 10 migrantov.
2.11.2016Ocenibralec 
Angeli v Nemčijo naj grejo. Jaz kot Belokranjec dovolim zračni prelet avijonov čez Belo krajino na višini 10 km, ki bodo vozili begunce v Nemčijo. Begunci so dejansko reveži. Zna se kdo ima korist od tega da je tam vojna. Evropa je pred razsutjem. Zna se komu je to cilj.
3.11.2016–5 (0) (5)Oceniizjava 
Merodavne so samo izjave za javnost ki sta jih podala Mojca in Šefic.Vse drugo je provociranje,brez dokazov.
3.11.2016–2 (0) (2)OceniJanez 
G. Šefic ima zahtevno nalogo. Vprašanje pa je ali jo lahko on ali kdorkoli uresniči. Vsi smo za ko pa je potrebno pa proti. Že po opremi kjer je potekal sestanek se vidi kako je hudo v B. Krajini. Dobovčani in delno Brežičani ter nekaj krajev v R Sloveniji je že okusilo "selitve", ampak breme je za vso državo in se pridružujem, da se je potrebno pripraviti in ga porazdeliti. Sicer pa najbolje bi bilo, da se rešujejo zadeve na izvoru, do tam pa Slovenija ne "seže", veliki kar nadaljujejo svojo igro, tem pa se priključuje še miljoni nezadovoljnih, ki so v svet pognali nepregledne množice. Eni svarijo, da je nevarnost 3. svetovne vojne, meni se zdi, da je že in to najmanj migracijsko-ekonomska.
3.11.2016OceniJure 
Gospod Šefic bo državni sekretar še nekaj mesecev. Gor je prišel v času vlade Alenke Bratušek. On bo šel tako kot je prišel, nam pa bodo ostali migranti.
3.11.2016 9 (9) (0)Oceniprestar 
Mislim, da nam "prodajajo" v celofan zavito meglo, saj ko preberem zgornje izjave niso povedali nič novega in nič konkretnega. Po mojem, bodo nas Belokranjce žrtvovali, saj se gredo ene velike skrivalnice. Potemtakem, naj bi mi sami zbrali primerno lokacijo, da bi se ljudje še bolj sprli med sabo, oni bi pa bili "fini". SKREGAJ in VLADAJ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava