dolenjska

200 let šolstva na Mirni

12.11.2016 | 14:25 | J. S.

Na Mirni so z včerajšnjo slovesnostjo praznovali 200-letnico šolstva v kraju. (Foto: J. S.)

Na Mirni so z včerajšnjo slovesnostjo praznovali 200-letnico šolstva v kraju. (Foto: J. S.)

Gregor Mohorčič, Anica Marinčič, Petra Vidmar in Dušan Skerbiš

Gregor Mohorčič, Anica Marinčič, Petra Vidmar in Dušan Skerbiš

Ob visokem jubileju je Petra Vidmar, sicer profesorica zgodovine na mirnski osnovni šoli, zbrala zgodovinske vire o začetku in razvoju šolstva do današnjih dni in jih strnila v knjigo.

Ob visokem jubileju je Petra Vidmar, sicer profesorica zgodovine na mirnski osnovni šoli, zbrala zgodovinske vire o začetku in razvoju šolstva do današnjih dni in jih strnila v knjigo.

Mirna - Na Mirni so včeraj pripravili slovesnost v počastitev 200-letnice šolstva v kraju. Kot pravijo, je ustanovitev šole za kraj pomenila začetek opismenjevanja prebivalstva, kasneje pa je šola postala in ostala središče kulturnega, izobraževalnega in športnega utripa Mirne.

»Ni veliko krajev, ki se lahko pohvalijo s tako dolgotrajno tradicijo,« meni generalni direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič, sicer slavnosti govornik včerajšnje slovesnosti. Zgodovinski viri z začetka 20. stoletja in razpoložljiva literatura namreč kot leto ustanovitve šole na Mirni navajajo leto 1816, tabelarični šolski izkazi iz leta 1815 pa dokazujejo, da je šola delovala že spomladi 1815. Ob ustanovitvi je bila enorazredna, pouk je potekal v mežnariji pri župnišču.

»Šolstvo se je razvijalo počasi. Zelo zanimivo je, da se je začelo v skromni mežnariji, samo z enim razredom, ko je k pouku prišlo le 13 dečkov, potem pa je iz leta v leto prihajalo čedalje več otrok,« pripoveduje profesorica zgodovine na tukajšnji osnovni šoli Petra Vidmar, ki je ob 200-letnici šolstva v kraju zbrala zgodovinske vire o začetku in razvoju šolstva do današnjih dni in jih strnila v knjigo, ki je izšla ob tej priložnosti. »Delo je bilo zahtevno, saj sem predelala vse možno gradivo. Knjiga temelji na arhivskem gradivu, ustne vire pa sem uporabila samo kot dodatek,« ob tem še pravi Vidmarjeva in dodaja, da gre za strokovno knjigo, ki je nastajala eno leto, namenjena pa je vsem, ki jih zgodovina zanima.

Zavod Osnovna šola Mirna danes sestavljajo osnovna šola, oddelki šole s prilagojenim programom in vrtec Deteljica. Osnovno šolo obiskuje 237 učencev, oddelki šole s prilagojenim programom imajo 36 učencev, v mirnskem vrtcu je 125 otrok, vseh zaposlenih pa je v zavodu 74, razlaga ravnateljica Anica Marinčič. »Kakšni smo danes? Ustvarjalni, inovativni, pridni, delovni, željni znanja in seveda tudi pripravljeni delati, kar kažejo številni rezultati, ki jih dosegajo naši učenci in otroci v vrtcu, seveda vse ob podpori skrbnih strokovnih delavcev in administrativno-tehničnega osebja, brez katerega šola ne more funkcionirati,« pove.

Kot še pravi Marinčičeva, si želijo, da bi tako ostalo tudi v prihodnje. »Vizija našega zavoda je kakovost, sodelovanje, odličnost, strpnost, medgeneracijsko sodelovanje, medsebojna pomoč in seveda tudi tesna povezanost s krajem,« dodaja.

»Sodelovanje med občino in osnovno je zgledno. Dobro sodelovanje pomeni veliko pridobitev tako za učence kot tudi za občane, kajti živeti skupaj in sodelovati na vseh področjih je tudi zagotovilo za dobro prihodnost in razvoj kraja,« pa pravi mirnski župan Dušan Skerbiš in dodaja, da občina in tukajšnja šola sodelujeta pri različnih prireditvah in aktivnostih, na katerih se prepletajo šport, kultura in izobraževanje.

Na mirnski šoli, ki je bila obnovljena leta 2003, si sicer tačas želijo le, da bi pridobili dodaten prostor, ki bi služil predvsem za kulturne prireditve, še pravi ravnateljica, prav tako si želijo dodaten vrtčevski oddelek, ki pa bi ga lahko pridobili v prihodnjih letih, saj je občina že začela aktivnosti za dograditev oz. obnovo vrtca.

Na včerajšnji prireditvi so sicer sodelovali otroci in vzgojiteljice iz vrtca Deteljica, učenci in učitelji Osnovne šole Mirna, učenci in učiteljice Osnovne šole s prilagojenim programom Mirna ter učenci in učitelji Galsbene šole Trebnje, zasnovala jo je Petra Vidmar, povezovala pa Simona Koščak. Ob jubileju so poleg predstavitve knjige 200 let šolstva na Mirni pripravili tudi priložnostno razstavo.

‹ nazaj

Galerija (17)

200 let solstva na Mirni_ 001
200 let solstva na Mirni_ 002
200 let solstva na Mirni_ 003
200 let solstva na Mirni_ 004
200 let solstva na Mirni_ 005
200 let solstva na Mirni_ 006
200 let solstva na Mirni_ 007
200 let solstva na Mirni_ 008
200 let solstva na Mirni_ 009
200 let solstva na Mirni_ 010
200 let solstva na Mirni_ 011
200 let solstva na Mirni_ 012
200 let solstva na Mirni_ 013
200 let solstva na Mirni_ 014
200 let solstva na Mirni_ 015
200 let solstva na Mirni_ 016
200 let solstva na Mirni_ 017

Komentarji (2)

12.11.2016OceniFrancesco Sinibaldi 
Le sourire et le conte du cœur. Quelquefois le murmure de la soirée m'invite à traduire le chant de la mort, et alors le sourire devient le manteau et un son délicat. Francesco Sinibaldi
12.11.2016OceniPolde 
Že dolgo ni bilo na Mirni toliko obiskovalcev na neki prireditvi.pa tudi program je bil odlično izveden.Vsa pohvala vsem ,ki so kakorkoli sodelovali,še posebej ga. Vidmarjevi ki je uredila in zbrala gradivo za knjigo.Vendar me malo moti ker gradivo ni bilo zbrano po kakšnem javnem pozivu.Prav iz obdobja,ki vam ga najbolj primankuje konec 60in zač.70let je kar nekaj slik pri nas ki smo obiskovali šolo to obdobje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava