dolenjska

Tri šole v mednarodnem projektu o vodi

18.12.2016 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Tri šole v mednarodnem projektu o vodi

Šentjernej - OŠ Šentjernej je pred dnevi povabila na zaključno konferenco mednarodnega projekta Voda teče, nič ne reče, ki ga je izpeljala skupaj še z dvema šolama iz tujine: OŠ Veliki Bukovec iz Hrvaške in OŠ Behaudin Semanović iz Sarajeva v Bosni in Hercegovini ter s partnerji: Lokalno energetsko agencijo Dolenjska - Posavje - Bela krajina LEAD, Čistilno napravo Šentjernej, Komunalo Novo mesto in Zavodom RS za šolstvo.

Tri šole v mednarodnem projektu o vodi

OŠ Šentjernej je bila pobudnica projekta, za katerega se je junija javila na natečaj Zavoda za šolstvo RS, ki sofinancira mednarodne projekte. Bili so uspešni in kot pravi ravnateljica mag. Renata Zupanc Grom, so se povezali še z dvema šolama ter dosegli zastavljene cilje.

Marjan Cerinšek.

Marjan Cerinšek.

Učenci (sodelovali so učenci, stari od 9. leta do 12. leta) in učitelji so se vsak pri svojem predmetu in vsak na svoj način lotili teme - spodbuditi k bolj spoštljivemu odnosu do narave, do vodnih virov, pitne vode, trajnostnemu razvoju, ipd. Šlo je za med predmetno povezovanje, v različnih aktivnostih pa so otroci vsak pri sebi ugotavljali, kaj lahko naredijo za bolj racionalno porabo vode. Šentjernejski osnovnošolci so se npr. celo spomnili igrice Voda teče, nič ne reče. Kot pravi ravnateljica, bodo s projektom, ki je zelo popestril redno izobraževalno delo učencem, še nadaljevali, za trud pa se je zahvalila vsem svojim kolegom. Koordinator projekta na OŠ Šentjernej je Marjan Cerinšek.

Mag. Andreja Čuk.

Mag. Andreja Čuk.

Izdelke so vse sodelujoče šole prikazale na razstavi v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja, kjer je sledila prireditev z nagovori gostov. V imenu občine je zbrane nagovoril direktor občinske uprave Samo Hudoklin , ki je dejal, da je Šentjernej znan po marsičem, k sreči še tudi po čisti pitni vodi. Pohvalil je projekt, ki bo mladim pomagal k zavedanju, kakšnega pomena je zdrava pitna voda in sploh skrb za okolje. Tudi predstojnica novomeške območne enote Zavoda RS za šolstvo Andreja Čuk je pozdravila idejo takšnega mednarodnega sodelovanja v skrbi za čisto vodo. »Voda je nekaj, kar je podarjeno, a vsi nimajo te dobrine toliko kot mi,« je dejala.

Tri šole v mednarodnem projektu o vodi

Po kulturnem programu, v katerem je z zanimivim plesom na temo voda nastopila otroška folklorna skupine OŠ Šentjernej Šentlora, je sledila razprava, na kateri so pod vodstvom moderatorke Zdenke Cvelbar razpravljali: Andreja Čuk iz ZRSP, Istok Zorko iz Komunale Novo mesto, Irena Lisac iz LEAD, Franc Hudoklin, vodja Čistilne naprave Šentjernej, ter ravnatelji sodelujočih šol.

Zaključne konference so se udeležili učitelji in učenci sodelujoči šol, a tudi Šentjernejčani so bili na obisku na partnerskih šolah. Šentjernejčani so se izkazali za dobre gostitelje - učitelji so prespali pri lokalnih ponudnikih nočitev, učenci pa pri družinah učencev. Po pripovedovanju staršev in učencev je bila to zanje nepozabna izkušnja. »Potrudili se bomo, da poiščemo možnosti nadaljnjega medsebojnega sodelovanja,« pravi Cerinšek.

‹ nazaj

Galerija (22)

VODA_001
VODA_002
VODA_003
VODA_004
VODA_005
VODA_006
VODA_007
VODA_008
VODA_009
VODA_010
VODA_011
VODA_012
VODA_013
VODA_014
VODA_015
VODA_016
VODA_017
VODA_018
VODA_019
VODA_020
VODA_021
VODA_022

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava