kronika

Razdelili naj bi si 191 tisočakov

4.11.2016 | 10:15 | J. Ambrožič

Ksenja Žnideršič Planinc, Matjaž Albreht (z aktovko v roki) in Klemen Hosta (Foto: J. A.)

Ksenja Žnideršič Planinc, Matjaž Albreht (z aktovko v roki) in Klemen Hosta (Foto: J. A.)

Novo mesto, Krško - Nedavno je na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča sedla nekdanja vršilka dolžnosti direktorice Sklada za financiranje razgradnje NEK Ksenja Žnideršič Planinc. Obtožena je, da je v času opravljanja funkcije zlorabila svoj položaj in družbo oškodovala za okoli dva milijona evrov.

To ni bil njen prvi obisk sodišča zaradi tega očitka, oktobra lani je bil namreč predobravnavni narok razpisan že na krškem sodišču, a je takrat njen odvetnik Drago Šribar z obrazložitvijo, da so tam že vsi okuženi s to zadevo, zahteval prenos krajevne pristojnosti te kazenske zadeve.

V enem letu je tisti obtožbi tožilstvo pridružilo še eno, ki trenutno brezposelni univerzitetni diplomirani ekonomistki prav tako očita zlorabo položaja, v tem primeru pa naj bi ji pri izvršitvi kaznivega dejanja pomagala še Matjaž Albreht, zdaj izvršni direktor pri Alti Investu, in njegov svak Klemen Hosta iz družbe Fildo.

Brez soglasja upravnega odbora

Prva obtožba nekdanjo v. d. direktorice Sklada za financiranje razgradnje NEK bremeni, da je prodala za 17 milijonov državnih obveznic, potem pa kupila za tri milijone obveznic Dela Prodaje, za šest milijonov obveznic DZS in 12 milijonov vzajemnih skladov. S temi posli naj bi sklad utrpel skoraj dva milijona evrov škode.

Na skladu so v preteklosti že pojasnili, da je nekdanja v. d. direktorice naklepno kršila pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, saj naj bi delovala mimo navodil iz pisnih sklepov upravnega odbora sklada, ki so predvidevali obveznost predhodnega posvetovanja oziroma pridobitve soglasja odbora za vse posamezne transakcije v vrednosti nad 50.000 evrov.

Dobro naj bi zaslužili

Tudi druga obtožba ji očita, da je posle sklepala brez soglasja upravnega odbora, in sicer naj bi kupila vrednostne papirje v vrednosti 7,7 milijona evrov, nakup pa naj bi speljala ob pomoči Matjaža Albrehta in Klemna Hoste. Po navedbi tožilstva naj bi prvi organiziral nakup, slednji pa naj bi bil le navidezni kupec, od katerega je po bistveno višji ceni vrednostne papirje kupil Sklad NEK. Na ta način naj bi Hosta pridobil dobrih 190.000 evrov premoženjske koristi, ki naj bi si jo vsi trije vpleteni potem razdelili.

Zahtevno sojenje

Nihče od obtoženih, ki so na predobravnavni narok prišli vsak s svojim odvetnikom, krivde ni priznal. Nasprotno, v sojenju, ki zagotovo ne bo ne enostavno ne kratkotrajno, bodo dokazovali svojo nedolžnost. Odvetnik Šribar je sodnici Mojci Hode in tožilstvu predal kakšnih 15 centimetrov debel kup papirjev, v katerih so bili napisani dokazni predlogi, nekoliko manj zajetne pisne dokazne predloge sta prinesla tudi preostala dva odvetnika.

Na naroku so se dogovorili, da bo obtoženim sodil senat, v katerem naj bi bili sodniki porotniki s specifičnim znanjem ekonomije. Prva obravnava bo 14. decembra.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava